Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


GERGELYI TOKÁNY

2011.12.02

Hozzávalók:

1 kg sertéshús (leginkább lapocka vagy comb), 10-15 dkg füstölt, de nem sós szalonna, 50 dkg vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, negyed csapott kávéskanál őrölt bors, 1 csapott evőkanál pirospaprika, só, 1 evőkanál olaj vagy zsír.

 

 

p1090258-dd.jpg

 

 

Elkészítés:

A húst megtisztítjuk és ceruza vastagságú, 5-6 cm hosszú csíkokra vágjuk. A vöröshagymát félkarikákra szeleteljük. A szalonnát felkockázzuk.

A felhevített olajon vagy zsíron elkezdjük kevergetve pirítani a szalonnát, amikor már láthatóan összeugrott, hozzáadjuk a hagyma felét, majd két perc múlva a húst is. Az ételt tovább keverve addig sütjük, amíg a hús minden oldala alaposan kifehéredik, itt-ott pirulni kezd. Ekkor megszórjuk pirospaprikával, felöntjük fél bögre vízzel, megborsozzuk, megsózzuk (a sózással vigyázzunk, mert hátha mégis sós a szalonna!), hozzáadjuk a kicsumázott paprikát és a paradicsomot, és lefedve addig pároljuk, amíg a hús már majdnem megpuhult. Közben az elpárolgó vizet folyamatosan pótoljuk. Mikor a hús már majdnem puha, rászórjuk a maradék hagymát, ha kell, még egy kis vizet öntünk alá, és most már fedő nélkül még negyed órát sütjük.

Tört krumplival, nokedlivel vagy rizzsel tálaljuk.

 

Tipp:

A főzés utolsó negyed órájában egy kis doboz (kb. 1,5 dl) tejfölt is adhatunk az ételhez vagy tálalhatjuk tejföllel meglocsolva.