Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


GOMBAFASÍRT AMARÁNTTAL

2008.01.23

Hozzávalók:
2 szál vékony karikákra vágott újhagyma, egy kisebb fej vöröshagyma apró kockákra vágva, 50 dkg megtisztított és feldarabolt gomba, pirospaprika, só, pici őrölt kömény, csipetnyi őrölt bors, egy csokor apróra vágott petrezselyemzöld, négy-öt kis kockákra vágott zsemle vagy ennek megfelelő mennyiségű kis kockákra vágott kenyér, 1 tojás, 20 dkg megfőzött amarántmag*, esetleg zsemlemorzsa, egy kanál étolaj.

A kisütéshez olaj.

* Az amaránt eredetéről és hatásáról itt olvashatsz: AMARÁNT

   

Elkészítés:
A vöröshagymát megfuttatjuk egy evőkanálnyi olajon. Rászórjuk a pirospaprikát, aztán azonnal felöntjük egy fél deci vízzel, beleszórjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk. A gombát 10 percig pároljuk, aztán belekeverjük a petrezselyemzöldet, és egy merülőmixerrel kicsit pépesítjük az egészet (de ne homogén péppé, mindenképpen maradjon darabos).
A kenyérkockákat egy tálba szórjuk. Ráöntjük a gombapépet, a megfőtt amarántot*, a tojást, kis őrölt köményt, esetleg utánasózzuk, és jól összekeverjük. Puha masszát kell kapnunk. Ha túl kemény, pici vizet önthetünk hozzá. Ha túl puha, szórjunk bele kis zsemlemorzsát.
A masszából olajos kézzel pogácsákat vagy diónyi golyókat formázunk, és bő forró olajban megsütjük őket.

* Az amarántmagot úgy kell megfőzni, ahogy a rizst: háromszoros mennyiségű vízben, nagyon lassú tűzön. De a rizs sokhelyütt hagyományos főzési módjától eltérően nem kell főzés előtt olajon átpirítani.