Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


BÁRSONYOS GOMBAMÁRTÁS

2008.01.29

Hozzávalók:

50 dkg gomba (jó csak csiperkéből is, de talán még jobb vegyes gombából), 10 dkg salott hagyma, mogyoró hagyma vagy lila hagyma, 2 evőkanál étolaj, 1 dl jófajta száraz fehérbor, 1 tojás sárgája, 2 dl sűrű tejszín (jó hozzá a főzőtejszín is), só, őrölt (fehér)bors, egy jó evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld, 1 kiskanál liszt.

 

Kép

  

Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, összedaraboljuk. A megpucolt hagymát összevágjuk (én vékony karikákra szoktam, mert szeretem, ha észrevehető az ételben, de hagyományosabb apró kockákra vágni).

Az olajon állandóan kevergetve üvegesítsük meg a hagymát (nehogy megbarnuljon!), dobjuk rá a gombát, keverjük össze, enyhén sózzuk, borsozzuk meg, és gyakran megkeverve süssük addig, amíg a gomba leve elpárolog. Szórjuk bele az apróra vágott petrezselyemzöldet. Öntsük föl a borral, majd a tojássárgájával és a liszttel csomómentesen elkevert tejszínnel. Esetleg sózzuk és borsozzuk meg még egyszer, ha szükséges, és 1-2 percig forraljuk össze.

Tésztával vagy gnocchival tálaljuk.