Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


GOMBÁS DERELYE

2008.01.23
Пельмени

Hozzávalók:

A tésztához: 25 dkg liszt, 3 tojás + 1 tojássárgája, egy mokkáskanál só.

A töltelékhez: 50 dkg gomba megtisztítva és apróra vágva, 1 fej vöröshagyma, negyed mokkáskanál őrölt bors, 1 csomó petrezselyemzöld, só, étolaj, egy csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál tejföl. A kenéshez: 1 tojásfehérje villával kissé habosra verve.

 

Elkészítés:

2 evőkanál étolajon üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Sóval, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, törött borssal fűszerezzük, addig kevergetjük, amíg gomba leve elfő. Amikor a gomba leve elfőtt, megszórjuk a liszttel, állandóan kevergetve 1-2 percig sütjük, aztán levesszük a tűzről, belekeverjük a tejfölt, ha kell, utánasózzuk, és félretesszük kihűlni.

A tésztához a hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk. (Előfordulhat, hogy a tészta túl lágy vagy túl kemény lesz. Ez a liszt minőségétől és a tojások nagyságától is függ. Ha túl kemény a tészta, apránként egy kis hideg vizet gyúrunk bele. Ha túl lágy, adjunk hozzá még egy kis lisztet.) Ezután vékonyra (tényleg 1 milliméteresre) nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval (én kb. 7-8 cm átmérőjűt használtam) korongokat szaggatunk belőle.

A tésztakorongok szélét nagyon vékonyan megkenjük a tojásfehérjével. Minden kör közepébe egy kiskanálnyi tölteléket halmozunk, aztán a korongokat félbehajtjuk, rá a töltelékre, és a széleket jól összenyomkodjuk.

Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk. A derelyéket a forrásban levő vízbe tesszük, és azután, hogy a víz felszínére jöttek még 5 percig főzzük.

Mikor megfőttek, pici olvasztott vajra vagy étolajra szedjük őket.

Tálalhatjuk a derelyét tejföllel meglocsolva, sajttal megszórva, különböző mártásokkal (pl. gombamártás, paradicsommártás vagy vadas), de húslevesben levesbetétként is.