Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


HABOS GESZTENYE TORTA

Hozzávalók (24-26 cm-es tortaformához):

A tésztához (2 dl-es pohárral mérve): 2 pohár INSTANT KAKAÓS SÜTEMÉNYPOR, fél pohár tej, 1 tojás, negyed pohár étolaj. Kell még 2-3 evőkanál rum és egy evőkanál porcukor, amit nem keverünk a tésztába (vagy 2-3 evőkanál vízben feloldott egy evőkanál porcukor és pár csepp rumaroma).

 

 

Kép

 

 

 

A gesztenyekrémhez: fél kg tisztított főtt gesztenye, 20 dkg porcukor, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál rum (vagy néhány csepp rumaroma).
(Esetleg - ha nincs valódi gesztenyénk - fél kg gesztenyemassza és 1 dl habtejszín.)

A sütemény tetejére: 4 dl tejszín (+ 2 csomag habfixáló, ha nem rögtön fogyasztjuk el a tortát), 3-4 evőkanál cukor, cukrozatlan kakaópor, esetleg csokipasztillák a díszítéshez.

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, a kivajazott tortaformába öntjük, és 180 fokos előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A megsült tésztát rácsra téve kihűtjük.

A töltelékhez a főtt gesztenyeszemeket egy erős nejlonzacskóba rakjuk, és húsklopfolóval összetörjük. Ezután az összetört gesztenyét egy magas falú tálba öntjük, rászórjuk a porcukrot, ráöntjük a rumot, hozzáadjuk a tejszínt, és az egészet merülőmixerrel sima krémmé keverjük.
(Ha gesztenyemasszát használunk, akkor a fagyasztott masszát engedjük fel, nyomjuk át krumplinyomón, aztán keverjük össze tejszínnel.)

A kihűlt süteménylapot meglocsoljuk a porcukorral összekevert rummal. (De óvatosan, nehogy szétázzon, éppen csak pár csepp jusson mindenhova!)

A gesztenyekrémet egyenletes vastagságban rákenjük a rummal meglocsolt tésztára.

A tejszínből a cukorral (és a habfixálóval) kemény habot verünk. A tejszínhabot a gesztenyekrémre kenjük. A tetejét megszórjuk kakaóporral, és csokipasztillákkal díszítjük.