Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


HEGYHÁTI GOMBALEVES KRUMPLIPOGÁCSÁVAL

2015.06.02

Hozzávalók:

a leveshez: 50 dkg gomba (nagyon jó, ha erdei vagy mezei gomba is van benne), 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 3-4 közepes krumpli, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 szál lestyán, 2 evőkanál étolaj, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, csipetnyi őrölt bors, só;

a pogácsához: 30 dkg krumpli, 30 dkg liszt, 1,5 dl aludttej vagy kefir, 2,5 dkg (fél kocka) élesztő, 2 kávéskanál só.

 

Elkészítés:

A pogácsához a megtisztított krumplit apró kockákra vágva annyi vízben, amennyi éppen csak ellepi, kis sóval teljesen puhára főzzük, majd leszűrjük. Mikor langyosra hűlt, krumplinyomón áttörjük. Az élesztőt az aludttejbe morzsoljuk, és jól elkeverjük. A liszttel és a sóval együtt a krumplihoz adjuk, és fakanállal alaposan összekeverjük-dagasztjuk. Letakarjuk, és 30 percre félretesszük.

A leveshez az olajon 1-2 percig kevergetjük a karikákra vágott répát és petrezselyemgyökeret, majd hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt gombát és a lehúzott héjú vöröshagymát egyben. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, és 10 percig lefedve pároljuk. Ezután felöntjük 2 liter forró vízzel, beletesszük a felkockázott krumplit és a csokorba kötött zöld fűszereket. A legkisebb lángon, lassan gyöngyözve megfőzzük.

A pogácsa tésztáját alaposan lisztezett deszkára borítjuk, a lisztes tenyerünkkel ujjnyi vastagra nyomkodjuk, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk vagy tenyérnyi négyzetekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és 220 fokos sütőben barnára sütjük.

A közben megfőtt levest a pogácsával tálaljuk.

Tipp:

A levesbe szaggathatunk galuskát és tálalhatjuk tejföllel is.