KALÁSZ PIZZA
A tésztához: 50 dkg liszt, 3,5 dl langyos tej, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 5 evőkanál étolaj, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só.
A mártáshoz: 2 dl sűrű paradicsomlé, fél-fél mokkáskanál friss vagy szárított oregánó, kakukkfű és bazsalikom (vagy helyettük olasz fűszerkeverék), fél mokkáskanál só, egy kis gerezd fokhagyma finomra reszelve, ízlés szerint pici cukor, ha nagyon savanyú a paradicsom.
25 dkg reszelt sajt, 1 tojás villával kissé fölverve, különböző magvak a díszítéshez..
Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Közben megreszeljük a sajtot és elkészítjük a mártást (a paradicsomlét összefőzzük a fűszerekkel).
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag hosszúkás téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát vékonyan megkenjük paradicsommártással, és bőven megszórjuk reszelt sajttal.
Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük. Majd az így kapott tekercset négy darabra felvágjuk. (Így összesen nyolc kis tekercset kapunk.)
A tekercsek tetejét bekenjük felvert tojással, és megszórjuk magvakkal.
A kis tekercseket egy centinként éles késsel bevágjuk úgy, hogy az aljuk egyben maradjon.
A bevágott darabkákat kalász formára kihajtogatjuk.
A kalászokat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól minimum 2-3 centi távolságra).
Előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp:
A sajton kívül az egyes tésztarétegek közé szórhatsz morzsolt főtt kukoricát, apró darabokra vágott sonkát, húsos szalonnát, kolbászt, szalámit is.
Ha még finomabb pizzát akarsz, a megkelt tésztát formázás előtt hajtogasd háromszor úgy, hogy minden hajtogatásnál megkened olvasztott vajjal. A tésztahajtogatásról itt találsz egy részletes, képes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.
Sütheted ezt a pizzát 1:1 arányú fehér lisztből és teljes kiőrlésű lisztből is (25 dkg sima fehér liszt + 25 dkg teljes kiőrlésű liszt). Ilyenkor kb. egy decivel több tejet kell használni, mert a teljes kiőrlésű liszt több folyadékot vesz fel. A recept többi része ugyanaz, mint amikor csak fehér lisztet használsz.