KASTÉLY TORTA
Hozzávalók:
Az egyik piskótakoronghoz (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához): 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál rétesliszt.
Az másik piskótakoronghoz (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához): 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál rétesliszt.
A tornyokhoz: 5 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál rétesliszt.
A tornyok tetejéhez: 5 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál rétesliszt.
A csokoládékrémhez: 5 dl tejszín, 3 tábla (30 dkg) jó minőségű étcsokoládé, 5 dkg porcukor.
A díszítéshez: 1 liter tejszín és 20 dkg porcukor + 5 csomag habfixáló (vagy 1 liter Hulala növényi cukrászhab - ez stabilabban tartja a formáját, ha a tortát nem fogyasztjuk el rögtön), élénk színű szörpök vagy többféle színes ételfesték, cukordrazsé. Szükség lehet még 3 hurkapálcikára vagy sasliknyársra.
A csokoládékrém elkészítése:
A tejszínt egy tűzálló edénybe öntjük. A csokoládét a tejszínbe tördeljük, beleszórjuk a cukrot, és állandóan kevergetve fölolvasztjuk. A csokoládés tejszínt forrásig hevítjük. Levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, minimum 2-3 órára, de legjobb, ha legalább egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.
A hűtési idő letelte után a krémet kivesszük a hűtőből.
Habverőgéppel kemény habot verünk belőle. (Sajnos előfordulhat, hogy a bolti tejszín olyan vacak minőségű, hogy habfixálóport is muszáj a krémbe keverni, hogy stabil habot kapjunk.)
A két piskótakorong elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 180-200 fokon a két piskótakorongot külön-külön tűpróbáig sütjük.
A tornyok oldala piskótatekercsből készül. A piskótatekercs elkészítése:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből, a cukrot kanalanként hozzáadva, kemény habot verünk. Egyenként beleöntjük a tojássárgákat, és még 2-3 percig verjük a habverővel. Ezután a robotgépet félretesszük, és fakanállal óvatosan, apránként belekeverjük a habba a lisztet.
A habos tésztát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük. (Körülbelül 8-10 perc alatt megsül.)
Amikor megsült, egy enyhén benedvesített konyharuhára borítjuk, és a konyharuha segítségével szorosan föltekerjük. Így, föltekerve hagyjuk kihűlni.
A kihűlt piskótalapot széttekerjük. Egyenletesen rákenjük a csokoládékrém kb. ötöd részét, majd a piskótát minél szorosabban feltekerjük, és hűtőgépbe tesszük megszilárdulni.
A tornyok tetejéhez egy nagy gáztepsiben sütött vékony piskótalap szükséges. A piskótalaphoz a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből, a cukrot kanalanként hozzáadva, kemény habot verünk. Egyenként beleöntjük a tojássárgákat, és még 2-3 percig verjük a habverővel. Ezután a robotgépet félretesszük, és fakanállal óvatosan, apránként belekeverjük a habba a lisztet.
A habos tésztát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük. (Körülbelül 8-10 perc alatt megsül.) A megsült piskótalapot félretesszük kihűteni.
A torta összeállítása:
1. A kicsit vastagabb piskótakorongból egy negyed részt kivágunk:
2. A két piskótakorongot vékony szeletekre vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Ezután a vékonyabb lapot tortatálra tesszük. Egy réteg krémmel ráragasztjuk a második korong háromnegyedét. Majd ennek a tetejére a szintén krémmel megtöltött negyed piskótakorongot.
3. Elővesszük a félretett piskótatekercset. Három részre vágjuk. (Vághatod három egyforma hosszú vagy három különböző darabra is.) A piskótatekercs darabokat hurkapálca segítségével rátűzzük a tortaalapra.
4. A félretett vékony piskótalapból különböző nagyságú pogácsaszaggatókkal korongokat szúrunk ki. A korongokból építjük föl a tornyok tetejét úgy, hogy az egyes korongokat a csokoládé krémmel ragasztjuk egymáshoz. Az így kapott tetőket is fölszúrjuk a hurkapálcikára.
5. Ezután fölverjük a tejszínt a cukorral és a habfixálóval. Szörppel vagy ételfestékkel megfestjük, és kedvünk szerint bevonjuk vele a tortát. A habbal bevont tortát cukordrazséval díszítjük.
Tipp:
A tornyok tetejét csinálhatod fagylalttölcsérből is. Ezzel jelentősen megkönnyíted a munkádat.