Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


KASTÉLY TORTA

Hozzávalók:
Az egyik piskótakoronghoz (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához): 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál rétesliszt.

Az másik piskótakoronghoz (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához): 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál rétesliszt.

A tornyokhoz: 5 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál rétesliszt.

 A tornyok tetejéhez: 5 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál rétesliszt.

A csokoládékrémhez: 5 dl tejszín, 3 tábla (30 dkg) jó minőségű étcsokoládé, 5 dkg porcukor.

A díszítéshez: 1 liter tejszín és 20 dkg porcukor + 5 csomag habfixáló (vagy 1 liter Hulala növényi cukrászhab - ez stabilabban tartja a formáját, ha a tortát nem fogyasztjuk el rögtön), élénk színű szörpök vagy többféle színes ételfesték, cukordrazsé. Szükség lehet még 3 hurkapálcikára vagy sasliknyársra.

  

Kép

   

A csokoládékrém elkészítése:

A tejszínt egy tűzálló edénybe öntjük. A csokoládét a tejszínbe tördeljük, beleszórjuk a cukrot, és állandóan kevergetve fölolvasztjuk. A csokoládés tejszínt forrásig hevítjük. Levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, minimum 2-3 órára, de legjobb, ha legalább egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.

A hűtési idő letelte után a krémet kivesszük a hűtőből.
Habverőgéppel kemény habot verünk belőle. (Sajnos előfordulhat, hogy a bolti tejszín olyan vacak minőségű, hogy habfixálóport is muszáj a krémbe keverni, hogy stabil habot kapjunk.)

 

A két piskótakorong elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 180-200 fokon a két piskótakorongot külön-külön tűpróbáig sütjük.

 

A tornyok oldala piskótatekercsből készül. A piskótatekercs elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből, a cukrot kanalanként hozzáadva, kemény habot verünk. Egyenként beleöntjük a tojássárgákat, és még 2-3 percig verjük a habverővel. Ezután a robotgépet félretesszük, és fakanállal óvatosan, apránként belekeverjük a habba a lisztet.
A habos tésztát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük. (Körülbelül 8-10 perc alatt megsül.)
Amikor megsült, egy enyhén benedvesített konyharuhára borítjuk, és a konyharuha segítségével szorosan föltekerjük. Így, föltekerve hagyjuk  kihűlni.

A kihűlt piskótalapot széttekerjük. Egyenletesen rákenjük a csokoládékrém kb. ötöd részét, majd a piskótát minél szorosabban feltekerjük, és hűtőgépbe tesszük megszilárdulni.

 

A tornyok tetejéhez egy nagy gáztepsiben sütött vékony piskótalap szükséges. A piskótalaphoz a tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből, a cukrot kanalanként hozzáadva, kemény habot verünk. Egyenként beleöntjük a tojássárgákat, és még 2-3 percig verjük a habverővel. Ezután a robotgépet félretesszük, és fakanállal óvatosan, apránként belekeverjük a habba a lisztet.
A habos tésztát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük. (Körülbelül 8-10 perc alatt megsül.) A megsült piskótalapot félretesszük kihűteni.

 

A torta összeállítása:

 

1. A kicsit vastagabb piskótakorongból egy negyed részt kivágunk:

 

 

Kép

 

 

2. A két piskótakorongot vékony szeletekre vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Ezután a vékonyabb lapot tortatálra tesszük. Egy réteg krémmel ráragasztjuk a második korong háromnegyedét. Majd ennek a tetejére a szintén krémmel megtöltött negyed piskótakorongot.

 

 

Kép

 

 

3. Elővesszük a félretett piskótatekercset. Három részre vágjuk. (Vághatod három egyforma hosszú vagy három különböző darabra is.) A piskótatekercs darabokat hurkapálca segítségével rátűzzük a tortaalapra.

 

 

Kép

 

 

4. A félretett vékony piskótalapból különböző nagyságú pogácsaszaggatókkal korongokat szúrunk ki. A korongokból építjük föl a tornyok tetejét úgy, hogy az egyes korongokat a csokoládé krémmel ragasztjuk egymáshoz. Az így kapott tetőket is fölszúrjuk a hurkapálcikára.

 

 

Kép

 

 

5. Ezután fölverjük a tejszínt a cukorral és a habfixálóval. Szörppel vagy ételfestékkel megfestjük, és kedvünk szerint bevonjuk vele a tortát. A habbal bevont tortát cukordrazséval díszítjük.

 

 

 

Kép

 

 

Tipp:

A tornyok tetejét csinálhatod fagylalttölcsérből is. Ezzel jelentősen megkönnyíted a munkádat.