MARIKA SZELET
Hozzávalók (egy közepes méretű tepsihez):
Tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 3 evőkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja.
A töltelékhez szatmári szilvalekvár (de a képen szereplő változatot baracklekvárral készítettem).
A mázhoz: 20 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 3 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál rum (vagy vízben feloldott rumaroma), 3 evőkanál forró víz.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit össze, két részre osztjuk, és az egyik részbe belegyúrjuk a kakaóport.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral vagy kivajazzuk.
Először a barna tésztából nyújtunk a tepsink méretével megegyező lapot. A barna tésztát a tepsibe rakjuk, aztán jó vastagon megkenjük lekvárral. Ezután kinyújtjuk a világos tésztát is, és a lekvárra borítjuk. Kicsit lenyomkodjuk. Megszurkáljuk egy hústűvel vagy villával, és előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük.
Amíg a sütemény sül, a mázhoz a porcukrot, a kakaót, és a vajat összekeverjük 3 evőkanál forró vízzel, állandóan kevergetve fölforraljuk és egyenletes vastagságban a megsült, forró sütemény tetejére öntjük.
A süteményt nagyjából egyforma hasábokra vágva tálaljuk.