Csokis Marlenka
A csokis marlenka tésztája, nyers állapotában….. Újabb dolog, aminek illatától meg tudok vadulni.
Volt tehát egy szabad napom. :-)) És sokkal gördülékenyebben ment a dolog, mint legutóbb, tényleg érdemes gyűjtögetni egy kis pénzt tubosos sűrített tejre – azzal aztán semmi gond. A tésztája ugyan kakaós, sokkal jobban tört a nyújtásnál, de számítottam is rá. Anyu tanácsára olajjal lazítottam, és szerencsére a későbbiekben sem befolyásolta a süti állagát. Tegnapra megpuhult, mára csak fokozni lehetett volna az élvezeteket - ha nem fogy el felettébb titokzatos módon. :-P
Délután bebattyogtam Iringó nővérkémhez, már ezer éve nem beszéltünk. Most bepótoltuk egy marlenka mellett. Ízlett neki, bár tény, hogy lényegesen édesebb a diós változatnál. :-)) Ennek ellenére szerintem iszonyú pikáns, és annyira emlékeztet a régi sütikre. Anyu rendszerint használt bolti mézes lapokat, na nekem pontosan azokat az időket idézi. :-) Tényleg egy csoda ez a marlenka, igazán össze tudja hozni a családot! :-)
Este pedig csomagot kézbesítettem, Gáboréknak. Hatot kaptak, merthát ugye az a fickó remeg érte. :-)) Babszi egyik cipősdobozába rendezgettem el őket, szépen kibélelve szilvával, hogy utazásbiztos legyen. Mellékeltem egy cédulát is, rajta a “Bár Gábor hajszolt ebbe, azért nem volt ellenemre megcsinálni. Úgy hírlik szeretek sütni. :-))” felirattal. :-D
Már félálomban voltam, amikor sms-ben válaszolt. :-))
Három szóban tudnám összefoglalni a véleményemet a marlenkáról: hát ez mennyei! Be is rakhatod a kóstolói véleményekhez , ha van ilyen a blogodon. Jó éjt, Gábor
Hozzávalók
A tésztához:
-
30 dkg finomliszt
-
20 dkg kukoricakeményítő
-
csipet só
-
3 ek. holland kakaópor
-
25 dkg vaj
-
2 evőkanál /erdei/ méz
-
20 dkg barnacukor
-
2 tojás
-
1 ek. szódabikarbóna
-
1 tk. ecet
A krémhez:
-
3 tubus cukrozott sűrített tej
-
20 dkg apróra tördelt fehér csokoládé
-
25 dkg szobahőmérsékletű vaj
Elkészítése
-
Öntsük a sűrített tejet egy jól záródó konzerves üvegbe, és szorosan csavarjuk rá a tetejét.
-
Tegyük egy vízzel teli lábasba, hogy a víz épp az üvegtető alá érjen, majd kezdjük el főzni lassú lángon, 3 órán keresztül.
-
Ezalatt elkészítjük a tésztát: Mérjük ki, majd szitáljuk át együtt a lisztet, a kukoricakeményítőt és kakaóport. Ízesítsük egy csipet sóval.
-
Egy lábasban tegyünk fel vizet főni, egy másikban pedig keverjük össze a mézet, a barnacukrot, a vajat és a tojásokat. Gőz fölött, állandó kevergetés közben sűrítsük be a masszát (nagyjából 30-40 percet vesz igénybe). A folytonos keverés fontos, különben a tojás kicsapódik és darabos lesz a szirup. Vegyük le a vízgőzről, és hagyjuk hűlni 15 percig.
-
Egy kisebb tálkában keverjük az ecetet a szódabikarbónához, majd rögtön öntsük a még meleg, de már nem forró sziruphoz.
-
Dolgozzuk hozzá az előkészített száraz hozzávalókat, és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát – ha szükséges, adjunk hozzá kevés lisztet (kb. 30 g) és szobahőmérsékleten pihentessük 2 órán keresztül.
-
Zárjuk el a sűrített tej alatt a gázt – akkor jó, ha kásás állagú és barnás színű. Óvatosan csavarjuk le a tetőt, majd forrón öntsük az előkészített fehér csokira. Kevergessük, míg teljesen fel nem oldódik. Hűtsük ki teljesen.
-
Egy másik tálban, kézi habverővel keverjük habosra a szobahőmérsékletű vajat, és adjuk hozzá a már kihűlt karamellizált sűrített tejet. Fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben a vaj felolvad, és később kicsapódik a krémből. Ha ez mégis megtörténne, kézi habverővel verjük fel a krémet, amikor a vaj már tényleg kihűlt.
-
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
-
A pihentetett tésztát osszuk 5 egyenlő részre. Szabjunk ki ugyanennyi sütőpapírt, majd a tésztákat nyújtsuk ki rajtuk 2-3 mm vastagra. Ha nagyon törne a tészta, kevés olajjal lazíthatunk rajta. Közben pontosan mérjünk, vágjuk le a túllógó részeket – a tésztalapoknak egyformának kell lenniük!
-
Amikor minden lapot kinyújtottunk, a tepsit fordítsuk meg, és óvatosan csúsztassuk rá sütőpapírostul együtt. Minden lapot egyenként 5-7 percig süssünk, majd a kisült lapokat papírostul halmozzuk egymásra és hagyjuk kihűlni. A kimaradt tésztát szintén nyújtsuk ki, süssük meg, és morzsoljuk egy kis tálkába. Ez kerül majd a sütemény tetejére.
-
Rétegezésnél minden lapot egyenletesen kenjünk meg a krémmel. Legfölülre is krém kerüljön, erre szórjuk a félretett tésztamorzsalékot.
-
Frissen tartó fóliával szorosan takarjuk le, és 2-3 napig tegyük hűvösebb helyre. Ha kellőképp megpuhult felvághatjuk, tetszőleges méretű kockákra… :-)
Diós marlenka – Macerás, de mennyei!
Sose fogadd meg Gábor sógor tanácsait! :-)) Egyik este amikor beállított, közölte, hogy ő Marlenkát enne és jó volna, ha már a napokban hozzáfognék. Nagy naivan belementem, sosem hallottam még az örmény édesség “buktatóiról”. :-D Iszonyú munkás, ráadásul hosszú órákat kell várakozni a tökéletes sütemény érdekében. De megéri. Ha van egy szabad fél napod – legyen inkább egy egész :-D - és valami igazán pazar desszerttel kényeztetnéd a családot, mindenképp láss hozzá.
A neten jó pár Marlenka recept terjeng, ezek közül szemezgettem. Végigolvasva a hozzászólásokat, tapasztalatokat és tippeket, enyhén szólva rámtört a szorongás. :-D Sokak morzsalékos tésztát kaptak, és jó pár nap után sem puhultak meg a lapok. Volt akinek a sűrített tejjel gyűlt meg a baja, 3 órás főzés után sem szándékozott kásás állagúvá válni. Végül Anyuval közösen okoskodtuk ki egy alapreceptből kiindulva, és lám, másfél nap után már energikusan majszoltuk az omlós csodát! :-))
Hozzávalók
A tésztához:
- 45 dkg liszt + egy kevés a gyúráskor
- 10 dkg puha vaj
- 2-3 evőkanál akácméz
- 20 dkg kristálycukor
- 1 ek. szódabikarbóna
- 1 mk. ecet
- 2 tojás
A krémhez:
- 5 dl cukrozott sűrített tej (Ha cukrozatlan sűrített tejet veszünk, főzés előtt oldjunk fel 4 dl-ben 100g cukrot)
- 35 dkg vaj
- 8 dkg darált dió
- 3 cl konyak (elhagyható)
Elkészítése
- Öntsük a sűrített tejet egy jólzáródó befőttes üvegbe, majd főzzük vízfürdőben 3 órán keresztül.
- Tegyük edénybe a mézet, a cukrot, 10 dkg vajat, a tojásokat és gőz fölött állandó kevergetés mellett sűrítsük be.
- Vegyük le a szirupot a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Keverjük el a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és adjuk a meleg sziruphoz.
- Dolgozzuk bele a lisztet is, majd hagyjuk állni szobahőmérsékleten 2-3 órát.
- Keverjük habosra a vajat, és lassan keverjük hozzá a szobahőmérsékletű, karamellizált sűrített tejet. Ízesítsük a finomra darált dióval, illetve a konyakkal. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Osszuk a tésztát 5-6 egyenlő részre. Nyújtsuk ki mindegyiket egyformára, 2-3 mm vastagra.
- Tegyünk a sütőlemezre sütőpapírt, helyezzük rá a kinyújtott tésztát és süssük 5-7 percig.
- Sütőpapírral együtt tegyük egy tálcára a tésztát, majd sorra süssük meg a többi lapot.
- Mindegyik lap alá kerüljön sütőpapír, és papírostúl halmozzuk a kisült lapokat egymásra. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Rétegezzük a tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon, a tetejére krém kerüljön. Szórjuk meg darált dióval, majd alaposan fedjük le frissentartó fóliával.
- Hagyjuk állni szobahőmérsékleten néhány órát, hűtőben 2-3 napig. Amikor kellően megpuhult, nagyobb kockákra vágva tálaljuk.
* Az eredeti recept szerint “Salko” márkát kell keresnünk, de ez tudtommal Magyarországon nem beszerezhető. Én Lidl-ben vettem, senkinek sem ajánlom. Felfőzése után nem karamellizálódott, az állaga ugyanolyan híg maradt. De van rá megoldás, kedves sorstársak! :-)
Fél csésze kristálycukrot (125 g) karamellizálunk, majd folytonos kevergetés mellett, kevés sűrített tejjel felöntjük.
A maradék tejet homogénre keverjük fél csésze liszttel, és a feloldott karamellhez adjuk. Besűrűsítjük, állagának picit sűrűbbnek kell lennie a pudingénál.