Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


ALMÁS PITE RESZELT TÉSZTÁBÓL

2008.01.30

Hozzávalók (egy kb. 25 x 35 cm-es tepsihez):

A tésztához: 50 dkg liszt (lehet 30 dkg fehér és 20 dkg teljes kiőrlésű liszt is), 15 dkg cukor, 25 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 kiskanál sütőpor, egy csipet só, 1 tojás, egy kiskanál őrölt fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, egy citrom reszelt héja.

A töltelékhez: 2 kg alma, az alma édességétől függően 10-20 dkg cukor, két csomag vaníliás pudingpor (főzős), fél kiskanál őrölt fahéj, 5 dkg mazsola (a mazsola kihagyható). Aki nem szereti, ha túl vastag a töltelék a pitében, az csak fele mennyiséget készítsen.

A sütemény tetejére: 10 dkg mandulaforgács.

 

Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat mind egy tálba öntjük, és egybemorzsoljuk, egybegyúrjuk, aztán negyed órára mélyhűtőbe tesszük.

A töltelékhez az almát megtisztítjuk, kimagozzuk és nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük vagy vékony szeletekre vágjuk, aztán egy fazékba rakjuk a cukorral együtt, és gyakran kevergetve főzni kezdjük, mikor az alma levet eresztett, hozzáadjuk a mazsolát és az őrölt fahéjat.

Amikor az alma puhulni kezd (5-6 perc), belekeverünk egy csomag vaníliás pudingport, és azzal tovább keverjük, amíg az almalé eltűnik, és a keverék sűrűsödni kezd.  Ekkor levesszük a tűzről, aztán belekeverünk még egy csomag pudingport, de azzal már nem főzzük. Ez a pudingpor a sülés közben "fő meg". (Aki nem túl leves almát használ, az csak egy pudingport főzzön a krémbe, a másodikat már ne adja hozzá!)

Ha nem szilikonos a tepsink, kikenjük vajjal.

A tészta kétharmadát nagy lyukú reszelővel egyenletes vastagságban a tepsi aljára reszeljük.

A tésztát 10 percre előmelegített közepesen forró (180 fok körüli) sütőbe toljuk.

Ezután kivesszük, és rákanalazzuk az almát.

A megmaradt tésztát az alma tetejére reszeljük úgy, hogy mindenhova jusson. A tészta tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal.

A süteményt előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 percig sütjük. (Ha nagyon pirulna a tetejük, takarjuk le alufóliával!)

 

 

Kép