Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


CZINIEL CUKRÁSZDA, BUDAPEST

2009.01.28

1031 Budapest,
Nánási út 55. (Rómaipart)

  

Kép

  

2008. nyár, 2009. nyár, 2010. tavasz,

A Cziniel Cukrászdában szép sütemények kaphatók. Öröm nézegetni a hűtőpultokat.

Kép A gond ott kezdődik, amikor megkóstoljuk a szép külsejű sütiket.

Sajnos a Cziniel sem igazi, "békebeli" alapanyagokból dolgozik. Nagyon műízűek, mesterséges adalékanyagokkal stabilizáltak, tartósítottak, habosítottak, festettek az itteni sütemények és fagylaltok.

Az a helyzet, hogy be kell látni: tényleg "valódi", adalékanyagmentes vagy csak minimális mennyiségű mesterséges adalékanyagot tartalmazó süteményeket várni egy közepes árakkal dolgozó cukrászdától manapság rózsaszín álom. Az ilyen süteményeket forgalmazó cukrászda pillanatok alatt csődbe jutna.

Persze ettől a Cziniel még kellemes hely, de ne várjunk tőle csodát.

Az áraik határozottan magasak a minőséghez képest.

A tányérok, poharak széle csorba, a pohár és az evőeszköz - finoman szólva - nem teljesen tiszta, a pincérek nem köszönnek, és nem is nagyon törődnek a betérővel, ha az nem az ismerősük.

Viszont esküvői torta készítésben biztosan az élmezőnyben van, hiszen ott a látvány a lényeg, az íz másodlagos.

 

 

Kép

 

 

A Cziniel egyik specialitása, amit csak rendelésre készítenek a
Gesztenyés teatorta

 

A torta története 1978-ban kezdődött, amikor a Hilton szállodában mestervacsorára készült 12 mesterszakács és mestercukrász Paár Gyula vezetésével. Ekkor alkotta meg a menüsor befejezésére, desszertként a Gesztenyés teatortát Ziniel Barnabás. Ahol azóta ő megfordult - például az Európa Kávéházban -, találkozhatnak a tortával.

 

Azért teatorta, mert teasütemény jellegű. Egy szelet súlya mindössze 5-6 dkg. Ami ennél kisebb, az már inkább mignon vagy bon-bon. A minőségi alapanyagok, az igényes kivitelezés és a jól eltalált ízharmónia különleges alkalmak desszertjévé teszik.

Hozzávalók (5 db 22 cm-es tortához):

Csokoládés-vajas lap:

- 75 dkg vaj
- 55 dkg cukorliszt
- 2 dkg vaníliás cukor
- 7 dkg 22%-os kakaó
- 52 dkg sima liszt
- 6 db egész tojás

Gesztenyés réteg:

- 1,5 kg gesztenyepüré
- 25 dkg vaj
- 20 tojássárgája

Ebből a két részből készülnek a torta lapjai. Alul van a csokoládés-vajas, fölötte pedig két lap a gesztenyésből. Mindkettőnél kihabosítjuk a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk az ízesítőanyagokat, majd óvatosan a tojást illetve a tojássárgáját. A csokoládés-vajas laphoz a legvégén adjuk hozzá a lisztet és a kakaót.

A krém:

- 1,2 kg gesztenyepüré
- 2 dl rum
- 50 dkg vaj

Egyéb:

- 25 dkg rumos meggy
- 1,2 kg minőségi étcsokoládé az áthúzáshoz
- csokoládéforgács
- csokoládédísz (pl. levél)

A krém összetevőit habosra keverjük és félreteszünk belőle 6-7 dkg-ot a külső körbesimításra.

Összeállítás:

A csokoládés-vajas lapra egy réteg krémet kenünk, és körben rumos meggyeket helyezünk a tortába. Erre jön az első gesztenyelap, majd újabb réteg krém. A második réteg krémbe már nem kerül rumos meggy, csak az alsó rétegbe. A második gesztenyelapot ráhelyezzük a tortára és a maradék, félretett krémmel körbesimítjuk, utána pedig egy órát hűtjük.

A hűtés után temperált jó minőségű étcsokoládéval (a Cziniel Cukrászdában belga csokoládét használnak erre a célra) bevonjuk a tetejét és finoman hálózzuk a csokoládéval. Az oldalát csokoládéforgáccsal, hánccsal körben díszítjük, amelyhez szintén minőségi csokoládét válasszunk.

A 12 szeletnek megfelelően szeletenként sima csővel félgömböket nyomunk a krémből körben a tortára, majd ezekbe valamilyen csokoládé dekorációt helyezünk.


 

 

Értékelés 

 

A "jeles" osztályzat 5 mosolygós csillag.
    A csillagok egytől ötig az iskolai egyes, kettes.. ötös érdemjegynek felelnek meg.

Az hattól tízig adható plusz csillagok azt jelentik, hogy a kapott szolgáltatással kivételesen meg voltunk elégedve. Ezek a csillagok külön dicséretet jelentenek a jeles osztályzat mellé.

 

 

Sütemények:                       KépKépKép

Fagylalt:                              KépKépKép

Kávé, tea, forrócsoki:        Kép Kép KépKép

Kiszolgálás:                   KépKépKép

Hangulat:                             KépKépKépKép

A vendégtér kialakítása:    KépKépKépKép

Tisztaság:                             KépKépKép

Mosdó (tisztasága):            KépKépKépKép

Ár-érték arány:                 KépKép

 

 

Ha más a véleményed, írd meg!

Természetesen nem vagyunk tévedhetetlenek. És ahány ember, annyiféle ízlés.

Lehet, hogy amikor ott jártunk, éppen rossz volt a csillagok állása, migrénje volt a cukrásznak vagy összeveszett a feleségével. De persze az is lehetséges, hogy mi láttuk túl rózsaszínben a világot azon a napon, és azt is ehetőnek találtuk jókedvünkben, amit te a szomszéd kutyájának se adnál oda.

Mondd el a véleményedet te is!