HÚSVÉTI KALÁCS
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 3-4 dl tej, 5 dkg vaj, fél kocka élesztő (kb. 2,5 dkg), csipetnyi só. A kalács tetejére: 1 tojás villával kissé fölverve.
Elkészítés:
2 dl tejet langyosra melegítünk. Beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, a tojássárgákat és a sót. Beleöntjük a megkelt élesztős tejet, és az egészből sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk úgy, hogy közben apránként még annyi langyos tejet dagasztunk a tésztába, hogy puha, lágy, de ne folyós legyen.
A tésztát letakarjuk és egy órát meleg helyen kelesztjük.
A kelesztés után a tésztát átgyúrjuk, és két részre osztjuk.
Egy 24-26 cm átmérőjű koszorúformát alaposan kivajazunk.
A tészta egyik feléből hosszú hengert sodrunk. A két végét összenyomva a hengerből egy karikát alakítunk ki. A tésztakarikát a koszorúformába tesszük.
A megmaradt tésztát három egyenlő részre osztjuk. Minden részből hosszú rudat sodrunk, melyeket hármas fonással egybefonunk. A fonat két végét összenyomjuk, és ezt a fonott koszorút a formában levő tésztakarika tetejére tesszük.
A tésztát letakarva még fél órát kelesztjük.
Ezután a tetejét lekenjük tojással, majd 180-200 fokos sütőben aranybarnára sütjük. (Ha túl hamar barnul a teteje, takarjuk be alufóliával.)
Tipp:
A kalácsnak nagyon jó ízt ad, ha a tésztába citromhéjat vagy narancshéjat reszelsz.
Ha szereted, gyúrj a tésztába mazsolát vagy aszalt áfonyát!
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett. :)
Húsvéti kalács
(kovka, 2010.04.07 00:02)
Nagyon jó recept, finom és gyönyörű lett az eredmény! Nem túl édes, így sonkához is kitűnő, de akár lekvárral is tökéletes!
Szebbé varázsolta az ünnepem, köszönöm! :-)
Húsvéti kalács
(Szamóca, 2010.04.15 11:09)