ZALAI GOMBÁS KÁPOSZTA
Hozzávalók:
50 dkg gomba, 1 kg savanyúkáposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál étolaj, só (a káposzta sósságától függő mennyiségben, de lehet, hogy nem is kell), 2 evőkanál őrölt pirospaprika, negyed mokkáskanál őrölt bors, 3-4 babérlevél, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 5 dl tejföl.
Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágjuk, 1 percig kevergetjük 2 evőkanál forró olajban, aztán beleszórjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, és addig pároljuk, amíg a gomba leve el nem fő. Ekkor megszórjuk pirospaprikával és lehúzva a tűzről fölöntjük egy deci vízzel. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, beletesszük a babérlevelet és főzzük még tíz percig, majd belekeverjük a tejföl felét.
Egy akkora tűzálló edényt, amiben beőven elfér a káposzta, kikenünk olajjal. Elterítjük benne a szükség szerint átmosott káposzta egyharmadát,a min eloasztjuk a gomba felét. Utána megint káposzta, gomba, káposzta, majd a maradék tejföl következik.
Az ételt egy órára 180 fokos sütőbe tesszük. Ha nagyon pirul a teteje, alufóliával letakarjuk.
Tálalásnál tejfölt kínálunk hozzá.