GOMBÁS HASÉ
Hozzávalók:
Hajtogatott leveles vajastészta (a receptjét itt találod: HAJTOGATOTT LEVELES TÉSZTA vagy GYORS LEVELES TÉSZTA), 1 tojás villával kissé fölverve, szezámmag.
A töltelékhez:
30 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma apró kockákra vágva, só, 1 kiskanál őrölt pirospaprika, csipetnyi őrölt bors, 1 csapott evőkanál nagyon apróra vágott petrezselyemzöld, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj.
Elkészítés:
A töltelékhez az apró hagymakockákat üvegesre sütjük az olajon, rádobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, ízesítjük sóval, paprikával, borssal, petrezselyemzölddel, és addig főzzük lassú tűzön, amíg a leve elfő. A lisztet csomómentesen a tejfölbe keverjük, felöntjük egy deci vízzel, és a keveréket a gombába öntjük. Jól összekeverjük, aztán mikor újra felforr és besűrűsödik, levesszük a tűzről és kihűtjük.
A tésztát kb. 2 milliméter vastagra és négyzet alakúra nyújtjuk, majd nagyjából 10 cm oldalhosszúságú négyzetekre vágjuk. A kihűlt töltelékből minden négyzet egyik oldala mellé egy kiskanálnyit halmozunk. A négyzeteknek a töltelékkel szemben levő szélét megkenjük felvert tojással, aztán a töltelékes oldaltól kezdve a tésztadarabokat hengerré tekerjük.
A tésztahengereket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymástól 3-4 centi távolságra. A tetejüket megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal (vagy más magvakkal, esetleg reszelt sajttal), és a haséhat 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
gombás hasé
(Katica, 2009.11.11 06:42)