GRISSINI
Hozzávalók:
45 dkg fehér (tönköly)liszt (sima fehér búzaliszt is jó hozzá), 5 dkg zabpehely, fél kocka (2,5 dkg) friss élesztő, egy kiskanál cukor, egy mokkáskanál só, 5 dkg vaj, 2 dl langyos tej (vagy langyos víz), 10 dkg reszelt sajt, 1 villával kissé felvert tojás, hántolt napraforgómag, hántolt tökmag, szezámmag...
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos tejben (vízben) a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba öntjük. Beleszórjuk a zabpelyhet, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. Ha a tészta túl kemény, adjunk hozzá apránként még egy kis langyos tejet vagy vizet.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és kb. duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk. A téglalapot megkenjük az olvasztott, de nem meleg vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal, és félbe hajtjuk úgy, hogy a tészta egyik fele takarja a másik felét. A tészta tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a magvakkal, a magvakat rányomkodjuk, aztán a tésztát hosszú csíkokra vágjuk. (Nekem ebből a mennyiségből 8 db kb. 35 cm hosszú, 3-4 cm széles csík jött ki.) A csíkokat megtekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Még negyed órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra, aztán szép aranybarnára sütjük a megkelt grissiniket.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia!
Ma délután megsütöttem Graham és rozsliszt keverékével a recept szerint... Fantasztikusan ízlett a családnak, ilyen tartalmas finomságokra vágyom, mert már nagyon unom a sok felfújt fehér lisztes péksütit!!!
Grissini
(Viki, 2010.06.15 13:19)Nagyon jól néz ki, most, hogy itt a nyári szünet megcsinálom a családnak!:)
Zabpehely
(Szamóca, 2009.10.01 09:52)
Szia Lilla!
Nem kell ledarálni a zabpelyhet. Csak bele kell szórni a tésztába.
Corn flakes nem jó bele.
GRISSINI
(Lilla, 2009.10.01 09:47)A zabpelyhet úgy egészben kell a liszthez adni? Vagy előtte le kell darálni? Vagy nem a cornflaes-ből kell csinálni?
grissini
(Gabi, 2013.01.03 19:18)