GYÖKÉRKENYÉR
Hozzávalók:
75 dkg fehér (tönköly)liszt, 10 dkg zabpehely, 5 dkg zabkorpa, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2 kiskanál só, kb. fél liter langyos víz, 1 kiskanál cukor.
Elkészítés:
Egy tálkába kb. 2 dl langyos vizet öntünk, beleszórunk egy-két kanálnyi lisztet és a cukrot, aztán belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, azután várunk, hogy az élesztő felfusson (a víz tetején vastag halványbarna hab képződjön).
A többi lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a zabpelyhet, zabkorpát és a sót és beleöntjük a felfutott élesztőt.
Alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat úgy, hogy közben apránként langyos vizet öntünk a tésztához. Egy ruganyos, könnyen gyúrható, puha, az edény falától elváló masszuát kell kapnunk.
Az összegyúrt tésztát letakarjuk, és langyos helyen kelni hagyjuk, amíg duplájára nem nő (kb. egy óra).
A megkelt tésztából belisztezett kézzel négy egyforma nagyságú cipót formázunk, a cipókat hosszúkás rudakká sodorjuk, aztán lazán megtekerjük, mint a kicsavart ruhát. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, és 220 fokos sütőben barnára sütjük.
Tipp:
Jót tesz a sülő kenyérnek, ha a sütés megkezdése előtt a sütő aljába egy kis hőálló edényben kb. fél liter forró vizet teszünk. A párolgó gőzben a kenyér szebben sül.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
hozzavalok
(Laci, 2013.11.21 22:08)Szia, a kerdesem annyi hogy vajon a hozzavalokat itt Angliaban is be tudom szerezni? Nem vagyok jartas a lisztkerdesben:) Koszonom :)
Rusztikus kenyér
(Zsuzsa, 2011.02.04 13:45)
Köszönöm gyors válaszod, kedves Szamóca, nagyon szeretem a receptjeid, és ezt holnap szeretném elkészíteni a barátaimnak, disznótoros mellé. A következő akcióm pedig a tepertős pogácsa recepted lesz.
Köszönettel,
zsuzsa
Kenyér
(Szamóca, 2011.02.02 17:06)
Szia Zsuzsa!
Ha nedves a tészta, nem potyog le a magok nagy része.
De bekenheted a kenyér tetejét egy kis langyos vízzel vagy tejjel, tojással is.
Rusztikus kenyér
(Zsuzsa, 2011.02.02 14:59)
Az volna a kérdésem, hogy ha magokat szórok a tetejére, mivel kenjem meg előtte, hogy ne potyogjanak le róla a magok?
Köszönettel, Zsuzsa
kenyér
(juliarekasi@gmail.com, 2013.11.21 23:18)