HACSAPURI - GRÚZ KENYÉRLEPÉNY
Hozzávalók (4 lepényhez):
50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1, 5 dl natúr joghurt, 1,5 dl langyos víz, 2 evőkanál étolaj, 2 kávéskanál cukor, 2 kávéskanál só. A töltelékhez: 30 dkg sajt vagy brindza vagy juhsajt.
Elkészítés:
A cukrot a langyos vízbe szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg a folyadék tetején vastag, halványbarna hab képződik.
Az így felfuttatott élesztőt a joghurttal és a sóval együtt a liszthez adjuk. Az egészből sima tésztát gyúrunk. Letakarjuk, és egy órát kelesztjük.
Közben a sajtot lereszeljük.
A megkelt tésztát négy egyforma cipócskára osztjuk. Lisztezett deszkán mindegyikeket 3 mm vastag körlappá nyújtjuk. A körlap közepén elterítjük a sajt negyedét, majd a tésztát szélét körben összefogjuk, középen alaposan összecsípjük, mint egy batyut,
Az így kapott batyut megszórjuk liszttel, és megfordítjuk, hogy az összeillesztés legyen alul, és a tésztát újból körlappá nyújtjuk. (A körlap átmérője akkora legyen, amekkora tapadásmentes serpenyőnk van. Kb. 25-30 cm.)
Egy tapadásmentes serpenyőt szárazon (mindenféle zsiradék nélkül) fölmelegítünk, majd beletesszük a lepényeket egyenként, és közepes lángon mindkét oldalukat megsütjük. (Egy-egy oldalt addig sütünk, míg barnulni nem kezd.)
Az így készült kenyérlepények melegen és hidegen is fogyaszthatók.
Tipp:
A sajttöltelékbe szoktak egy tojást, és ha nem elég zsíros a sajt, 1-2 evőkanál olajat keverni.
Rárolt gombával és sajttal töltve: