Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


MÜZLIKENYÉR

2015.09.21

Hozzávalók:
25 dkg fehér tönkölyliszt, 10 dkg gabonapehelymix vagy zabpehely, 10 dkg teljes kiőrlésű zabliszt, 10 dkg nagyobb darabokra vágott dió (vagy mogyoró, mandula...), 10 dkg aszalt gyümölcs (pl. mazsola, sárgabarack, áfonya), 2,5 dkg élesztő, 2,5-3 dl langyos tej, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor.

Elkészítés:

Az élesztőt fél bögre cukros tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, hogy a tetején vastag, halványbarna hab képződjön. A lisztekhez és a pehelyhez adjuk, és a többi tejet apránként beleöntve sima tésztává dolgozzuk. (A liszttől függően előfordulhat, hogy nem szükséges az összes tejet felhasználnunk, vagy több folyadékra van szükség. Az utóbbi esetben még némi langyos tejet vagy langyos vizet dolgozunk a tésztába.)
Amikor összeállt, és az edény falától elválik, beledagasztjuk a diót és az az apróra vágott aszalt gyümölcsöt. Letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk. Egyenként hurkává formáljuk, és óvatosan megtekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A tetejét megszórhatjuk gabonapehellyel. Még 15-20 percig kelesztjük.

250 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd rácsra téve kihűtjük. Meglepő módon ez a kenyér nem csak lekvárhoz, mézhez illik, de kifejezetten finom sonkával, szalámi- és kolbászfélékkel, de rántottához is.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.