HÁZI ROZSKENYÉR
Hozzávalók:
25 dkg rozsliszt, 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 3-3,5 dl langyos víz, 2-3 evőkanál szezámmag vagy napraforgómag vagy darabosra vágott dió.
Elkészítés:
Egy bögre vízbe belekeverjük a cukrot és 1-2 evőkanál lisztet, aztán belemorzsoljuk az élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik).
A liszteket a sóval és a szezámmaggal egy tálba szórjuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és ha kell még vizet apránként hozzáadva az egészből sima tésztát gyúrunk. (Legjobb robotgéppel vagy kenyérsütő gép dagasztó programjával.) A rozslisztes tészta nagyon ragadós, nem válik el olyan könnyen az edénytől, mint a sima búzaliszt.
A tésztát ezután langyos helyen, letakarva kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Ezután átgyúrjuk, és cipóvá vagy cipókká formáljuk. (Én két kisebb cipót szoktam sütni belőle.)
A cipókat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a tetejüket megkenjük langyos vízzel, 1-2 helyen bevágjuk, szezámmaggal megszórjuk, aztán 180-200 fokos sütőben megsütjük. A kenyér akkor sült át, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia!
Nekem nem sok bele ennyi élesztő.
Régebben én is tejjel csináltam, de a tej nálunk most tiltólistára került éppen, ezért váltottam csak vízre.
Viszont néha szoktam kovászport is rakni bele.
rozskenyér
(hmargó, 2010.11.15 14:04)Szia Viki! Nem sok az 5 dkg élesztő? Én ehhez a mennyiséghez a fele élesztőt teszem, használok sikért is, a folyadék fele pedig tej.
Rozskenyér
(Szamóca, 2010.11.15 14:38)