Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


VAJAS ZSEMLE

2021.02.12

p1860991-xx.jpg

 

Hozzávalók:
1 kg liszt
5-6 dl langyos tej
2 kávéskanál só
2-3 dkg friss élesztő
5 dkg vaj
1-2 evőkanál szezámmag (kihagyható)

Elkészítés:
Fél bögre langyos tejben elkeverünk egy kanál lisztet, aztán belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk (várunk, amíg a folyadék tetején vastag, halvány barna hab nem képződik).
A többi lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót és a felfuttatott élesztőt.
A többi tejet apránként adagolva puha, formázható tésztát gyúrunk.
Mivel a lisztek nagyon különböznek egymástól, lehet, hogy 5 dl tej is sok, de előfordulhat, hogy a 6 dl sem elég, az utóbbi esetben még egy kis langyos tejet vagy langyos vizet gyúrunk a tésztába. 
Addig gyúrjuk, dagasztjuk (lehet géppel is), amíg el nem válik az edény falától. Ekkor letakarjuk, és kb. háromszorosára kelesztjük.
A megkelt tésztából 10 cipócskát formázunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatunk.
A tetejüket megkenjük langyos vízzel, megszórjuk szezámmaggal, majd egy-másfél cm mélyen bevágjuk.
A vajat 10 db hosszú, vékony hasábra daraboljuk, és minden bevágásba teszünk egy vajszeletet.
A zsemléket 220 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) aranybarnára sütjük, majd rácsra téve kihűtjük.
Jó étvágyat!