ZALAI KRUMPLIS POGÁCSA
Hozzávalók:
50 dkg főtt krumpli, 50 dkg liszt, 20 dkg olvasztott, langyos vaj, 5 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 2 evőkanál só, 1 kávéskanál cukor. A tetejére: 1 tojás és esetleg magvak.
Elkészítés:
A krumplit krumplinyomón áttörjük, és kihűtjük. (De nem hagyjuk keményre dermedni.)
Az élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a krumplit, az élesztős folyadékot és a sót, majd az egészből sima, rugalmas, puha tésztát gyúrunk, amint kb. 30 percig letakarva pihentetünk.
Ezután kinyújtjuk, nagyon vékonyan megkenjük a vaj negyedével, összehajtogatjuk, majd 15 percig pihentetjük. A kinyújtást, vajjal kenést és pihentetést összesen négyszer végezzük el.
Az utolsó pihentetést követően a tésztát jó ujjnyi vastagra nyújtjuk, villával enyhén felvert tojással megkenjük, éles késsel berácsozzuk.
200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.