MORGAN KAPITÁNY RUM TORTÁJA
Hozzávalók (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához):
A vaníliás tésztához: 6 tojás, 6 púpos evőkanál rétesliszt, 5 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál (1 csomag) vaníliás cukor.
A kakaós tésztához: 4 tojás, 4 evőkanál rétesliszt, 4 evőkanál kristálycukor, fél evőkanál cukrozatlan kakaópor.
A vaníliakrémhez: 1 csomag főzős vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 5 dkg cukor, 10 dkg vaj.
A csokoládéöntethez: 10 dkg cukor, 1,5 dl víz, 3 evőkanál étolaj, 2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál rum vagy pár csepp rumaroma.
A rumos öntethez: 2 dl víz, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 3 dl rum (vagy fél dobozka/üvegcse rumaroma 2 dl vízben feloldva, ha kisgyerekeknek készül a torta). Ehhez a tortához eredetileg egy "Morgan kapitány" nevű rum kell, de ez nálunk nem mindenütt kapható.
A díszítéshez: 4 dl tejszín, 5 dkg cukor, 2 csomag habfixáló, 2 evőkanál rum vagy pár csepp rumaroma.
Ez egy tényleg nagyon rumos torta. De nem tanácsolnám a rum mennyiségének lecsökkentését, mert attól az egész torta éppen a lényegét veszítené el. Aki nem akar alkoholos édességet enni, inkább pótolja a rumot jó minőségű rumaromával. De az erősen rumos íz mindenképpen szükséges ehhez a süteményhez.
A vaníliás piskóta elkészítése
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot és a vaníliás cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztából egy sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kb. 5 cm távolságra habzsákból kb. 3 cm széles csíkokat nyomunk a tepsi egyik végétől a másikig. A csíkokat előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük. A megsült piskótacsíkokat kihűtjük.
A csíkok sütését addig ismételjük, amíg az összes tészta el nem fogy.
A kakaós piskóta elkészítése
Sütőpapírból 3 akkora négyzetet vágunk, hogy bőven ráférjen egy 24-26 cm átmérőjű kör. A sütőpapírdarabokon körberajzoljuk a tortaformánkat. A sütőpapírokat ezután félretesszük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral és laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
Elővesszük a félretett sütőpapírdarabokat.
Az első sütőpapírdarabot egy tepsibe fektetjük, aztán a tésztából egyenletesen vastag, kb. 1 cm magas korongot kenünk a sütőpapírra a rárajzolt kört kitöltve. A tepsit a tésztakoronggal az előmelegített sütőbe tesszük, és a piskótát megsütjük.
Amíg az első lap sül, előkészítjük a következő tésztakorongot ugyanúgy, mint az elsőt: egy tepsibe fektetjük a sütőpapírt, a rárajzolt körbe kenjük 1 cm magasan a tésztát. Amikor az első lap megsült, a másodikat tesszük a sütőbe. A harmadik tésztakoronggal ugyanígy járunk el.
A megsült lapokat félretesszük.
A vaníliakrémhez a pudingporból a tejjel és a cukorral jó sűrű pudingot főzünk. Amikor megfőtt, belekeverjük a vajat.
A csokoládéöntethez a hozzávalókat a rum kivételével forrásig hevítjük. Aztán levesszük a tűzről, belekeverjük a rumot és félretesszük.
A rumos öntethez szintén felforraljuk a rum kivételével a hozzávalókat. A keveréket három percig együtt forraljuk, aztán levesszük a tűzről, hozzáöntjük a rumot és félretesszük.
A torta összeállítása
Előkészítünk egy 24-26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
Beleteszünk egy vékony barna piskótakorongot. Erre rákenjük a csokoládéöntet egyharmad részét, majd a vaníliakrém felét.
A sárga piskótacsíkokat kisebb (3-4 centis) darabokra tépkedjük, és az összetépkedett piskóta felét minél szorosabban a vaníliakrémre rakosgatjuk. Ezt megöntözzük a rumos öntet felével.
Ezután megint egy barna piskótakorong, csokiöntet, vaníliakrém, majd a megmaradt összetépkedett sárga piskóta következik. Ezen elosztjuk a rumos öntet másik felét. Rálocsoljuk a csokoládéöntet megmaradt részét. Aztán beborítjuk a megmaradt harmadik barna piskótakoronggal.
Az így összeállított tortát jól lenyomkodjuk, hogy jól összetömörüljön. (Legjobb, ha valami súlyt teszünk rá, és lenyomtatjuk.)
Közben a tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk. Belekeverjük a rumot, és bevonjuk vele a tortát. (Ha nem közvetlen fogyasztásra készül a torta, hanem szállítani kell, azt javaslom, hogy hagyományos tejszín helyett Hulala növényi tejszínhabbal vond be.)
A torta tetejét csokoládéforgáccsal és cukorgyöngyökkel díszíthetjük.
Tipp:
Ha nem akarsz piskótarudak sütögetésével vacakolni, akkor semmiképpen nem azt ajánlom, hogy egy nagy kerek piskótakorongot vágj kisebb darabokra a sárga réteghez.
Inkább vegyél néhány csomag babapiskótát, mártsd őket egyenként a rumos öntetbe, és kétszer két rétegben szorosan rakd őket a tortaformába a sárga piskótaréteg helyett (egy lap barna piskóta, csokiöntet, vaníliakrém, két réteg alaposan rumba mártott babapiskóta, megint egy lap barna piskóta, csokiöntet, vaníliakrém, két réteg alaposan rumba mártott babapiskóta, végül a megmaradt csokiöntet és rá az utolsó barna piskótalap).
A lerakott babapiskóta-réteget locsold is meg rumos öntettel (javaslom, hogy ebben az esetben dupla mennyiségű vizet tegyél az öntetbe, mert a babapiskóta több nedvességet szív fel, mint a hagyományos piskóta). Ha babapiskótával csinálod a tortát, legalább egy éjszakára tedd hűtőbe tálalás előtt, hogy a kemény babapiskóta megpuhuljon, és az ízek jól összeérjenek.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Én a sárga piskóta tésztát gáztepsibe önteném,s ha kihűlt,felszeletelném csíkokra.Úgy nem jó?
Morgen kapitány tortája
(krisztim, 2013.03.07 19:56)Megsütöttem életem legfinomabb tortáját, nagyon nagy sikere volt- mostantól ez a család új kedvence- ...kell ennél több))))?
Morgen kapitány tortája
(Krisztina, 2010.11.30 11:26)
Megsütöttem és fantasztikusan jó volt. Tejszíthab helyett csokival vontam be, szerintem úgy finomabb. Köszi a leírást. Nem könnyen lehet lenyűgözni egy sütivel (túl igényes vagyok), de ez nagyon jó!
Azt az egy "hibát" követtem el, hogy másokkal is megkóstoltattam, azóta csak ezt követelik :)
Re: Morgen kapitány tortája
(Krisztim, 2013.02.17 19:03)
Segíteni valaki, hogy a csokibevonat miből-és hogyan készül.
Előre is köszönöm.
Re: Re: Morgen kapitány tortája
(Szamóca, 2013.02.17 19:09)
Szia!
Milyen csokibevonat? A torta tejszínhabbal van bevonva, és csokireszelék van a tetején.
Re: Re: Re: Morgen kapitány tortája
(Krisztim, 2013.02.17 19:40)
Krisztina írta, hogy csokival vonta be a tortát, de lehet,hogy félre értettem a
bejegyzését???
Re: Re: Re: Re: Morgen kapitány tortája
(Szamóca, 2013.02.17 20:31)Erre csak ő tudna válaszolni, de gondolom, olvasztott csokival vonta be.
Morgen kapitány tortája
(Krisztina, 2010.11.30 11:33)Csak egy tipp. Aki azért húzódozik a piskótacsíkoktól, mert mincs habzsákja,egy erősebb zacskóba kanalazhatja a masszát. Aztán csak le kell vágni a sarkát és mehetnek a csíkok. Előnye még hogy mosogatni sem kell utána :) Én is így csináltam.
Morgan kapitány tortája
(mariteri, 2010.11.18 08:47)
Nagyon melós.
Attól függetlenül meg fogom pacsmagolni:))))
A tortáról
(Judit, 2010.10.26 12:46)Már többször elkészitettem,és minden alkalommal nagy sikere van a családban de még az ismerősök között is !!!!Nagyon finom!!!!!!!!!!!!Üdv.
Morgan Kapitány torta
(Szamóca, 2010.02.27 11:04)
Szia Judit!
Nagyon örülök, hogy sikered volt a tortával.
Igen, ez tényleg egy igazán ütős sütemény. :)
Hamarosan én is újra elkészítem egy barátunk születésnapjára.
A tortáról
(Judit, 2010.02.27 11:02)Én megsütöttem a morgen kapitány rumtortát,hát mit mondjak valami isteni finom lett!!!!!!!!!!!Köszike a jobbnál jobb recepteket
Katának
(Szamóca, 2009.11.02 12:34)
Szia Kata!
Szerintem biztosan nem rontottál el semmit. Talán a vajjal volt a gond. (Sajnos nagyon gyakran sóznak ránk mindenféle rossz minőségű alapanyagot a boltokban.)
Morgan Kapitány tortája
(Kata, 2009.11.02 12:12)
Szia!
Köszi a válaszod, akkor ezek szerint valamit elronthattam a rumos öntetnél.
Legközelebb majd jobban figyelek.
Köszi
Kata
Morgan Kapitány torta
(Szamóca, 2009.10.30 17:37)
Szia Kata!
Ezt a receptet nem én találtam ki. Egy angol recept átdolgozásával készül a torta. Az erdeti öntetbe is kell a vaj.
Nem tudom, hogy nálad hogyan csapódott ki a tetején. Én ezt nem tapasztaltam egyszer sem, amikor megcsináltam a tortát. Nálam egy egynemű, szörp sűrűségű szirup lett az öntetből.
Morgan Kapitány Rumos Tortája
(Kata, 2009.10.30 17:31)
Szia!
Megcsináltam a tortádat, nagyon finom lett. Köszi a receptet.
Viszont azt szeretném kérdezni, hogy a rumos öntetbe miért kell 10 dkg vaj? Mert én beleraktam (amit már akkor is furcsálltam, de hát ezt írta a recept),és utána kicsapódott a víz tetejére.
Köszi a válaszod, előre is.
Kata
Válasz Juckónak
(Szamóca, 2009.09.02 10:28)
Szia!
Nagyon örülök, hogy ilyen nagy sikered volt a tortával!
Válasz Katinak
(Szamóca, 2009.09.02 10:24)
Szia Kati!
Igen, teljesen igazad van, hogy ha egyben sütjük meg, úgy kevesebb a gond a piskótával. De úgy más lesz a torta állaga.
Ha egyben sütsz egy nagy piskótakorongot, és kisebb darabokra vágod, a darabok 90%-a a piskóta belsejéből fog kikerülni. Ha ezeket a nagyon puha darabkákat megöntözöd a rumos öntettel, az egész szétesik, szétmállik. Egy folyós trutyi lesz a sárga rétegből.
Ha sok piskótarudat sütsz, úgy minden darabka fog tartalmazni külső, keményebb, kérges részeket is, és így a sárga piskótadarabokból álló réteg az öntettől nem ázik szét.
Morgan kapitány tortája
(Kati, 2009.09.02 08:49)
Csak egy ötlet. Ha egyben sütöd meg a vaníliás piskótát, nagy tepsiben (mint a piskóta tekercsnél) és utólag vágod csíkokra, nincs vele annyi gond.
Gratulálok a munkáidhoz
Kati
piskóta csíkok
(zsuzsanna, 2014.06.30 16:43)