ALMALEVES
Hozzávalók:
1 kg alma,
2 dl tejföl,
1 zacskó vaníliás (főzős) pudingpor,
az alma savanyúságától függő mennyiségű cukor vagy édesítőszer,
néhány darabka fahéj és szegfűszeg.
Elkészítés:
Az almát megpucoljuk és szeletekre vagy kockákra vágjuk, aztán annyi vízben, ami ellepi, a cukorral, fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 10 percig főzzük. Amíg az alma fő, a pudingport csomómentesen elkeverjük a tejfölben. A tejfölös keveréket egy pohárnyi vízzel felhígítjuk, majd az almához öntjük. Jól összekeverjük, és addig főzzük, amíg újra fel nem forr. Amint forrni kezd, levesszük a tűzről.
Tipp:
Nyáron hidegen, télen forrón a legjobb. Ugyanezt a levest más gyümölcsökből is elkészítheted.
KARÁCSONYI ALMALEVES
Hozzávalók:
2 kg alma,
2 dl fehérbor,
2 dl tejszín,
1 zacskó vaníliás (főzős) pudingpor,
fél citrom reszelt héja,
az alma savanyúságától függő mennyiségű cukor vagy édesítőszer, sok fahéj és szegfűszeg (vagy forraltbor fűszerkeverék),
1 vaníliarúd.
Elkészítés:
Az almát megpucoljuk és szeletekre vagy kockákra vágjuk, aztán a borban plusz annyi vízben, ami a gyümölcsöt ellepi 10 percet főzzük a cukorral valamint sok fahéjjal-szegfűszeggel és a hosszában fölvágott vaníliarúddal. Amíg az alma fő, a pudingport csomómentesen elkeverjük a tejszínben. A pudingporos keveréket az almához öntjük. Jól összekeverjük, és addig főzzük, amíg újra fel nem forr. Amint forrni kezd, levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és forrón, illatosan tálaljuk.
Tipp:
Ehhez a leveshez olyan vaníliarúd is jó, amiből a pici vaníliaszemcséket valamilyen süteményhez már kikapartad.
Ha el akarod kerülni, hogy a kész levesben fűszerdarabok úszkáljanak, a fűszereket előre főzd bele egy liter vízbe (egy lefedett edényben főzd a fűszeres vizet legalább fél órát), a vizet ezután szűrd le, és ebben az ízesített, illatos vízben tedd föl főni az almát.
A levesbe szórhatsz 5 dkg borba beáztatott mazsolát vagy áfonyát is.
RIBIZLIS ALMALEVES
Hozzávalók:
1 kg alma,
25 dkg ribizli,
2 dl tejföl,
1 zacskó vaníliás (főzős) pudingpor,
az alma savanyúságától függő mennyiségű cukor vagy édesítőszer, néhány darabka fahéj és szegfűszeg,
fél citrom reszelt héja.
Elkészítés:
Az almát megpucoljuk és szeletekre vagy kockákra vágjuk, aztán annyi vízben, ami ellepi, a cukorral, fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 10 percig főzzük. Amíg az alma fő, a pudingport csomómentesen elkeverjük a tejfölben. A tejfölös keveréket egy pohárnyi vízzel felhígítjuk, majd az almához öntjük. Jól összekeverjük, és addig főzzük, amíg újra fel nem forr. Amint forrni kezd, beleszórjuk a reszelt citromhéjat és a ribizlit, és rögtön levesszük a tűzről.
Nyáron hidegen a legjobb.