GOMBÁS RIZOTTÓ másképp
A következő recept eredetije Rachel Allen: A család kedvencei című szakácskönyvében található.
Hozzávalók:
20 dkg barna rizs, 5 dkg vadrizs, 50 dkg gomba, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 liter zöldségalaplé (leszűrt zöldségleves), 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva, őrölt bors, só, olívaolaj.
Elkészítés:
A főzéshez olyan edényt használunk, ami lefedhető és be lehet tenni a sütőbe.
A nagyon apróra vágott vöröshagymát üvegesre sütjük két evőkanál olívaolajon. Beleszórjuk a megtisztított gombát. (Ha apró szemű, egészben, ha nagyobb, szeletelve.) Sózzuk, borsozzuk, és elfőzzük a gomba levét. Hozzáadjuk a rizst, a petrezselyemzöld felét apróra vágva, a zúzott fokhagymát, és egy percig kevergetjük, majd felöntjük a forró zöldséglevessel. Megvárjuk, míg felforr, majd lefedve betesszük a sütőbe 180 fokra kb. 30-35 percre. Kb. 20 perc letelte után ellenőrizzük, hogy mennyire puha a rizs, és mennyi folyadék maradt még rajta. Ha még nagyon kemény, és kevés rajta a lé, pótoljuk még némi zöldséglevessel vagy vízzel.
Az étel akkor van készen, amikor a rizs puha, de még szaftos. Véletlenül se szárítsuk ki! Amikor a rizs megpuhult, hozzákeverjük a maradék petrezselyemzöldet.
Tálalásnál az ételt megszórhatjuk reszelt sajttal.
Tipp:
Természetesen rizottó rizsből is elkészíthető, de annak rövidebb a főzési ideje.