Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


KRUMPLI LEPÉNY CUKKINIS LECSÓVAL

2008.01.18

 p1050704-dd.jpg

  

Hozzávalók (4 személyre):

A köretként tálalt cukkinis lecsóhoz: 1 kis cukkini, egy kis padlizsán, 2-3 zöldpaprika, 2-3 közepes paradicsom vagy 6-7 koktélparadicsom, 1 evőkanál étolaj, 1 kis mokkáskanál só.

A gombaraguhoz: 50 dkg gomba (lehet hagyományos csipetke, de más gombák is), fél kis mokkáskanál só, csipetnyi őrölt bors, fél csokor petrezselyemzöld.

A krumplis lepényekhez: 8 közepes krumpli, 2-3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 8 evőkanál (kb. 15 dkg) liszt, só, 1 gerezd fokhagyma reszelve. A lepények tetejére: 20 dkg mozzarella (de lehet más olvadós sajt is).

 

krumplis-lepeny-cukkinis-lecsoval-3-008-dd.jpg

  

Először a krumplis lepény "tésztáját" készítjük el.

A krumplikat meghámozzuk és kislyukú reszelőn megreszeljük. A reszelt krumpliba belekeverjük a tejfölt, sót, lisztet és a reszelt fokhagymát. (Annyi só kell vele, hogy ha megnyalod a kanalat, amivel kevered a masszát, kicsit sósnak érezd.) Az így kapott keveréket félretesszük.

Ezután jön a gombaragu. Ehhez a gombákat megtisztítjuk, alaposan megmossuk és földaraboljuk. Egy serpenyőben egy evőkanálnyi olajat hevítünk. Az olajon megpirítjuk a gombát úgy, hogy minden leve elpárologjon. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, még két percig kevergetve sütjük, aztán félretesszük.

  

Kép

 

A körethez a padlizsánt, cukkinit és a kimagozott paprikát vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot gerezdekre vágjuk, a magjait eltávolítjuk (ha apró koktélparadicsomokat használunk, azokat csak félbevágjuk). Egy serpenyőben egy evőkanálnyi olajat hevítünk. Rádobjuk a padlizsánt, cukkinit és paprikát, és állandóan keverve 3-4 percig közepes tűzön pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk, és már csak 1-2 percig sütjük. (Úgy jó, ha a zöldségek véletlenül sem puhulnak meg túlságosan.) Ezután levesszük a tűzről és a serpenyőben félretesszük.

  

Kép

  

Mikor mindez megvan, a krumplis keverékből egy olajjal kikent, előmelegített serpenyőben tenyérnyi lepényeket sütünk. (A masszából evőkanállal halmokat rakunk a serpenyőbe, szétlapítjuk őket a kanál hátuljával, aztán lassú tűzön megsütjük az egyik oldalukat, majd átfordítjuk őket, és megpirítjuk a másik oldalukat is.)

  

Kép

  

A megsült lepényeken elosztjuk a gombát, a gombát befedjük a sajttal, és a lepényeket előmelegített grillsütőbe (vagy ha nincs grill, hagyományos sütő felső rácsára) tesszük, és rájuk pirítjuk a sajtot.

A cukkinis-padlizsános lecsót a serpenyőben egy percre visszatesszük a tűzre, hogy újra felforrósodjon.

Tálalásnál minden tányérra teszünk a cukkinis lecsóból és a krumplis lepényekből is.

   

p1050710-dd.jpg

p1090054-dd.jpg

 

   

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

krumlis lepényről

(Gabóca, 2010.09.18 17:01)

Nagyon jól néz ki,guszta! És biztos,hogy finom!
Aki szereti és nem szereti a hús nélküli ételeket-imádni fogja!...P.S.Talán a padlizsánt nem tennék bele,nagyon teleszívja magát zsiradékkal,és maga a
lapcsánka(tócsni,kézli) is zsíros eléggé.De majd a legközelebb adok egy jó tippet a tócsnihoz !