LÁBATLAN CSIRKE, vagyis KENYÉRFASÍRT
Hozzávalók:
1 kg szikkadt kenyér a héja nélkül vagy szikkadt kifli / zsemle,
5 tojás
1 nagyobb vöröshagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld apróra vágva
4 kávéskanál só
negyed kávéskanál őrölt bors
étolaj
Elkészítés:
A kenyeret feldarabolva vízbe áztatjuk.
1 evőkanál olajon üvegesre sütjük az apró kockákra vágott hagymát. Hozzáadjuk a petrezselymet, összekeverjük, majd levesszük a tűzről.
Hozzáadjuk az alaposan kicsavart kenyeret, a tojásokat és a fűszereket, majd alaposan összegyúrjuk, hogy nagyjából egynemű masszát kapjunk.
Egy tapadásmentes, mély serpenyőben kb. 2 ujjnyi olajat forrósítunk, és púpos evőkanálnyi halmokat szaggatunk az olajba, amiket a kanál hátuljával nagyjából másfél centi vastagra igazítunk, majd mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
Fogyaszthatjuk melegen vagy hidegen. Magában vagy valamilyen fűszeres mártogatóssal. Adhatjuk főzelékfeltétnek is.
Tipp:
A fűszerezés természetesen módosítható.
Készíthetjük "magyarosan": több vöröshagymával, őrölt pirospaprikával.
Tehetünk bele finomra reszelt fokhagymát.
Vagy ha például tökfőzelékhez adjuk feltétként: kaprot.
A fasírtmasszába sütés előtt keverhetünk pl.felaprított, párolt zöldséget.