PARAJOS METÉLT PARADICSOMOS MÁRTÁSSAL
Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg parajos szélesmetélt.
A mártáshoz: fél kg gomba, 1 doboz (kb 30 dkg) konzerv morzsolt kukorica, 1 kockákra vagy vékony csíkokra vágott pritamin paprika, (aki szereti: 10-15 dkg párolt sárgarépakocka vagy -karika), fél liter sűrű paradicsomlé, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál kristálycukor, 2-3 evőkanál étolaj, fél kiskanál apróra vágott vagy negyed mokkáskanál morzsolt oregano, fél kiskanál apróra vágott vagy negyed mokkáskanál morzsolt kakukkfű, fél kiskanál apróra vágott vagy negyed mokkáskanál morzsolt bazsalikom (vagy a háromféle fűszer helyett olasz fűszerkeverék), 2-3 csipetnyi őrölt fehérbors, só ízlés szerint.
Az étel tetejére: reszelt sajt.
Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágjuk, megfuttatjuk az olajon (csak addig sütjük, amíg üvegessé, átlátszóvá válik, nem szabad megpirítani). Hozzáadjuk a megtisztított, szeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, elfőzzük a levét, aztán beleszórjuk a fűszereket (az oreganot, kakukkfüvet és bazsalikomot), felöntjük a paradicsomlével, hozzáadjuk a kukoricát, a pritamin paprikát (és a répát). Ízesítjük egy kis cukorral (a paradicsom savanyúságától függően). Az egészet jól összefőzzük.
Közben bő sós vízben kifőzzük a parajos tésztát. (De nehogy túlfőzzük, maradjon harapható.)
A tésztát a mártással összeforgatva, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.