SAJTTAL RAKOTT KRUMPLI
Hozzávalók:
1 kg krumpli, egy nagy pohár (kb. 4 dl ) tejföl, 2 dl tej, 15 dkg reszelt sajt (jó ha többféle és van benne füstölt sajt is), 2-3 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, só, (fehér)bors.
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, földaraboljuk. Egy hőálló tálat bedörzsölünk fokhagymával és alaposan kikenünk vajjal. A tejfölt megsózzuk, megborsozzuk (legjobb megkóstolni: akkor jó, ha erőteljesen kiérződik a só íze, alaposan meg kell sózni), belekeverjük a finomra reszelt fokhagymagerezdet és a tejet.
A sajtot lereszeljük.
A kivajazott tál aljába egy réteg krumplit rakunk, meglocsoljuk a tejfölös öntettel, aztán beborítjuk sajttal.
Erre megint egy réteg krumpli jön, aztán a tejfölös öntet, aztán sajt addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az étel tetejére tejföl kerüljön, amire rámorzsoljuk a vajat. Az öntetet úgy kell elosztani, hogy mindenhol befedje a krumplit.
Az ételt 30-40 percre 180 fokos sütőbe tesszük.
A kész sajtos krumplit salátával vagy savanyúsággal tálaljuk. De köretnek is kiváló.
Tipp: A sütés vége előtt tíz perccel az ételt megszórhatod reszelt sajttal.