ZALAI BABOS GOMBÓC
Hozzávalók:
40 dkg főtt bab (én fehér gyöngybabot szoktam használni, de másfajta is lehet, konzerv is jó), 4 zsemle, 10 evőkanál liszt, 2 tojás, 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, negyed kávéskanál őrölt bors, 2 kávéskanál só, olaj.
Elkészítés:
Az apró kockákra vágott hagymát két evőkanál étolajon üvegesre sütjük.
A babot egy nagy tálba borítjuk. Ráütjük a tojásokat, hozzáadjuk az apróra kockázott zsemléket, a lisztet, a hagymát az olajjal együtt, a sót és borsot, a finomra vágott petrezselyemzöldet, és apránként annyi hideg vizet keverünk az egészhez, hogy formázható masszát kapjunk. (Vigyázat, nem szabad nagyon sokat keverni, éppen csak, amíg összeáll!) A tésztát fél órát állni hagyjuk, majd olajos kézzel gombócokat formázunk belőle, és forrásban levő sós vízben kifőzzük őket.
Mártásos, szaftos ételekhez kitűnő köret, de fűszeres tejföllel meglocsolva magában is fogyasztható.