ZÖLDBORSÓLEVES DARAGALUSKÁVAL
Hozzávalók:
Fél kg zöldborsó, egy nagy csokor petrezselyemzöld, só, cukor, étolaj.
A galuskához: 1 közepes tojás, 5 csapott evőkanál búzadara, fél kávéskanál só, fél kávéskanál sütőpor.
Elkészítés:
A galuskához a tojást villával felverjük. Belekeverjük a darát, sót és sütőport. (Egy nagyon puha, majdnem folyós tésztát kell kapnunk.) A keveréket fél órára félretesszük, hogy a dara megszívja magát.
A borsót egy evőkanálnyi olajon kb. 10 percig lefedve pároljuk. (Ha nem zsenge a borsó, egy deci vizet öntünk rá a párolás kezdetén.) Amikor a borsó levele elpárolgott, rászórunk egy teáskanálnyi cukrot, kevergetve pirítjuk 1-2 percig, aztán sózzuk és felöntjük másfél liter vízzel. Beletesszük a csokorba kötött petrezselymet. Lassú tűzön főzzük, míg a borsó meg nem puhul. Ekkor kivesszük a petrezselymet, kávéskanállal beleszaggatjuk a galuskát (nagyon megnőnek!), és miután feljöttek a víz felszínére, még 5 percig főzzük. Ezután levesszük a tűzről, és letakarva legalább tíz percig állni hagyjuk.
Tipp:
A borsóhoz pároláskor néhány megtisztított és szeletekre vágott gombát és fölkarikázott répát is adhatunk.