Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

*****


PISKÓTA RECEPT

2008.01.11

Hozzávalók (egy 23-24 cm átmérőjű tortaformához):
6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál rétesliszt.

 

p1300832-dd.jpg

    

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk:  egyenként nagyon gondosan elválasztjuk a tojások sárgáját a tojások fehérjétől úgy, hogy véletlenül se kerüljön sárgája a fehérjébe, mert különben a hab nem verődik fel.

A tojásfehérjéket egy nagyobb mély tálba öntjük, és habverővel elkezdjük habbá verni. Amikor a hab kicsit kezd összeállni, hozzáadunk egy evőkanál cukrot, amit alaposan beledolgozunk (kb. 1 perc). Amikor a cukor már teljesen beleolvadt a habba, jöhet a következő kanálnyi. Ezt megint a habba dolgozzuk, és így tovább, az utolsó kanál cukorig. 

Mikor az összes cukor belekerült a habba, ellenőrizzük, hogy elég kemény-e már a tojásfehérje: akkor jó, ha a habverőt lassan kiemelve belőle, a hab egy része rajtamarad, nem folyik le.

Ha megfelelő a tojásfehérjehab, tovább verve egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
Végül laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet.
A tésztát egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.
(Én úgy csinálom, hogy csak a forma aljára teszek sütőpapírt. Az oldalához odaragadó tésztát sülés után egy éles késsel körbevágom, úgy veszem le a tortakarimát a piskótáról.)

Előmelegített sütőben közepes hőfokon (ami a sütő erősségétől függően lehet 220 fok, de 180 is) tűpróbáig sütjük (addig sütjük, amíg a középen beleszúrt tűre már nem tapad tészta).

A kész piskótát lehetőleg rácsra borítva hűtsük ki.

 

Tippek:

Ha a piskóta teteje sülés közben kicsit felpúposodik vagy kicsit megreped, könnyen "kijavíthatod" ezt a szépséghibát, ha a megsült piskótát még melegen megfordítod, és megfordítva hűtöd ki. Így a szép sima alja lesz a kész torta teteje.

 

A piskótát rengetegféle ízesítéssel süthetsz: darált dióval, mandulával, mogyoróval, kakaóval, teheted különlegesebbé a tésztát. De arra vigyázz, hogy ha darált olajos magvakat vagy kakaóport használsz piskótasütéskor, a felhasznált ízesítő anyag mennyiségét vond le a liszt mennyiségéből. Ha pl. egy evőkanál kakaóport használsz, akkor egy evőkanálnyival kevesebb lisztet tegyél a tésztába. Ez darált diónál, mogyorónál kicsit más, mivel ezek lazább szerkezetűek: egy evőkanálnyi lisztet két evőkanálnyi darált dió/mogyoró vált ki. A diót, mogyorót, kakaóport a liszthez keverd hozzá, és végül a liszttel együtt forgasd bele a tojáshabba. A felhasznált kakaóport mindig szitáld át, nehogy csomós maradjon.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

piskóta

(Gizus, 2013.10.17 16:32)

Hová teszed a sárgáját?

Érdeklődés

(Tomorné Marianna, 2013.10.17 16:11)

Szeretném kinyomtatni a receptet.Hol tudnám? Kööszönöm

Marcipán használata a torta bevonásához

(Anikó, 2013.10.16 23:21)

Kérdezni szeretném, hogy egy ilyen típusú tortához, már-mint nagyságrendileg, mennyi marcipánbevonó szükséges.

Re: Marcipán használata a torta bevonásához

(Èva, 2013.10.17 07:35)

HABOS MEGGYES

(MARCSI, 2013.10.17 06:40)

hozzávalók :1-kg megy,1/2 kg liszt,15.dk margarin,vagy zsír,4-tojás,5-dk élesztő,cukor tej,morzsa.
A meggyet kimagozzuk,lecukrozzuk,állni hagyjuk.A lisztet,a cukrot,kevés sót,a margarint, és a 4-tojássárgáját, egy nagy tálba tesszük.
Az élesztőt megkelesztjük,ezt is beletesszük,majd annyi tejet adunk hozzá,hogy tésztát tudjunk verni belőle. a tésztát kb -2-órát kelni hagyjuk.Zsírozott tepsibe öntve az előzőleg morzsával összekevert meggyet és a tészta tetejére tesszük.

PUDINGTORTA

(MARCSI, 2013.10.17 06:31)

3-tojás sárgáját,15.-dkg cukorral nagyon habosra kikeverni,melyhez hozzáadtam 3-kanál langyos vizet .3-tojás fehérjét,kemény habbá verni. majd a kettőt összedolgozom finoman ,utána hozzáadom a 10.dk lisztet,melyben 1/2 csg sütőport kevertem valamint 1-zacskó pudingport,
Szeretem sütni ezt az alaptésztát,mert keverhetek hozzá morzsával megszórva gyümölcsöt,meggyet,barackot, málnát,

Piskota lap

(Klári, 2013.10.17 06:01)

6 egesz tojás ,6 evõkanál cukor ezt a keverõ géppel a legmagassabb sebességen addig verem,amig az anyag duplája lesz .akkor lassan hozza keverem a 6 kanál lisztet.Érdemes kiprobálni,kézi keverõvel is tökéletes.

a tortáról

(Magdi, 2013.10.16 22:35)

Nagyon szeretek tortát sütni, de csak azóta, mikor megvettük a villanysütöt !

Nagyon jól lehet a sütés módját és a fokát is szabályozni!

Eddig még nem tudtam elrontani!

piskóta alap recept

(ica, 2013.10.16 22:06)

Én is pont így ebben a formácioban szoktam készíteni,nagyon finom:-).
Kösz a sok fincsi receptet,már sok finomságot készítettem tőled:-)

Piskóta

(Márti, 2012.04.17 15:05)

Sajnos nem elég gyakorlattal, de nagy lelkesedéssel rendelkezö sütögetö vagyok. Ezzel a recepttel végre piskótát is tudok most már olyat sütni, ami tökéletes.
Segítséget kaphatnék abban, hogy ha reszelt citromhéjas, meggyes piskótát szeretnék sütni, hogy módosítom a receptet?
Elöre is köszönöm.

Re: Piskóta

(Szamóca, 2012.04.17 16:56)

Szia Márti!
Nagyon örülök, hogy neked is bevált ez a recept. A nagymamámtól és anyukámtól örököltem. :)
A piskótatésztába akarod belesütni a citromhéjat és a meggyet?
A citromhéjat a liszt előtt, az utolsó tojássárgájával add hozzá. A meggyet pedig a legvégén.
Meggyes sütihez nézd meg ezt a receptet is:
http://www.recept-oldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek--edessegek/egyensuly-suti.html
A málna helyett használj meggyet! Nagyon finom és egyszerű elkészíteni.

Piskóta

(Örömapa81, 2010.11.27 19:39)

Első piskótának indult valami végeredménye a palacsintával egyenértékű lett!
Pedig a sütés 15 percénél még szuper magas volt.
(200°C és légkeverés, elektromos sütő)25 perc után barnulni kezdett, így lekapcsoltam, hogy hűljön, de a légkeverés ment tovább. Szépen lelapult.
Ja és barna cukor volt benne.
Vajon mit rontottam el. Pedig úgy figyeltem, hogy szinte nem is pislogtam?
Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv.:
Krisz

Re: Piskóta

(Tünde, 2012.01.07 16:36)

Kedves Krisztina! ?
Azért lett "palacsinta" a piskótádból,mert légkeveréssel sütötted. A piskóta huzatot kap,és összeesik. Ezért nem szabad az első 5-10 percben kinyitni a sütőajtót sem.
Próbáld meg újra sima sütéssel. Úgy már nem fogod tudni elrontani!
Ezt a receptet még nem ismertem,mindjárt ki is próbálom! Egyszerűbbnek tűnik,mint a sárgáját liszttel külön kevergetni. :)
Remek ez az oldal!!!

Piskota

(Zsoka, 2011.05.06 11:09)

Szia,

Elkészítettem a piskótát a férjem szülinapjára ez a recept szerint és kakaókrémmel töltöttem meg, fantasztikusan sikerült. Nem lett púpos a közepe sem, mintha az üzletből vettem volna.
Köszönöm, hogy megosztottad a receptet.

a receptröl

(andi, 2010.12.19 19:07)

mi tepsis piskótát szeretnénk sütni.

a receptröl

(andi, 2010.12.19 19:06)

mi tepsis piskótát szeretnénk sütni.

piskótáról

(Ancsa, 2010.10.11 17:44)

Hallottam már azt is,hogy szalakálit ill. szódabikarbónát is szoktak beletenni,hogy magasabb legyen.

Piskóta

(Szamóca, 2010.08.08 20:22)

Kedves Nanu, én a piskótát soha nem sütöm légkeveréssel. Szerintem kiszárítja.

piskóta

(nanu67, 2010.08.08 16:47)

Azt szeretném kérdezni,hogy villanysütőben légkeveréssel mennyi ideig és hány fokon kell készíteni a piskótát?Előre is köszönöm a választ további szép napot!

Piskóta

(Szamóca, 2010.02.28 07:54)

Szia!
Természetesen nem tudom pontosan, hogy miért esik össze a piskótád, de próbáld egy picit tovább sütni. Hátha azért esik össze, mert belül még nem elég szilárd.