KÜRTŐSKALÁCS
Hozzávalók:
50 dkg liszt , 2 db tojássárgája, 5 evőkanál porcukor ,10 dkg puha vaj, 3 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, csipetnyi só + 5 dkg olvasztott vaj vagy néhány kanál étolaj a kenéshez.
A szóráshoz kiristálycukorral kevert fahéj vagy duvára vágott dió vagy darált mandula...
Elkészítés :
Az élesztőt a langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk (az élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, hogy a tej tetején vastag halványbarna hab képződjön).
A lisztet egy tálba szitáljuk. Beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, a puha vajat, a cukrot, csipetnyi sót. (Én fél citrom reszelt héját is hozzá szoktam adni, de ez kihagyható.)
A tésztát jól kidolgozzuk (addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik), ezután letakarva egy óra hosszat kelesztjük. Ha a tészta megkelt, kiveszünk belőle egy 10 dkg-os adagot, lisztezett deszkán ujjnyi széles hegert sodrunk belőle és megszakítás nélkül, csigavonalban a sütőfára tekerjük, hogy hézag ne maradjon. A tésztát megkenjük olvasztott vajjal vagy olajjal és cukorba hempergetjük, majd a sütőfát a parázs fölé tesszük és állandó forgatás mellett, nem túl gyorsan elkezdjük sütni. A cukor a sütés alatt karamellizálodik, ettől a tészta szép karamellbevonatot kap. A sütési idő kb. 15 perc (de ez a tészta vastagságától és a tűz erejétől függ).
Amikor a tészta aranybarnára sült, a sütőfát függőlegesen tartva, a tésztát egy tálra rázzuk. A sütőfát kicsit lehűtjük, majd a következő adaggal folytatjuk a sütést.
A kész kalácsok tetejét beszórhatjuk cukros dióval vagy mandulával vagy fahéjas cukorral is.
A kürtöskalácsot grillezős sütőben is süthetjük úgy, hogy a sütőfát a rátekert tésztával folyamatosan forgatjuk a forró grillrács alatt.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Csodálatos receptjeid vannak, én is szeretek sütni, a receptjeid nagyon jók, és szépek a sütik. Köszönjük
kürtős kalács
(Ildikó, 2014.03.04 15:41)
Ha segíthetek egy picit, a sütőfa témában.
Sörös dobozokat szépen elmosunk kívülről, száradás után vékonyan étolajjal megkenjük. Rácsavarjuk a tésztát a receptben leírt módon, és beleállítgatjuk a muffin sütőnk mélyedésébe. (épp belefér)
Egy picit stabilizáljuk a hozzáérő tésztával és mehet a konyhai sütőbe. Kipróbáltuk. Szuperül működött
ANYA
(ANYA, 2010.12.26 10:58)
SZERETEM ANYÁT ,ÉS KÖSZÖNÖM HOGY INNEN SÜTHET ANYA!!!!!!!!!!!!
kösz puszi
kürtöskalács
(anya, 2010.12.26 10:54)
köszi!!!!
Szeretnék gratulálni magamnak!!!!!!!!!!!!
köszönöm szépen a tippet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kürtőskalács
(anni, 2010.05.30 15:19)
Az igazi Kürtőskalácsot olyan folyékony tésztából készitik, amit tűz mellett folyamatos piritás mellett merőkanállal folyatnak a sodrófa szerü tartófára és amikor elkészül ca.5-7 cm vastag kürtőalakú formát kap . Ezért hivják Kürtős kalácsnak!
Az állandó ráöntés hatására körkörös gyürük képződnek és a felülete sem egyenletes.Az ezen a képen látható "Kürtős kalács" csak utánzat!
Kürtőskalács
(Szamóca, 2009.10.29 15:28)
Szia Dina!
Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a remek ötletet.
hozzászólok
(Dina, 2009.10.29 15:06)Szia!Szeretnék gratulálni nagyon ügyes vagy ! Én a sütést úgy oldottam meg hogy a kéz törlő hengert bevontam alufóliával, kentem rá olvasztott vajat és úgy tekertem rá a tésztát és olajozott tepsiben sütöttem meg és kb fél időben megfordítottam a sütőben és így mind a két oldal egyforma lett!
sütőfa
(Mama Cica, 2009.09.17 15:12)
Szia!
köszönöm szépen a tippet, körülnézek a környező piacokon hátha sikerrel járok:-) További szép napot!
Sütőfa
(Szamóca, 2009.09.17 12:00)
Szia!
Én egy piacon vettem.
De ha van egy ügyes férfiember a környezetedben, egy hengeres farúdból is viszonylag könnyen tud sütőfát csinálni (pl. sodrófából, vagy vastagabb seprűnyélből).
Köszönöm szépen, hogy ilyen kedvesen írsz az oldalról! Nagyon jólesik.
sütőfa
(Mama Cica, 2009.09.17 11:54)
Szia!
először is hadd gratuláljak az oldaladhoz!! Egyszerűen csodás finomságokat készítesz. 2 napja mást se csinálok, csak írogatom, nyomtatom a receptjeidet:-))
tudnál neked esetleg tippet adni hol lehet sütőfát beszerezni?
Kürtős kalács
(Szamóca, 2009.08.17 10:21)
Szia!
Nagyon sajnálom. :(
Két tippem van, hogy mi okozhatta ezt: túl lágy lett a tésztád vagy (ez a valószínűbb) kicsit túlkelt. Ilyenkor szokott ilyesmi történni.
Kürtős kalács
(baljan, 2009.08.16 20:38)
Nem tudom hogy hol a hiba de nekem lecsúszik a tészta a sütőről, a fele a parázsban landol. Ha lehet adj tanácsot hol hibáztam.
Előre is köszönöm.
Kalács
(Szamóca, 2009.06.23 07:20)
Szia!
Látod, ez erősen függ attól, hogy mekkora a kürtőskalács sütő fád. Az enyém nem túl nagy. Arra kb. két centi vastag csíkokban tekerem a tésztát. De láttam már 15 centi átmérőjű, hatalmas kalácssütőfákat is. Azokra nyilván vastagabb csíkokat teker az ember.
A kürtőskalács minősége szempontjából szerintem nincs jelentősége, hogy másfél vagy két és fél centi széles csíkokban tekerted a fára a tésztát.
kalács
(M.C., 2009.06.22 22:11)
Szia!
Tényleg ujjnyi csíkok kellenek?Hüvelyk,vagy mutatóujjnyi?:)
Sütőfa
(Szamóca, 2009.06.03 19:50)
Szia Andrea!
Nagyon jó ötlet. Köszönöm, hogy megosztottad velünk.
sütő
(Andrea, 2009.06.03 19:10)Én a sodrofa végébe ütöttem szeget és máris kész igy beleteszem oda ahova a rácsot kell forgatom és kész.
Kedves Lucia!
(Szamóca, 2009.01.04 11:24)
Köszönöm! :)
De nem sok ügyesség kell a kürtőskalács-sütéshez. Egyetlen nehézség van benne: kürtőskalács sütő fát szerezni (amire föl kell tekerni a tésztát). Ha a sütőfa megvan, a többi már nagyon egyszerű. :D
szamóca
(Ildikó, 2014.03.04 15:46)