A TI RECEPTJEITEK OLDALA
Ezen az oldalon az olvasók által beküldött recepteket és fotókat találtok.
Akinek kedve van megosztani a receptjeit és ételfotóit másokkal, az küldje őket a csilliviri@gmail.com címre.
Kérem, hogy mindenki csak saját maga által kipróbált recepteket és saját fényképeket küldjön!
Az itt megjelenő tartalomért sajnos nem tudok felelősséget vállalni. A mástól eltulajdonított fotókat természetesen törölni fogom, ha kiderül, hogy nem a beküldő készítette őket.
SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
BARNA TÉSZTA (olcsó)
ILDI RECEPTJE
Hozzávalók:
2 csupor liszt, 1 csupor cukor, 1 csupor tej, fél csupor olaj, 3 kanál kakaó, 3 kanál lekvár, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 tojás.
Elkészítés:
Szép sorban mindent összekeverünk, nagyon jól kikavarjuk és közepes, kizsírozott, lisztezett tepsiben előmelegített sütőben megsütjük. Akkor jó, ha a kötőtűre nem ragad rá a tészta. Kb 20-25 perc.
BEJGLI KRUMPLIS TÉSZTÁBÓL
ILDI RECEPTJE
Hozzávalók:
A tésztához: 60 dkg liszt, 30 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, csipetnyi só, 1 dl tejföl, 1 dl meleg tejben futtatott 1 dkg élesztő.
A töltelékhez: 60 dkg mák, vagy dió, 45 dkg cukor, melyet citrom- vagy narancshéjjal, mazsolával, vaníliás cukorral, rummal ízesíthetünk.
Elkészítés:
A tésztához az összes hozzávalót összegyúrjuk. (A margarint összemorzsoljuk a liszttel, hozzákeverjük a cukrot és aztán a többit.) Négy részre osztjuk.
A töltelékhez a cukrot kevés vízzel (vagy kis tejjel) felfőzzük és hozzáadjuk az ízesítőket, ezután megtöltjük vele a lappá nyújtott cipókat, feltekerjük, a végét benyomkodjuk. Kizsírozott tepsibe tesszük és tojássárgájával megkenjük. (Az oldalukat is jól meg kell kenni, nehogy egymáshoz ragadjanak.) Fél órát hideg helyen szikkasztjuk, majd másodszor is bekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben (gáz) 180 fokon 45 percig sütjük.
JOGHURT GOMBÓC
ILDI RECEPTJE
Hozzávalók:
1 l joghurt, 4 kanál cukor, só, 4 dl gríz, (kb 350 g).
Elkészítés:
Ha a joghurt már fő, beletesszük a grízt folyton kavargatva. Ha megfőtt, hidegre tesszük. Négy egész tojást belekeverünk, gombócokat készítünk nedves kézzel, és enyhén sós vízben kifőzzük. Akkor jó, ha feljön a víz tetejére. Kiszedjük szűrőkanállal, és olajon megpirított zsemlemorzsába hempergetjük.
HAMIS MARCIPÁN
ANITA RECEPTJE
25 dkg darált kekszhez hozzáadunk 1 dl melegített tejben áztatott 6 evőkanál búzadarát, 30 dkg porcukrot, 10 dkg margarint és fél mandulaaromát - a hagyományos, asszem Szilas aroma fele, a legjobb, ha a tejbe rakjuk - én raktam bele még vagdalt aszalt szilvát is. Végül golyókat formálunk belőle és jó minőségű kakaóporban megforgatjuk, utána persze hűtjük.
KAKAÓS SZELET
ILDI RECEPTJE
10 dkg vajat habosra keverünk, majd beleteszünk 40 dkg cukrot, jól kikavarjuk, hozzáadunk 4 egész tojást, 4 kávéskanál kakaót, 2 csapott kávéskanál szódabikarbónát, 40 dkg lisztet és 4 deci tejet. Mindezt jól kikavarjuk és zsírozott, lisztezett tepsiben ( 35×25) előmelegített sütőben kisütjük. Akkor jó, ha a kötőtűre nem ragad rá a tészta.
KARÁCSONYI HOLD
KATICA RECEPTJE
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 citrom héja, késhegynyi fahéj és őrölt szegfűszeg, 2 tojás sárgája, csipetnyi só.
A tetejére: 1 tojás, 10 dkg durvára darált dió.
A töltéshez: nutella vagy valamilyen finom lekvár.
Elkészítés:
A tésztához valókat gyorsan összedolgozzuk, 1 órát pihentetjük a hűtőbe. + milliméter vékonyra nyújtjuk a tésztát, holdakat szaggatunk belőle, megkenjük villával habosra vert tojással és durvára vágott dióval megszórjuk. Forró sütőben világospirosra sütjük.
A kihűlt tésztából kettőt-kettőt összeragasztunk nutellával vagy lekvárral.
Nagyon mutatós karácsonyi sütemény és nagyon finom.
KEDVENC SZELET
ILDI RECEPTJE
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 12 dkg zsír, fél csomag sütőpor, 12 dkg cukor, 1 tojás, tejföl amennyit felvesz.
A hozzávalókból három lapot sütünk a nagy gáztepsi hátoldalán.
Krém:
20 dkg vajat habosra keverünk 25 dkg porcukorral.
Fél liter tejből 2 kanál cukorral és 4 púpozott kanál liszttel pépet főzünk. A két összetevőt összekeverjük és két részre osztjuk, az egyikbe kakaót a másikba 2-3 tasak vaníliás cukrot teszünk. Megkenjük a lapokat. A tetejére jön a csokimáz, amit nem kell főzni.
20 dkg finom porcukrot 2 kanál kakaót és egy darabka vajat elkeverünk és leöntjük 2 kanál forrásban lévő vízzel. Ezt rákenjük a süti tetejére, nem kell sietni vele, mert nem keményszik meg egy pillanat alatt.
KEKSZES ALMÁS SZELET
NATIMAMA RECEPTJE
Hozzávalók:
1 kg háztartási keksz, 1 l tej, 3 csomag vaníliás pudingpor, 4 csomag vaníliás cukor, 10-15 db alma reszelve, 1 nagy tábla tortabevonó csoki + margarin, amennyi kell hozzá (én a csokipapíron lévő leírás alapján készítem), ízlés szerint őrölt fahéj, kristálycukor a pudingporhoz és az almába, ha savanykás.
Elkészítés:
Az almát lereszelem, levétől kicsavarom. 2 csomag vaníliás cukorral, fahéjjal kicsit megpárolom. Ha az alma savanykás, vagy valaki egyszerűen csak nagyon édesszájú, akkor lehet még cukrot is tenni hozzá. Én nem tettem, mert nagyon édes volt az alma.
A liter tejből és a 3 csomag pudingporból, 2 csomag vaníliás cukorból pudingot készítek (jó sűrűnek kell lennie!), ebbe belekeverem a reszelt, dinsztelt almát addig, amíg még forró.
A tepsibe (műanyag dobozba, jénaiba... akármibe!) sorba lerakom az előkészített hozzávalókat: egy sor kekszet, rá az almás-vaníliás pudingot, megint kekszet, megint almás-vaníliás pudingot... egészen addig, míg van mit! :o)))) A tetejére keksz kerüljön!
A tortabevonó csokit a papírján lévő leírás alapján elkészítem, és a keksz tetejére simítom.
*Még annyi: 1 kiló kekszből, meg a többiből jó nagy adag lesz. Legközelebb én biztos, hogy felezni fogom a hozzávalókat!
A puding is NAGYON almás, úgyhogy többet nem, de kevesebbet (ha valaki nem akar annyit bele, vagy mert kevesebb van otthon) el tudok képzelni hozzá...
KÉTSZER SÜLT PALACSINTA
PANNUS RECEPTJE
Majd elkészítem a palacsintatésztát: a lisztet csipet sóval, kevés kristálycukorral, a tojások sárgájával, tejjel és kevés szénsavas ásványvízzel csomómentesre keverem. A tojások fehérjét habbá verem, és óvatosan azt is a tésztához adom.
A palacsintákat kisütöm, megtöltöm a túrós töltelékkel. Egy nagyobb jénai tálat kivajazok-lisztezek, belerakom a kész túrós palacsintákat. 2 dl tejfölt egy egész tojással kikeverek, és a palacsinták tetejére öntöm (Ez kb. 8 darab palacsintához elég).
Előmelegített sütőben kb. 20 percig szép pirosra sütöm (hőlégkeveréssel 170-180 fokon).
Porcukor a tetejére és kész is!
Mennyei csemege!
KÖNNYŰ ALMÁS SZELET
ILDI RECEPTJE
1 csésze reszelt almát, másfél csésze cukorral, 1 kávéskanál szódabikarbónával 1 órát állni hagyunk. Ezután hozzákeverjük 4 tojás sárgáját és másfél csésze lisztet, 1 csomag vaníliás cukrot, majd a 4 tojás felvert habját óvatosan, hogy ne törjük össze.
Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőbe tesszük, kb. 20-25 perc múlva kész. Kötőtűvel meg lehet szúrni, ha nem ragad, kész.
MADÁRTEJ SZELET
NATIMAMA RECEPTJE
Hozzávalók:
A tésztához: 8 tojásfehérje, 8 evőkanál cukor (én porcukorral), 8 evőkanál sima liszt, 1/2 csomag sütőpor, inci-finci só.
A krémhez: 8 tojás sárgája, 2 csomag főzős, vaníliás pudingpor, 1 evőkanál liszt, 8 deci tej, 20 deka porcukor, 25 dkg. margarin.
A sütemény tetejére: 3 dl tejszín. Teljesen mindegy Hulala, vagy sima tejszín, vagy keverve, tökéletes bármelyik variáció erre a célra. A lényeg, hogy jó kemény habbá lehessen verni!
Elkészítés:
A tésztához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verem. Belekeverem a sütőporos lisztet. Sütőpapíros gáztepsiben sütöm meg (160-170 fokon). Amikor kicsit rózsaszín a teteje, akkor már jó! Ez hamar bekövetkezik, nagyon nem szabad magára hagyni... :o)
(Amikor kihűlt a tészta, könnyen lejön az aljáról a sütőpapír!)
A krém készítése: a 8 tojás sárgájából, pudingporból, lisztből, és a tejből sűrű krémet főzök. Én ebbe is szoktam csöppnyi sót tenni. A margarint kihabosítom, majd a porcukorral alaposan kikeverem, és összekeverem a kihűlt, főzött krémmel.
A kész krémet a megsült tésztára simítom. Tetejére pedig a keményre vert tejszínhabot kenem.
Én szeretem megdíszíteni reszelt csokoládéval, de pl. a nagynéném, akitől a receptet kaptam, sosem tesz rá csoki-reszeléket, vagy bármi más díszítést.
Ha nem gáztepsibe teszi az emberlánya, akkor magasabb tésztát kapunk természetesen. Úgy is guszta nagyon!
OMLÓS KIFLI (nagyon olcsó és finom)
ILDI RECEPTJE
Hozzávalók:
250 g margarin vagy vaj, 300 g liszt, 1 csipet só, 6 kanál víz, 1 kanál ecet.
Elkészítés:
Az egészet jól összedolgozni, hogy a tészta hólyagos legyen, lisztezett tányérra tenni és a hűtőben tartani. (Célszerű a tésztát este megcsinálni és reggelig a hűtőben tartani.)
Pihentetés után kivesszük és rögtön kinyújtjuk, hogy ne nagyon melegedjen fel. Ne legyen nagyon vékony, mert az úgy nem jó. Vagy kifliket formázunk vagy négyszögeket, és kettéhajtjuk mint a hájast. Forró sütőben kisütjük. Ha jól dolgoztunk, akkor nagyon finom lesz.
Ha kész meg kell porcukrozni és lekvárral szervírozzuk.
PÁRIZSI KRÉMES
ILDI RECEPTJE
Hozzávalók a tésztához:
250 g liszt, 70 g vaj, egy pici só, 2 kanál cukor, 10 g szalalkáli, annyi tej amennyit a tészta felvesz.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát 4 részre osztjuk és gyenge tűznél kisütjük a tepsi hátoldalán. Gyorsan megsül, figyelni kell rá, nem szabad, hogy sötét színű legyen.
Hozzávalók a krémhez:
150 g porcukor, 180 g vaj, 4 dl tej , 3 kanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor.
A krém elkészítése:
A porcukrot a vajjal habosra keverjük. A tejet a liszzttel állandóan kevergetve puding sűrűségűre főzzük. A végén ezt a két részt összekeverjük, és beleszórunk 1 vaníliás cukrot.
A krémmel megtöltjük a lapokat és a tetejét beporcukrozzuk.
Ha citromkrémmel szeretnénk, akkor a végén citromot csepegtetünk a krémbe. Lassan, mert máskülönben a vaj összerántódik.
SZÉKELY SÜTI (gyors és olcsó)
ILDI RECEPTJE
Kizsírozott, (vajazott) lisztezett középméretű tepsibe öntjük és előmelegített sütőben kb, 15- 20 perc alatt megsütjük. A tetejére lehet diót szórni, vagy almaszeleteket állítgatni,vagy semmit hanem a végén megporcukrozni vagy egy 25 cm átmérőjű tortaformában kisütni, vagy félbevágva lekvárral vagy krémmel megtölteni.
TIRAMISU
ZSÓFI RECEPTJE
3 tojássárgáját 2 ek cukorral és vaníliáscukorral (vaníliával) habosra keverek (elektromos robotgéppel). Hozzáadok 250 g mascarponét, ezzel még tovább keverem (továbbra is a habverővel), hogy jó könnyű habos legyen. A 3 tojásfehérjét 1ek cukorral kemény habbá verem, ezt óvatos, nagy mozdulatokkal a tojásos-mascarponés habhoz forgatom. Így egy nagyon habkönnyű, selymes krémet kapok.
Ezt a krémet rétegezem a kávéba mártott babapiskótával.
Szerintem így a legjobb.
VITAMIN GOLYÓCSKÁK
ILDI RECEPTJE
40 dkg tisztított répát lereszelünk, majd 30 dkg cukorral főni tesszük. Forrástól számítva 20 percig főzzük, levesszük a tűzről és ha kihűlt, belekeverünk egy citrom héját és levét. Gömböket formálunk, és kristálycukorba hempergetjük. Minél tovább áll és szárad annál jobb akár 1 hónapig is eltartható.
TORTÁK
ALMÁS DIÓS LEPÉNY TORTA
HANDZSI BALÁZSTÓL
A lepényhez: 4 tojás, 60 dkg liszt, 3 dl tej (a hígításhoz),1dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz.
A töltelékhez: 3-4 db reszelt alma, darált dió, valamilyen gyümölcslekvár.
Elkészítési mód:
A 4 tojást és a lisztet csomómentesre keverjük és utána hígítjuk a tejjel és hozzáadjuk a szódavizet.
Még adunk hozzá olajat.
A kész tésztából lepényeket sütünk.
A lepényeket megkenjük lekvárral és rátesszük a reszelt almát és újból
kezdjük az egészet és a megkent lepényeket egymásra pakoljuk.
Kész már lehet is tálalni. Általában úgy jó ha felvágjuk tortaszelet-szerűre.
BARBIE TORTA
EDITTŐL
A receptet itt találod: /cikkek/tortak/barbie-torta
TÜNDÉTŐL
A receptet itt találod: /cikkek/tortak/katica-torta
MANDARINOS TORTA
ÉVITŐL
Hozzávalók a tésztához:
125 ml víz, 25 g puha vaj, 1 csipet só, 75 g liszt, 15 g étkezési keményítő, 2-3 tojás, 1 mokkás kanál sütőpor.
A töltelékhez:
175 g mandarin, 4 dl habbá vert tejszínhab, 2 dl joghurt, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, 6 lap zselatin.
Elkészítés:
A vizet a vajjal és a sóval egy kicsi edényben felforraljuk. Az edényt levesszük a tűzről, a lisztet összekeverjük a keményítővel, átszitáljuk, és a forró keverékhez öntjük. Az egészet sima masszává keverjük, majd egy percig folyamatos keverés közben melegítjük, és egy keverőedénybe töltjük. Ezután 2 tojást robotgép legmagasabb fokozatán a tésztához keverjük. Az utolsó tojást felverjük, és csak annyit keverünk belőle a tésztához, hogy az erősen összeálljon, és megálljon egy kanál hegyén. A sütőport csak a hideg tésztához adjuk hozzá. 3 kör alakú 18 cm átmérőjű sütőpapírra tesszük a tészta 1/3-1/3 részét, ezeket elsimítjuk, tepsibe tesszük, majd megsütjük 200 fokon 20 perc alatt.
A megsült tésztát egy tányérhoz illesztve szabályosra vágjuk. Az alsó lapot tányérra tesszük, és köré csatolunk egy kör alakú tortaformát. A felső lapot 8 egyenlő részre vágjuk.
A mandarint egy szűrőben jól lecsöpögtetjük. 8 gerezdet a tálaláshoz félreteszünk. A zselatint a tasakon lévő leírás alapján előkészítjük. A joghurtot, cukrot, vanillincukrot, narancshéjat, összekeverjük. A tejszínhabot felverjük. Először 4 evőkanál joghurtos masszát összekeverünk a felmelegített zselatinnal, majd ezt a maradék masszához keverjük. Amikor a joghurtos massza zselésedni kezd, a tejszínhabot két kanál kivételével hozzákeverjük. A krém felét az alsó lapra kenjük, erre ráhelyezzük a mandarinok felét. A második lapot rátesszük, gyengén összenyomjuk. A maradék krémet erre rákenjük, a maradék mandarint pedig ráhelyezzük. A maradék tejszínhabot 8 egyenlő részben a krémre kenjük, erre rátesszük a felső lap 8 részét, és a félretett mandarinnal díszítjük. A tortát hűtőszekrényben kihűtjük.
LEVESEK
CSORBA
(az erdélyi románok finom savanyú levese: ciorba de perisoare)
ILDITŐL
Hozzávalók:
400 g répa, 1 gyökér, 1 szelet zeller, 1 közepes hagyma, 1 dl olaj, 250 g disznócsont, só, vegeta, 1 piros és 1 zöldhúsú paprika, 2 paradicsom, 1 citrom leve vagy káposztalé.
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk és odatesszük dinsztelni, Amikor kezd üvegesedni, akkor hozzáadjuk a többi zöldséget vagy feldarabolva, vagy lereszelve, a paradicsomot héja nélkül kicsit később. Amikor minden majdnem puha, felöntjük 3 liter hideg vízzel és beletesszük a csontokat, amivel kb. 45 percig főzzük még lefedve.
Közben elkészítjük a gombócokat:
Hozzávalók: 500 g darálthús, 1 közepes hagyma apróra vágva, 100 g száraz, kerekszemű rizs, 1-1 kiskanál só, bors és liszt, 1 tojás és pár szál petrezselyem (apróra vágva).
Mindezt jól összedolgozzuk és dió nagyságú gombócokat formázunk nedves kézzel. 10-15 percig főzzük és amikor kész,és levettük a tűzről, akkor tesszük bele a citromlevet, vagy káposztalevet ízlés szerint.Tetejére apróra vágott lestyán jön vagy petrezselyem. Erdélyben bors-sal savanyítják, ami erjesztett búzakorpa.
Jó étvágyat kívánok!
KRUMPLI LEVES
ILDITŐL
A krumplit felkockázom és pici olajon és vízen elkezdem párolni, majd beleteszek 2 szál zellert vagy lestyánt, kis Vegetát, öntök hozzá vizet amennyi kell, és belefőzök valamilyen kis orsótésztát, és amikor kész teljesen, teszek hozzá őrölt borsot.
KEDVENC TÁRKONYOS RAGULEVESÜNK
ILDITŐL
3-4 személyhez számítok kb. 250 g csirkemellet, 2 kisebb póréhagymát, 4-5 répát, 1-2 gyökeret, 3 tyúkhúsleves kockát, 1 kis borsókonzervet, 4-5 db gombát.
A húst feldarabolom apró kockákra, és kevés olajon addig pirítom, míg fehér nem lesz. Aztán beleteszem a felkarikázott póréhagymát, és tovább dinsztelem, de úgy, hogy mindig egy gondolatnyi vizet öntök hozzá. Közben 1 liter vizet felforralok és beleteszem a 3 tyúkhúsleves kockát. Ezzel a lével öntögetem fel a főzés közben. Ha a hagyma már elég puha, hozzáteszem a felkarikázott répát és gyökeret. Ha ez is puhul, jön bele a borsó és a feldarabolt gomba. Ha minden kész, akkor felöntjük annyi vízzel amennyire szükségünk van, és készítünk egy tejfölös habarást. Ha a forró levesből belekeverünk a habarásba, nem rántódik össze amikor a levesbe öntjük. Beleszórunk 1-2 csipetnyi szárított tárkonyt. Felforraljuk és kész a finom, laktató leves.
RAGULEVES II.
ILDITŐL
Hozzávalók:
1 csirkeaprólék, 300 g zöldség, 150 g gomba, 200 g karfiol, 1 hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, 8-10 szem feketebors, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyemzöld.
Elkészítés:
Az aprólékot feltesszük főni hideg vízben. Ha forr, le lehet szedni a barna habot. Hozzáadjuk a felaprított zöldséget, rózsáira szedett karfiolt, a hagymát, paradicsomot és paprikát egészben hagyjuk. A fokhagymát és a szemesborsot teatojásba tesszük.1,5 l vízzel felengedjük. Ha minden puha, akkor kivesszük a levesből a paprikát, paradicsomot a teatojást és hagymát. Tetejére vágott petrezselymet szórunk és ízlés szerint őrölt borsot.
TÖKBÉL LEVES
ILDITŐL
Hozzávalók:
1 töknek a bele magvastul, 1 fej vöröshagyma, 1 pár gerizd fokhagyma, szemesbors, 5-6 répa, 2 gyökér, 1 kis zellergumó, 1 egész krumpli, só ízlés szerint.
(Lehet beletenni 2-3 tyúkhúsleves kockát ( de anélkül is olajpöttyök lesznek a leves tetején a magoktól és szép lesz a színe.)
Elkészítés:
4-5 személyre való víz kell hozzá, és főzzük, míg a répa puha nem lesz. Aztán leszürjük és kész a tökbéllevesünk.
Én anyukám házilag készített tésztáját teszem bele vagy grízgaluskát vagy májgaluskát.
A zöldségekből pedig franciasalátát készítek, hogy semmi ne vesszen kárba.
FŐÉTELEK
DINSZTELT RÉPA
ILDITŐL
Lereszelünk annyi répát amennyit szeretnénk .
Egy edénybe teszünk kevés olajat és egy csöpp vizet, beletesszük a répát, és gyakori kevergetés mellett megdinszteljük, ha kell öntünk alá pici vizet ismételten. Ha nem elég édes a répa, beletehetünk egy kevés cukrot, kevés sót és a legvégén őrölt borsot és apróra vágott petrezselymet.
ZSENGE VAJBAB FŐZELÉK
3-4 személyre veszek 1 kg fagyasztott jó minőségű babot. Megdinsztelek 1 nagy fej hagymát 1 teli kiskanál darált pirospaprikával.
Ha puha, rádobom a megpucolt, és felkarikázott pár darab répát és 1 gyökeret, valamint 1 zellerlevelet, vagy 1 lestyán levelet. Mindig kevés vizet öntök alá, és inkább dinsztelem mint főzöm. Lehet hozzáadni 1 tyúkhúsleves kockát, egy pár összepréselt fokhagymát. Amikor a zöldségek puhák akkor ráöntöm a fagyasztott babot és lefedve tovább főzöm.
Amikor már minden puha, akkor sem öntjük fel sok vízzel, hanem rászórunk egy kis bazsalikomot (szárított is jó) kevés őrölt feketeborsot ,és a legvégén egy köteg petrezselymet, de azzal már nem főzzük, hogy benne maradjon a vitamin. Aki szereti, tehet bele tejfölt és pl. rántott cukkinival nagyon finom, vagy csak úgy magában.
KOCSONYA ILDI MÓDRA
Kb. 3,5 liter vizet odateszünk melegedni, majd beletesszük a 4 disznólábat, 1 farkat, 2 fület, bőrkét, sok fokhagymát, fekete szemesborsot, egy pár répát, 1 nagy fej hagymát és 1 gyökeret, valamint sót. (A zöldségeket lehet később is beletenni, ki hogy akarja.) Lassú tűzön főzzük legalább 2 órán át, míg a hús a lábakon puha nem lesz. Leszűrjük és ha hűlt egy kicsit, kicsontozzuk.
Előtte már megfőzünk egy pár tojást, ki lehet számolni mennyit, mert őzgerincformába lesz öntve, tehát egymás mögé állítva a tojásokat, valamint kis tálakba, mindegyikbe 1-1 tojás.
Az őzgerinc forma aljára jön a lábakról leszedett hús szépen elrendezve, rá a főtt tojások egymás után és rá a lé. Amikor megdermedt, akkor ráborítjuk egy hosszúkás tálcára és szeleteket vágunk belőle, így minden szeletben lesz tojás. Nagyon mutatós.A tálkákba is ugyanígy elrendezzük a kocsonyát, de ott 4-be vágjuk a tojásokat és úgy helyezzük a tálba dekoratívan.
MÁNGOLD FŐZELÉK
ILONA RECEPTJE
Hozzávalók:
50 dkg mángold, 3-4 dl tej vagy tejszín, 2 evőkanál liszt, 5 dkg vaj vagy olaj, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, szerecsendió.
Elkészítés:
A mángold levelét alaposan mosd át, majd bőséges, forrásban levő vízben, rövid idő alatt főzd puhára. Egy szűrőlapáttal emeld ki a mángoldot, és a fele tejjel, vagy tejszínnel turmixold össze. A vaj vagy olaj és liszt segítségével készíts rántást. (Kb. 5 dkg vajon piríts meg két evőkanál lisztet, add hozzá a zúzott fokhagymát és engedd fel a maradék tejjel.) Kézi habverővel keverd csomómentesre, majd öntsd hozzá a turmixolt mángoldot. Ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Addig kevergesd, amíg krémesre besűrűsödik.
PÁROLT ZÖLDSÉG ILDI MÓDRA
ILDITŐL
Kb. 250 g csirke- vagy pulykamellfilét felcsíkozok, és odateszem kevés olajon pirítani, míg fehér nem lesz a színe. Akkor rádobok egy kisebb póréhagymát felkarikázva (vagy vöröshagymát szeletelve), és tovább dinsztelem kevés vizet aláöntve. Aztán lehet hozzáadni színes paprikacsíkokat, cukkinit felkockázva vagy csíkokra vágva, paradicsomot (héja nélkül), akár egy kis fej karalábét is felkockázva. Hozzáadhatunk egy petrezselymes kockát, Vegetát ízlés szerint, a legvégén rádobunk kb 2 csipetnyi bazsalikomot és őrölt feketeborsot ízlés szerint.
Én tasakos rizzsel kínálom, de dinsztelek egy kis fej hagymát kevés olajon vagy vajon és amikor már üveges akkor ráteszem a kész rizsát. Mutatós, mert színes és egészséges is.
PULYKAMELL ASZALT GYÜMÖLCCSEL
ILDITŐL
Hozzávalók:
1 kg pulykamellfilé, 20 dkg aszalt szilva és sárgabarack, só, 2 ek olaj, vöröshagyma, fokhagyma.
Elkészítés:
1 cm vastag 15 × 20 cm négyszögekre vágjuk a húst. Megtöltjük a gyümölcsökkel, feltekerjük és megkötözzük, hogy ne essen szét. Megsózzuk, tepsibe tesszük, aláöntjük az olajat és kevés vizet. Ebbe hagyma és fokhagyma darabok kerülnek. 200 fokos sütőben
40 perc alatt szép pirosra sütjük. Gyakran öntözzük saját levével.
RAKOTT CSIRKE- (vagy pulyka-) MELL
ILDITŐL
1. változat
A melleket fél órára beáztatjuk fokhagymás tejbe, majd letöröljük és panírozzuk : liszt-tojás-reszelt sajt. A szeleteket egymásra rakjuk egy hőálló tálba vagy tepsibe és megsütjük, míg ropogós nem lesz. Hidegen és melegen is finom.
2. változat
A húst ugyanígy beáztatjuk, majd pirospaprikás lisztbe forgatjuk és forró olajban hirtelen megsütjük. Finom pl. petrezselymes burgonyával, dinsztelt répával vagy sült paprikával. (A recepteket már beírtam.)
A petrezselymes burgonyánál a petrezselymet csak egy pillanatra forrósítom fel az olajban, mert így nem lesz száraz és finomabb az íze.
RAKOTT KARAJ
ILDITŐL
Kivajazom a tepsit, belerakom a kiklopfolt karajszeleteket, rá egy sor vöröshagyma, egy sor füstölt tarja, egy sor paradicsom és megint egy sor hús. A tetejére szeletelt gomba jön, tejföllel leöntöm, és be a sütőbe, míg szép piros nem lesz.
RAKOTT KRUMPLI "AHOGY MI SZERETJÜK"
ILDITŐL
Ha 3-4 személyre készítem, kb.2-2,5 kg krumplit meghámozok, és felszeletelek. Egy közepes méretű tepsibe teszek egy pár diónyi zsírt (vagy aki nem szereti a zsírt, olajat), és belehelyezek egy réteg krumplit, rá tojást, kolbászt, megsózom, erre jön egy gondolatnyi olaj, vagy zsír, nem sok, mert az nem egészséges. Rá megint krumpli, tojás, kolbász , só tetejére a krumpli és 1 liter tej. Forró sütőbe helyezzük, és akkor kész amikor a tej majdnem eltűnt a tepsiből. A tetejére lehet szalonna darabokat is tenni. Kb. 1 óra alatt kész.
TEPSIS CSIRKE
ILDITŐL
Csirke felsőcomb kell hozzá, ki hányat szeretne. Sok fokhagymát, borsot, sót és olivaolajat krémesre keverünk és a combok bőre alá kenjük. A maradékot kivülre is.
Egy tepsibe helyezünk fóliát, majd rá a csirkecombokat, ahogyan a képen látható: comb, citromszelet, comb, citromszelet...
Rászórunk kakukkfüvet és rozmaringot. Minimum 2 órára lefedve a hűtőbe tesszük, de jobb egy egész éjszakára. Másnap 200 fokon sütjük. Nem kell piros, ropogósnak lennie, a lényeg hogy finom puha legyen.
TÖKFŐZELÉK "AHOGY MI SZERETJÜK"
ILDITŐL
Felteszek vizet forrni, beleteszek 1 db TV paprikát, 1 paradicsomot és egy köteg kaprot, valamint 1-2 tyúkhúsleves kockát. Amikor már kifőtt a zöldségekből az íz, beledobom a fél kilónyi gyalult tököt, mert az gyorsan puha lesz. Közben elkészítem a rántást, fejenként egy kisebb fakanálnyi lisztet és egy kanálnyi cukrot megpirítok, majd kiszedem a tököt és összekeverem a rántással. Ezután felöntöm tejjel, de kevesebbel mint szokás, mert a finom zöldséges léből is rá kell önteni.
Így sokkal finomabb mint a hagyományos és hajlandó a család megenni. A legvégén beleöntök egy csöpp ecetet, de azzal már nem kell főzni.
TÖLTÖTT KÁPOSZTA ÉDESKÁPOSZTÁBÓL
ILDITŐL
Egy kb.másfél kilós káposztát legyalulunk, és leforrázzuk, hogy elvegye a csípős ízét. Egy lazább fej káposztát is választunk, amiről lefejtünk annyi levelet, amennyi lejön, aztán a torzsánál bevágjuk és beleöntünk forró vizet, hogy szét lehessen szedni. Ezeket a leveleket is leforrázzuk ( 15-20 db) és úgy hagyjuk, míg ki nem hűl a víz. Akkor levágjuk a levelek ereit és előkészítjük a húst. Előtte három félmarék rizst leforrázzunk, lefedjük, majd mikor már a víz kihűlt rajta, akkor leöblítjük és leszűrjük.
A kb. fél kiló darálthúsba teszünk köménymagot, őrölt borsot, pirospaprikát és sót, valamint a rizsát. Megtöltjük a káposztaleveleket. Legalább három nagyobb hagymát összevágunk és megdinsztelünk, majd rászórunk pirospaprikát.
Egy nagy lábos aljába teszünk egy réteg káposztát, aztán szorosan a töltelékek, rá a hagyma és a tetejére a többi káposzta.
Feltesszük főni, de csak kevés vízzel, és amikor félig kész, akkor teszünk a tetejére szeletelt paradicsomot, ami savanyítja, vagy paradicsomlevet. A savanyúkáposztással ellentétben, ehhez mindig kevés vizet kell töltögetni, és kb 1 vagy másfél óra múlva kész. Aki szereti, tehet a tetejére bevagdosott füstölt szalonnát.
SÓN SÜLT CSIRKE
ILDITŐL
1 kg durva sóra ráfektetjük a konyhakész , megmosott csirkét. Hasüregébe belenyomunk egy nagy almát. Betesszük a forró sütőbe és ha piros, már ehetjük is. Nagyon finom és diétás.
TÖLTÖTT CUKKINI
ILDITŐL
Személyenként 1 zsenge cukkinit kettévágok, kiszedem a közepét, beleteszek húst fasírtnak elkészítve de kenyér nélkül (só, bors, köménymag, pirospaprika, fokhagyma, 1 tojás). Ráhelyezek paradicsomot és reszelt sajtot. Sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm. Ugyanakkor a tepsibe tehetek kettévágott burgonyát, melyet beolajozok, rászórok pici sót, borsot és köménymagot. (Vágott részével felfelé helyezem a tepsibe.) Egyszerre megsül a tökkel és egyben fogyasztható is.
TÖLTÖTT KÁPOSZTA
ILDITŐL
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, kb 15-20 kisebb levél, három félmarék rizs, fél kiló darálthús (kömény, őrölt bors, paprika só fűszerezéssel), 1-2 vöröshagyma, étolaj.
Elkészítés:
A savanyúkáposztát meg kell kóstolni az elején, ha túl savanyú akkor hideg vízben ki kell mosni.
A rizst leforrázom, lefedem, később leöblítem és leszűröm) és beleteszem a fűszerezett darálthúsba.
Egy pár hagymát megdinsztelek , beleteszek pirospaprikát.
Az edény aljára teszek káposztát, rájönnek a töltelékek, rá a dinsztelt hagyma, tetejére a többi káposzta. Felöntöm vízzel, hogy ellepje és kb. akkor jó, amikor eltűnt a víz.
VADAS
ILDITŐL
Általában nyúlgerincből készítettük, de a disznónyelvvel is finom.
4 személyre veszünk 3 nyelvet, leforrázzuk, leszedjük a bőrt róla és odatesszük főni sok répával, 1-2 gyökérrel, egy kis babérlevéllel, 1 nagy fej hagymával és vegetával. Ha puha, leszűrjük. Liszetet, cukrot kissé megpirítunk , 1 fakanálnyit egy személyre, hozzáadjuk a villával összepréselt répát és gyökeret, egy kiskanál mustárt és felöntjük lével, de nem egyszerre, attól függő mennyiséget öntünk bele, hogy mennyire van szükség. A legvégén beleöntünk egy kevés ecetet.
Kenyérgombóc
Megpirítunk felkockázott kenyeret olajon, míg szép piros, finomízű nem lesz. 2 tojást összekeverünk őrölt borssal, sóval és liszttel, amennyit felvesz, majd hozzákeverjük a pirított kockákat. Nedves kézzel gombócokat formázunk, vagy kanállal nagy galuskákat szaggatunk, és forró sós vízben kifőzzük. Akkor jó, amikor feljön a víz tetejére.
A nyelvet felszeleteljük, és a szósszal és gombócokkal tálaljuk.
ELŐÉTELEK,
REGGELIK ÉS VACSORÁK
BRASSÓI PADLIZSÁNKRÉM
ILDITŐL
A padlizsánt nyílt lángon vagy parázson megsütjük, míg a bőre berepedezik. Rövid időre tálba tesszük és letakarjuk. Aztán megpucoljuk és fakéssel összevágjuk, míg teljesen pépes lesz. Aztán beleteszünk egy reszelt hagymát, pici cukrot , sót, ízlés szerint majonézt, ki mennyivel szereti, és a legvégén egy leheletnyi ecetet. Olajjal nagyon jól habosra keverjük. Ha melegen keverjük bele az olajat, akkor jobban felveszi, finomabb lesz. Pirítóssal vagy friss kenyérrel és paradicsommal fogyasztjuk.
ILDITŐL
1 közepes cukkinit lereszelünk, megsózzuk és kevés ideig állni hagyjuk.
1 fej vöröshagymát felaprózunk és megdinsztelünk. Mikor a hagyma félig kész, rátesszük a kifacsart cukkinit, és tovább dinszteljük, míg eltűnik a leve, és világos barnás lesz. Akkor ráütünk személyenként 1-2 tojást, és beleszórunk egy kis őrölt borsot
Paradicsommal tálaljuk vagy pirítóssal.
CSILIS-SAJTOS MELEGSZENDVICS
MARIKA RECEPTJE
Először csilis csatnit készítünk.
Kb. 1 kg kaliforniai paprikát (pirosat) láng fölött vagy sütőben megsütök. Ha kihűlt, a héját leszedem amennyire tudom. Aztan lilahagymát üvegesre sütök, és a felkockázott sült paprikát hozzáadom, majd sót, borsot, csilit szórok bele, hogy kellően pikans legyen, majd 10 dkg cukrot, babérlevelet, rozmaringot, balzsamecetet. egész fahéjat (lehet őröltet is). Ezeket kb. 20 percig sütöm. Majdnem olyannak kell lennie, mintha megégne, és sűrűnek.
Ezután 12-20 dkg reszelt csedar vagy kremfres sajtot (lehet mas sajt is), 2 tojássárgáját, őrölt borsot, sót, őrölt mustármagot összekeverünk. Pirítós kenyérre rátesszük, egy réteg csilis csatnit, erre a sajtot. Kb. 3-5 percig grillezzük mikróban vagy sütőben, aztán még csepegtethetünk a tetejére worcsester mártást (mennyiséget nem írok, mert ízles szerint tehetünk bele többet, kevesebbet).
JÓ ÉTVÁGYAT!
MEXIKÓI AVOKÁDÓ KRÉM (guacamole)
Babocas receptje
Hozzávalók:
avokádó, apróra vágott paradicsom, apróra vágott hagyma, só, bors, citromlé, cilantro.
Elkészítés:
Összeturmixolni. Ha el kell tenni hosszabb időre, akkor érdemes az avokádó magját benne tartani a krémben, mert akkor nem barnul meg. Kukorica chipsszel tálalni.
PADLIZSÁNKRÉM (eredeti erdélyi recept)
ILDITŐL
Hozzávalók:
1 kg padlizsán, só, 1 kis fej vöröshagyma vagy egy pár fokhagyma, étolaj.
Elkészítés:
A padlizsánt nyílt lángon - vagy akinek van udvara, forró prázsra tett rácson - meg kell sütni, (a füst nagyon jó ízt kölcsönöz neki) míg megrepedezik a héja. Akkor tálba kell rakni, letakarni egy rövid időre és aztán meghámozni. Még úgy melegen fakéssel összevágni míg pépes nem lesz. Hozzáadjuk a reszelt hagymát vagy préselt fokhagymát, ízlés szerint sót és olajat, jól kikeverjük, hogy habos legyen, de ne álljon a tetején az olaj. Aki szereti majonézt is tehet bele. Paradicsommal és pirítóssal nagyon ízletes.
Jó étvágyat kívánok. Igaz, hogy így macerásabb elkészíteni, de nagyon finom, megéri a fáradozást, mindig nagy sikere van a vendégeim körében.
PULISZKA (eredeti erdélyi recept)
ILDITŐL
Titka, hogy 3 az 1 arányt kell használni: 3 deci vízbe 1 deci kukoricadarát. Odatesszük a vizet forrni, beleteszünk egy kevés sót, és amikor forr, folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a kukoricadarát. Vigyázat, szeret csomósodni és ráadásul még spriccel is !!! Ha kész - nem kell neki nagyon sok idő - akkor belekeverhetünk egy kis vajat, sőt reszelt sajtot is, amitől nagyon lágy lesz. Egy vízzel kiöblített üvegedénybe tehetjük és ha kihűlt kiborítjuk .
Cérnával nagyon szép szeleteket lehet vágni belőle.
Forrón is ehetjük tejjel, zsírral, de ahogy mi szeretjük, az juhtúró és tejföl :))))
SAJTKRÉM
MARIKA RECEPTJE
12-20 dkg reszelt csedar vagy kremfres sajtot (lehet mas sajt is), 2 tojássárgáját, őrölt borsot, sót, őrölt mustármagot összekeverünk. Pirítós kenyérre rátesszük, kb. 3-5 percig grillezzük mikróban vagy sütőben, aztán még csepegtethetünk a tetejére worcsester mártást (mennyiséget nem írok, mert ízles szerint tehetünk bele többet, kevesebbet).
TÚRÓ HÁZILAG
ILDITŐL
Veszünk 6 liter friss tejet a piacon és odatesszük aludni egy lábasban. Amikor megaludt, akkor lábasostól belehelyezzük egy másik nagyobb lábosba, amiben már forr a víz ( ki kell előzőleg mérni, hogy az alsó lábasban levő víz ne folyjon ki, ha beletesszük a másikat). Elzárjuk a gázt, és otthagyjuk a lábast a meleg vízben, míg ki nem hűl. Az aludttej összerántódik. Óvatosan egy szűrőkanállal kiemeljük a túrót és beletesszük gézbe, a tetejét megcsavarjuk, hogy a lé kicsurogjon, és felakasztjuk, hogy minden lé távozzon belőle. Akkor kiborítjuk egy tálba és már ehetjük is, nagyon finom krémes állagú.
Az üzleti friss tej nem alszik meg, azzal ne is kísérletezzenek, csak a friss piaci tehéntej a jó.
ILDITŐL
Hozzávalók:
3 kg padlizsán, 1 kg paprika, 500 g hagyma, 1 kg paradicsom, 50 g só, fél liter olaj, 6 db félliteres üveg.
Elkészítés:
A padlizsánokat megsütjük parázson vagy nyílt lángon.
Azután megpucoljuk, de oly módon hogy ne vizesítsük a kezünket, mint a padlizsánkrémnél, mert ott nem számít.
A paprikát megsütjük platnin és ugyanúgy megpucoljuk. A paprikákat ledaráljuk, de magok és erek nélkül. Negyed liter olajban megpirítjuk a fél kiló apróra vágott hagymát, míg szép sárga színe nem lesz. A paradicsomot megfőzzük, átnyomjuk szitán és megint főzzük, míg sűrű nem lesz. A hagymára öntjük a fakéssel apróra vágott padlizsánt, paprikát , paradicsomot és sót. Összefőzzük kb. 30 percig. Így forrón üvegekbe tesszük. A megmaradt olajból minden üveg tetejére öntünk kb. 1 ujjnyit. Száraz dunsztba tesszük (meleg helyre, mint kosár vagy láda párnával letakarva) míg ki nem hűl. Hideg helyen tároljuk. Nagyon finom :))
SALÁTÁK, SAVANYÚSÁGOK, MÁRTÁSOK
CSILIS CSATNI
MARIKA RECEPTJE
Először kb. 1 kg kaliforniai paprikát (pirosat) láng fölött vagy sütőben megsütök. Ha kihűlt, a héját leszedem amennyire tudom. Aztan lilahagymát üvegesre sütök, és a felkockázott sült paprikát hozzáadom, majd sót, borsot, csilit szórok bele, hogy kellően pikans legyen, majd 10 dkg cukrot, babérlevelet, rozmaringot, balzsamecetet. egész fahéjat (lehet őröltet is). Ezeket kb. 20 percig sütöm. Majdnem olyannak kell lennie, mintha megégne, és sűrűnek.
JÓ ÉTVÁGYAT!
DARÁLT KÁPIA PAPRIKA TÉLRE
ILDI RECEPTJE
1 kg kimagvazott paprikát ledarálunk és összekeverjük 20 dkg sóval és addig hagyjuk állni, míg a só el nem olvad. Közben időnként megkavargatjuk. Nescafé méretű üvegekbe töltjük és lezárjuk. Vigyázni kell a légbuborékokra, mert ha nem nyomkodjuk ki késsel, akkor ott esetlek, megromolhat. Pörköltekhez, gulyáslevesbe, zöldséglevesbe, stb használható. A hagymával együtt pirítjuk és így kijön a szép piros színe, de mivelhogy sós, vigyázni kell az étel sózásával.
EGYSZERŰ SAJTSALÁTA
SÁNDOR JÁNOSNÉ, MARIKA RECEPTJE
Hozzávalók:
1,5 kg burgonya,
25-25 dkg uborka, tv paprika, trappista sajt, sonka mind apró kockákra vágva,
Az öntethez: 2 pohár tejföl, 2 pohár kefir, ízlés szerint só és cukor, citromlé, 1 kis fej vöröshagyma apró kockákra vágva.
Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük és kihűtjük. Az öntet hozzávalóit összekeverjük. Az öntetbe belekeverjük a kihűtött burgonyát és a többi hozzávalót.
A salátát kb. 2 órára hűtőgépbe tesszük. Utána fogyasztható.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Marika
SÜLT PAPRIKA
ILDI RECEPTJE
Kiválasztunk szép egyenes TV paprikákat, jó húsosakat és megsütjük őket a lángra tett platnin. Addig, míg a héja barna nem lesz, de még nem ég!!! Egy tálba rakjuk és letakarjuk. Rövid idő múlva megpucoljuk, nagyon könnyen lejön a barna héja és a szép sárga húsa ottmarad. Elkészítjük a levet. Egy tálba teszünk vizet, pici sót, ízlés szerint cukrot és ecetet, majd a megpucolt paprikákat beleállítjuk szép sorban. Kicsit állni hagyjuk, hogy magába szívja a levet és máris lehet fogyasztani krumpli, hús mellé.
TONHALSALÁTA, ahogy az izlandiak készítik
ILDI RECEPTJE
1 tonhal natúr lében, 2 apróra vágott főtt tojás, 1 apróra vágott hagyma, 1 csipet citrombors, majonéz ízlés szerint
Összekeverni és pirítóssal fogyasztani.
TZADZIKI
ILDI RECEPTJE
Hozzávalók:
250 g zsírszegény túró ( krémes, nem darabos), 150 g natúr joghurt, 1 kígyóuborka, 3 evőkanál olivaolaj, ízlés szerint fokhagyma zúzva, só, bors és egy kis citromlé.
Elkészítés:
Az uborkát meghámozzuk és lereszeljük, megsózzuk és állni hagyjuk. Közben összekeverjük a túrót a joghurttal és a többi hozzávalóval, és a kinyomkodott uborkát is hozzáadjuk. Jól összekeverjük és 1 órára hűtőbe tesszük (letakarva). Aztán megkóstoljuk, és ha kell utánfűszerezzük. Húsok mellé, grillhez nagyon finom.
TZADZIKI
ZSÓFI RECEPTJE
Hozzávalók:
kígyóuborka
natúr joghurt
fokhagyma
kevés citromlé
só, (fehér)bors (hogy ne legyenek benne fekete pöttyök)
olívaolaj
Elkészítés:
Az uborkát lereszeljük, levét kicsit kinyomkodjuk. hozzáöntjük a joghurtot, majd hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, a pici citromlevet, sózzuk, borsozzuk, és a végén egy kevés olívaolajat is önthetünk hozzá.
Mennyiséget azért nem írtam semmihez, mert ez mennyiségtől függően változhat. Egy nagyobb ubihoz kb. 2 doboz joghurt kell. A többi fűszer pedig már tényleg ízlés kérdése.
Ez a saláta nagyon jó egy meleg nyári napon. Jól behűtve nagyon frissítő.
ITALOK
FLORIO
ILDI RECEPTJE
Hozzávalók:
1 liter meggyszörp, 1 liter vörösbor, 1 mandula eszencia, 1/2 liter szesz a patikából, egy kevés erős feketekávé (ízlés szerint).
Elkészítés:
Mindezt össze kell keverni, és állni hagyni, hogy összeérjenek az ízek.
KAKAÓLIKŐR
ILDI RECEPTJE
Hozzávalók:
2 dl erős kávé, 200 g cukor, 40 g kakaó - ezt a hármat összefőzzük.
3 dl tej, 200 g cukor - ezt a kettőt együtt felmelegítjük.
3 tojássárgáját jól kikavarunk 2 kanál porcukorral .
Az egészet hidegen, szűrve összekeverjük és hozzáadunk 2,5 dl szeszt.
KÁVÉLIKŐR
ILDI RECEPTJE
Hozzávalók:
3 dl erős kávé, 2 dl szesz és fél csupor cukor.
Össze kell keverni és kész.
Tipp: A forró kávét öntsük a cukorra, hogy elolvadjon és ha kihűlt keverjük össze.
NARANCSBÓLÉ
ILDITŐL
1 narancs vékonyan lehámozott héjára ráöntünk 1 dl meleg vörösbort és lefedve állni hagyjuk. 4 narancsot meghámozunk, a fehér héját is leszedjük, húsát vékony karikákra vágjuk, meghintjük 15-20 dkg porcukorral és fél óra múlva rászűrjük a narancs héjáról a vörösbort, majd ráöntünk még fél liter vörös és 8 dl fehérbort.
6-8 órával fogyasztás előtt készítendő.
TOJÁSLIKŐR
ILDI RECEPTJE
Hozzávalók:
6 tojássárgája, fél liter tej, 250 g cukor, kis vanília, negyed liter alkohol a patikából, 1 dl rum.
Elkészítés:
A tojássárgáját kikavarjuk a cukor kisebb részével, jó habosra. A többi cukrot odatesszük főni a fél liter tejjel. Hidegen megszűrve összekeverjük a tojással és lassan hozzáadjuk a negyed liter szeszt (a patikából) és az 1 dl rumot. Összerázzuk és állni hagyjuk egy pár napig, hogy összeérjenek az ízek.
SÓS SÜTEMÉNYEK, PÉKSÜTEMÉNYEK
NÉMET KIFLI
ILDI RECEPTJE
Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 szárított élesztő, 5 kanál cukor, fél kanál só, langyos tej amennyit felvesz, hogy jól nyújtható tészta legyen.
Kis pihentetés után kinyújtjuk kifliket formázunk, megkenjük tojással, a tetejére tehetünk napraforgómagot vagy köménymagot. Nagyon finom ez a süti,nem lehet vele leállni.
SÓSPEREC, ahogy anyukám készíti
ILDI RECEPTJE
Hozzávalók:
1 kg liszt, 400 g zsír, 20 g só, 2 csomag szárított élesztő, fél liter tej de ásványvízzel szinte még jobb !!!
Elkészítés:
Mindezt jól összedolgozzuk, hogy hólyagosodjon és fél órát pihentetjük. Akkor kinyújtjuk, de ne legyen se nagyon vastag, se nagyon vékony a tészta, mert akkor könnyen megég. Perecformázóval pereceket készítünk és zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük. Tojással megkenjük és előmelegített forró sütőben kisütjük.
Félsülésben megspricceljük 30 g só, 30 g liszt és fél deci víz keverékével.
Jó étvágyat !
EGYEBEK
EPERFAGYLALT FAGYIGÉP NÉLKÜL
PALASTHY MARIKA RECEPTJE
2dl vizet 10dkg cukorral felfőztem, amíg szálat nem húzott. Belekevertem a pürésített epret. Mikor lehűlt, betettem a fagyasztóba. 1 óra múlva kivettem, a tejszínt (1dl) habbá vertem, és habverővel belekevertem. Megint fagyasztó. Még kétszer óránként átkevertem habverővel, majd kifagyasztottam. Tökéletes lett. Próbáld ki. :)
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
en erdeji vagyok es ritkan keszitek majonezt a padlizsanhoz egyszerub ha jol kikavarom 1 tojas sargajaval,olajjal persze fuszerezve hagymaval,soval,es keves daralt borsal.habosra kavarva nagyon finom
kfkogkgklgtpt
(gfjglbjfl, 2011.01.10 17:03)
ifr9ijzhffigkioighjghiblfkjgkjgkfglkgijkvkkfifok
jufu7ifufkjf lofujuf
igszia
Re: kfkogkgklgtpt
(aurora, 2012.01.06 10:52)Bocsi, de mi akar ez lenni??? Talán már ÉN nem tudok magyarul? Esetleg nem látom a fától az erdőt...?
csirike1@gmail.com
(csiri, 2011.10.04 11:58)nagyon jó recepteket találtam, nem egyet ki fogok próbálni :), köszönöm
Ferinek
(Szamóca, 2011.04.22 15:15)
Kedves Feri, beírhatod ide is a receptet vagy elküldheted a csilliviri@gmail.com címre.
Előre is köszönöm!
kérdésem lenne..
(Feri, 2011.04.21 15:26)Nem találom, hova lehet esetleg beírni a recepteket...sajna, én képet nem tudok hozzájuk csatolni, de néhányat szívesen megosztanék...vidám ünnepi készülődést !!! Üdv Feri
Köszönöm
(Ildi, 2010.12.05 11:00)Örülök, hogy tetszenek a receptjeim, még van sok jó de mostanság nincs időm irogatni.
receptekről
(joli, 2010.10.06 07:58)
Kedves Ildi
Nagyon jók a receptek sok olyan van amit én is tudok további sok sikert kivánok joli
palacsinta
(Zsóka, 2010.10.02 18:55)
Tegnap kaptam,szerintem ötletes,legalábbis változatos:
Palacsinta őzgerincformában.
Megsült palacsintákkal kirakunk egy formát úgy,hogy a széle jócskán túllógjon az edény szélén.Megtöltjük párolt,ízesített,zselatinnal elkevert almával,visszahajtjuk a palacsinták szélét és éjszakára hűtőbe tesszük,dermedni.Másnap tálra borítjuk,szeleteljük.Eddig az eredeti recept.Én annyit tennék hozzá,hogy másféle töltelékkel is(pl.túrós,mazsolával)elkészíthető,de sós palacsintával is finom lehet.Az eljárás ugyanez,csak sós palacsintát sütünk,és sós töltelékkel töltjük meg.Fantázia határa a csillagos ég!
csorba
(Reka, 2010.04.23 22:22)Az ildi recepteje a corba taranesc,a perisoare az a husgomboc leves
Guacamole
(Ildi, 2010.02.01 17:38)
Köszi a tippet, bennehagytam az avocado krémben a magot és tényleg nem barnult meg. Ezt nem tudtam.
Köszönöm!!!
Madártej szelet.
(Andi, 2010.01.26 11:02)Köszönöm a receptet!Már többször is megsütöttem,nagy sikere volt.
Fanninak
(Ildi, 2010.01.04 17:15)B.U.É.K. neked is. Jóleső érzés ha valakinek ízlik amit beküldtem Szamócának, nemhiába irogattam ennyit :))
Ildinek
(Fanni, 2010.01.04 07:31)
Drága Ildi, a te bejglidet sütöttem karácsonyra, mindenkinek nagyon ízlett. Rakott csirke mellett is csináltam a te recepted szerint. Nagyon hálás vagyok neked. Köszönöm a remek recepteket! BUÉK!
Fanni
Marikának
(Ildi, 2009.12.22 17:58)Elkészítettem a sajtsalátát, nagyon ízlett, köszi a receptet.
bejgli
(Hajni, 2009.12.10 07:41)Kedves Ildi a te bejglidet sütöm meg karácsonyra. Köszönöm a receptet!
sütik
(Csilla, 2009.12.07 06:41)Végig fogom sütni ezt az oldalt olyan jók a receptek. Eddig kipróbáltam már a kedvenc szeletet, a madártej szeletet és a székely sütit, mindegyiket ajálom mindenkinek, mert nagyon finomak. Köszönöm a recepteket!
padlizsan
(melinda, 2012.01.28 20:06)