SZERENCSEMALACOK
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dl langyos tej, fél kocka (kb. 2,5 dkg) élesztő, 20 dkg vaj, 1 tojássárgája, egy kis pohár (1,5 dl) tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 1 kiskanál cukor, 2 mokkáskanál só, 1 nagyobb vagy két kisebb gerezd fokhagyma reszelve.
Díszítésnek: egy villával felvert, kissé megsózott tojás, néhány feketebors vagy tökmag vagy napraforgómag a malackák szemének.
Szükséges még három eltérő méretű pogácsaszaggató: egy nagyon nagy, egy közepes, egy kicsi + egy szívószál.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és langyos helyen felfuttatjuk (állni hagyjuk, amíg a tetején halványbarna, vastag hab keletkezik).
A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, beleöntjük a tojássárgáját, a sót, a tejfölt, az élesztős tejet, belereszeljük a fokhagymát és összegyúrjuk.
A tésztát egy meglisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 centi vastagra. Megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával, aztán összehajtogatjuk (behajtjuk a tészta bal szélét középre, ráhajtjuk a jobb szélét, aztán a tetejét középre, majd rá az alját). A tésztahajtogatásról itt találsz részletes ismertetőt: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE. Az összehajtogatott tésztát 10-15 percig letakarva pihentetjük. Ezután megint kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajt felével, és ismét összehajtogatjuk, majd ismét pihentetjük. Ezt a nyújtást, sajtozást, hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételjük.
A harmadik pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát egy-másfél centi vastagra.
A tésztából egyenlő számú korongot szaggatunk a legnagyobb és a legkisebb pogácsaszaggatóval + fele mennyiségű korongot a közepes szaggatóval. (Például 12 nagy körlapot, 6 közepeset és 12 kicsit.)
A nagy körlapokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és a tetejüket megkenjük a felvert sós tojással. (Ezek a malackafejek.)
A közepes körlapokat négy egyforma körcikkre vágjuk. (Ezek lesznek a malackafülek.)
A legkisebb korongokra a szívószállal két-két lyukat fúrunk. (Ezek a malackaorrok.)
A füleket és orrokat a nagy tésztakorongokra (malacfejekre) illesztjük. A füleket-orrokat is megkenjük felvert tojással. Borsszemekből szemeket ragasztunk a malackáinknak.
(A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát újra összegyúrtam, és pereceket sodortam belőle.)
A malac-pogácsákat és a pereceket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
EGYSZERŰBB ÉS GYORSABB TÉSZTA A MALACKÁKHOZ
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg szitán áttört túró, 25 dkg kicsit puha vaj, 25 dkg krumplinyomón áttört krumpli (vagy ennek megfelelő mennyiségű krumplipüré, krumplipehely), 2 kiskanál só.
A tetejére: egy villával felvert, kissé megsózott tojás, néhány feketebors vagy tökmag vagy napraforgómag a malackák szemének.
Szükséges még három eltérő méretű pogácsaszaggató: egy nagyon nagy, egy közepes, egy kicsi + egy szívószál.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, és 1-2 órára hűtőszekrénybe rakjuk.. Ezután a tésztát 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk.
A tésztából egyenlő számú korongot szaggatunk a legnagyobb és a legkisebb pogácsaszaggatóval + fele mennyiségű korongot a közepes szaggatóval. (Például 12 nagy körlapot, 6 közepeset és 12 kicsit.)
A nagy körlapokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és a tetejüket megkenjük a felvert sós tojással. (Ezek a malackafejek.)
A közepes körlapokat négy egyforma körcikkre vágjuk. (Ezek lesznek a malackafülek.)
A legkisebb korongokra a szívószállal két-két lyukat fúrunk. (Ezek a malackaorrok.)
A füleket és orrokat a nagy tésztakorongokra (malacfejekre) illesztjük. A füleket-orrokat is megkenjük felvert tojással. Borsszemekből szemeket ragasztunk a malackáinknak.
(A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát újra összegyúrtam, és SAJTOS CSIGÁKAT sütöttem belőle.)
A malac-pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Köszönöm a receptet, nagyon jó lett. A segítségedet kérem. Nagyanyám isteni finom krumplis fánk szerűt szokott sütni pl. bableveshez. Sajnos csak arra emlékszem, hogy kelesztette, kb. 1,5 cm vtg-ra nyújtotta és lisztes normál boros pohárral szaggathattam ki, forró zsirban szokta kisütni. Sajnos nem emlékszem többre a gyerekkoromból, a receptjét meg már nem nem tudom elkérni. Több krumplis recepttel próbálkoztam már de a gyerekkori "igazit" még keresem. Ica
a szerencsemalacokról
(kisfarkas, 2012.01.10 14:42)
Szia Szamóca!
Talán még emlékszel rám, valamikor rég (pár éve) a tvpaprika fórumára is be-beírogattam (bár ott következetesen magázódtam mindenkivel).
Szóval: még élek, és előszilveszter alkalmával egy barátom a Te szerencsemalacodat sütötte meg (megettem majdnem az egész készletet). Azt, hogy a Tiéd, csak most derült ki számomra, amikor elküldte a receptet.
Ezúton is köszönet érte! Én farsang ürügyén fogom elkövetni.
Tán úgy illik e téma kapcsán, hogy boldog új évet kívánjak. Még nem késő.
Malackáról
(Margó, 2011.05.25 11:23)Szia Szamóca! Nagyon régen jártam itt,(géphiba, egyéb)de most újra kopogok.Az unokámnak itt a szüli napja, és az előző év sikereiből okulva, újra megsütöm Neki a szerencse-hozó malackákat. Remélem, olyan jól sikerül, mint tavaly, és tud vinni a bölcsis társainak is. Egy évvel ezelőtt, 2 évesen mikor meglátta meglepődött, utána mosolygott, utána egyet már meg is kóstolt!Remélem, most még jobban fog örülni, mert most már megérzi a malackák közvetítette szeretetet is!!!!Köszönöm, talán 100 -szor is! Ölelés... Margó
???
(Krumpliorr, 2010.12.31 16:53)
Viki! Kérlek írd meg, hogy az alsó tészta receptjéből nem hagytál ki semmit? Én megcsináltam krumplipehellyel, és nem tudtam összegyúrni. Most kapott 1 tojást, kis doboz tejfölt, de így is kemény. Szerinted?
A felső tésztát tavaly megsütöttem az brutál jó, de ezzel gondjaim vannak. :)
Puszi: Erika
Noéminek
(Szamóca, 2010.01.03 08:35)
Kedves Noémi, nagyon boldog új évet neked is!
Nyuszi-ügyben majd igyekszem kitalálni valamit. ;)
malackak
(noemi, 2010.01.02 21:43)
2010-ben is nagyon sikeresek lettek a malackáid! nagyon köszönöm a receptet és az ötletet!
nagyon boldog új évet kívánok Neked! (ha húsvéti nyuszit is ötletelsz belőle, kérlek tedd majd közkiccsé :-))) köszönöm)
BUÉK
(Szamóca, 2010.01.01 11:05)
Lányok!
Nagyon-nagyon boldog új esztendőt, sikert, egészséget, vidámságot kívánok!
Szamócának
(Ildi, 2009.12.31 19:45)Megsütöttem a túros malackákat, nagyon finomak és nagyon arik. Majd csomagolok celofánba és viszek ajándékba egy-két embernek, valamint miután lefényképeztem a remekművet ,csatoltam az e-mail-ek mellé és evvel kívántam boldog Új Esztemdőt minden kedves ismerősömnek. :)))Már kaptam választ és mindenkinek nagyon tetszenek.
Malackák
(Andrea, 2009.12.31 18:05)Köszönöm szépen a tuti ötletet. Nagyon bejött itthon mindenkinek, igaz amíg csináltam mindenki rajtam röhögött hogy mivel foglalkozom, de a végeredmény fantasztikusan jól sikerült.Az első munkanapomon ezzel fogom a kolléganőimet meglepni. Köszönöm. Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek!!!
malackák
(Csilla, 2009.12.31 12:50)Köszönöm szépen a segítségedet megsütöttem az első tésztából és gyönyörűségesek lettek.A gyerekem nagyon imádta ma szinte csak ezt ette. Remélem a felnőtt társaságnak is ennyre fog tetszeni.Mégegyszer köszi szépen! Mindenkinek BUÉK!!!!!!!!
B.U.É.K
(Saci, 2009.12.31 10:37)
Nagyon boldog, sikeres, békés új esztendőt kívánok Neked és Látogatóidnak!
Köszönjük a sok remek receptet és fotót, amivel egész évben megörvendeztettél minket!
Örülök, hogy "megismerhettelek"!:-)
BUÉK!
(Szamóca, 2009.12.30 22:16)
Lányok!
Boldogságos, sikerekben és egészségben bővelkedő új esztendőt kívánok nektek és minden hozzátartozótoknak!
Sacmaminak
(Szamóca, 2009.12.30 22:15)
Kedves Sacmami!
Köszönöm szépen!
Nagyon vidám szilvesztert kívánok!
Krisztinek
(Szamóca, 2009.12.30 22:14)
Szia Kriszti! :)*****
A te tortáidhoz képest az enyémek nevetségesek.
Főképp a marcipánosak. Abban a műfajban te vagy a világbajnok. Ez tény.
Megyek majd megkukucskálni, hogy milyen gyönyörűségesek lesznek a malackáid. Ugye fölrakod őket?
Annának
(Szamóca, 2009.12.30 22:11)
Szia Anna!
A túró az itt sima tehéntúró. A túrós fajta tészta napokig friss, puha marad. Nagyon finom. :)
Csillának
(Szamóca, 2009.12.30 22:10)
Szia Csilla!
Margarinnal is készítheted a tésztát.
A második fajta tésztából készülő malacka tovább puha, mint az első.
A darabszám a szaggatód méretétől függ. Nálunk viszonylag sok, kb. három tepsire való malacka lett ennyi tésztából.
2009.12.30.22:04
(Sacmami, 2009.12.30 22:08)
malackák szilveszterre
szia Szamóca!
Sokszor olvaslak és sok ötletedet használom.Most írok is. A malackáid fantasztikusaak!Megsütöttem az első tésztából.Nagyon vidámra sikerültek, kicsit ducik, kicsit kajlák lettek. Unokáim ugyanolyan vidámak lettek tőle és imádják!Köszi a sok jó receptet, ötletet
Kivánok Neked boldog újévet Sacmami
Szerencsemalacok
(Tyúkanyó, 2013.01.11 20:24)