Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


SONKÁS HAJTOVÁNY

2008.01.09

Az ötletet hálásan köszönöm Limarának és Libinek.

Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 3,5 dl langyos tej, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 5 evőkanál étolaj, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só.
A töltelékhez: 25 dkg kemény, reszelhető sajt, 25 dkg apró kockákra vágott sonka, 5 dkg puha vaj.
A díszítéshez: egy tojás villával kicsit felverve, szezámmag, napraforgómag, tökmag, reszelt sajt...

  

Kép

  

Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal és bőven megszórjuk reszelt sajttal, aztán sonkakockákkal.

   

Kép

  
Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük.

  

Kép

  

Majd az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk.

  

Kép

  

A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól minimum 2-3 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal vagy reszelt sajttal, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hajtovány-mánia

(Bogi, 2009.10.23 23:51)

Elmesélem, hogy jártam ezzel a sütivel.
Az egyik első recept volt ez, amit kinéztem magamnak, hamar meg is valósítottam és mindenki úgy pusztította, mint a sáskák. Vendégvárónak, baráti összejövetelekre, bulikra és ünnepekre már sokszor megcsináltam, mindig a legnagyobb elismerést kiváltva. Most meg ott tartok, hogy amikor az egyetemről hazajövök és sütihiány áll fenn, mindig mindenki sonkás hajtoványt kér tőlem, a szimpla adag sütése pedig már főbenjáró bűn.
Tehát vigyázat, addiktív.:)