BÉKEBELI VAJASKIFLI
Köszönöm szépen az ötletet Ancsának!
Hozzávalók :
Fél kiló liszt, 2 kiskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 2 kockacukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.
A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve.
Elkészítés:
A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a cipókat egyenként kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapokat átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.
A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.
Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon). A sütőt pedig előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
Amint a víz forrni kezd, szűrőlapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kifliket, és a tepsibe rakjuk. Ezt a műveletet minden kiflivel megismételjük.
A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással és esetleg megszórjuk reszelt sajttal, szezámmaggal, aztán 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.
Jó étvágyat hozzá!
Természetesen más formákat (cipókat, kalácsokat, zsemléket...) is formázhatunk ugyanebből a tésztából:
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Ha mégsem fagyasztottad meg, és marad harmadik napra is, akkor is segíthetsz rajta többféleképpen is. Egyrészt berakhatod előmelegített sütőbe 2-3 percre, vagy minigrillbe 1-2 percre, esetleg mikróba 30 másodpercre. Mindegyik módszerrel felfrissítheted a péksüteményeket.
De az ilyen gyorsfrissítés után rögtön meg kell enni őket, különben megszáradnak!
Szia Ildikó!
(Szamóca, 2008.07.21 08:57)Én minden magam sütötte kenyeret és péksüteményt fagyasztok. Zacskóba rakom, lekötöm, berakom a fagyasztóba, és ha mondjuk másnap reggelire kell, akkor este kiveszem a fagyasztóból, kirakom a konyhaasztalra (a nejlonzacskóban, amiben fagyasztottam, nem szabad kibontani), és reggelre pont olyan, mint a friss.
ildikoego@gmail.com
(ildiko, 2008.07.21 08:51)
Szia Szamóca!
Hasonlo kiflit már sütöttem én is , azt szeretném kérdezni, ha lafagyasztanám ha kisült vagy sütés elött esetleg akkor is jó lenne? Nekünk ennyi sok egyszerre és már harmadik nap nem olyan finom.
Köszi. Ildiko
Ildinek!
(Szamóca, 2008.07.21 09:01)