Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


ŐSZIBARACK SÜTI

2008.01.12

Margit néném receptje alapján

Hozzávalók:

A tésztához: 75 dkg liszt, 3 tojás, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 kiskanál szódabikarbóna, fél kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál ecet, (esetleg kis tej).

A töltelékhez: 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 5 dkg vaj, 1 dl rum, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál baracklekvár.

A díszítéshez: piros és zöld ételfesték, kristálycukor, marcipánlevelek, csokidarabkák.

  

Kép

 

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a szódabikarbónát, az ecetet, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, kis tejet adjunk apránként hozzá. Egy jól gyúrható, könnyen formázható masszát kell kapnunk.

A tésztából lapos tallérokat formázunk, és egymástól 3-4 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. 10-12 perc alatt világosra sütjük.

  

Kép

 

A megsült sütemények belsejét karalábévájóval, hegyes kis késsel vagy éles szélű mokkáskanállal kikaparjuk az aljuk felőli oldalon. (Vigyázat, nagyon könnyen törnek, óvatosan kell dolgozni velük!)

A kikapart tésztát egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a töltelék hozzávalóit, és egybegyúrjuk.

  

Kép

 

Két-két üreges tésztafélgömböt összeragasztunk a töltelékkel.

Az egyberagasztott gömböket kis ételfestékkel megszínezzük, aztán kristálycukorba hempergetjük.

  

Kép

 

Díszíthetjük őket csokidarabkákból formált szárakkal és marcipánlevelekkel.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Válasz Katinak

(Szamóca, 2009.08.24 22:57)

Drukkolok, hogy nagy sikered legyen vele!

Köszönöm

(Kati, 2009.08.24 19:15)

Kedves Szamóca.
Köszönöm a válaszodat. Meg írom majd , hogyan sikerült.

Válasz Katinak

(Szamóca, 2009.08.23 21:00)

Kedves Kati!
Remélem, nagy sikered lesz az őszibarackokkal!
Sokáig én is féltem nekifogni, mert azt hittem, hogy nehéz lesz megcsinálni. De egyáltalán nem volt nehéz. Csak arra kell vigyázni, hogy óvatosan vájjuk ki a tésztafélgömbök belsejét, hogy el ne repedjenek.
Nekem kb. 40 db szokott lenni belőle.

Őszibarack süti

(Kati, 2009.08.23 15:25)

Kedves Szamóca.

Imádom ezt a sütit, mindig szép emlék számomra. Hétvégén esküvő lesz, férjem öccsének itt Kanadában. Gondoltam elkészítem nekik, ilyet biztos soha nem láttak még. Remélem sikerül, nagyon félek tőle. A kérdésem az a receptedből hány darab lesz? Köszönöm szépen a sok jó ötletet, csak a tészta sikerüljön :) Kellemes vasárnapot kívánok.

Őszibarack

(Szamóca, 2009.07.30 19:23)

Sok sikert az elkészítéséhez!
Azt kérdezed, hogy a csokiszárat hogyan csináltam hozzá? Csokidarabkákból. Késsel igyekeztem vékony rudakat vágni egy tábla csokiból, és ezeket a csokirudacskákat szúrtam a barackokba szárnak.

Őszibarack süti

(Andi:), 2009.07.30 18:47)

Szia!nagyon örülök hogy megtaláltam ezt a receptet mert évek óta kerestem,ez egy régi nagy kedvencem és az igazi sátras lakodalom jut eszembe róla amikor éjfél után a menyecske kosárban osztogatta ezt a nagyon finom süteményt.Azt hiszem ma nekiállok és meg is csinálom,de lenne egy kérdésem a közepét hogyan díszíted csokival?

Eltarthatóság

(Szamóca, 2009.07.23 16:27)

Szia!
Akár rögtön a készítés után megeheted, de jobb kicsit állni hagyni, hogy "összeérjenek" az ízek.
Legalább egy hétig eláll hűvös helyen (nem kell hűtőgépben) tartva.
(Ez egy tipikus esküvői sütemény volt, amit hamar el lehetett készíteni az esküvő előtt.)

Eltarthatóság

(Manó, 2009.07.23 16:11)

Sziasztok!
Mennyivel hamarabb kell megsütni, mielőtt a vendégeknek kínálom? És meddig áll el?
Előre is köszi

Színezés

(Szamóca, 2009.07.07 11:57)

Szia Orsi!

Én úgy színeztem a barackokat, hogy kis tálkákban felhígítottam a piros, sárga és zöld ételfestéket. (Azért hígítottam fel vízzel, mert egyébként túl erős a színük.) Fogtam három (persze soha nem használt és jól kimosott) iskolai ecsetet (egyet a piros, egyet a sárga, egyet a zöld festékhez), és ecsettel festegettem be a barackokat.

Őszibarack színe

(Orsi, 2009.07.07 10:59)

Összefut a nyál a számban, ahogy ezeket a sütiket nézem... El szeretném készíteni, csak egy dolog nem világos előttem. A színezést pontosan hogyan kell végezni, hogy a barackok helyenként pirosan, méshol narancssárgás színt kapjanak??? Előre is köszönöm a váalaszod!

Barack formázás

(Szamóca, 2009.07.06 10:56)

Igen, a szódabikarbónától megnőnek sülés közben. Nem kell teljesen lapos tallérokat gyúrni a tésztából, de a félgömbnél sokkal laposabbakat. Itt a receptben a második képen látszik, hogy én milyen formára alakítom a nyers tésztát.

tallérok formázása

(Nagyné, 2009.07.06 09:29)

Szia!

Ha jól gondolom azért kell lapos tallérokat formázni, mert sülés közben kicsit megduzzadnak felfelé? Vagy már formázáskor fél barack formát alakítsak ki?
köszi

Barack

(Szamóca, 2009.05.22 09:38)

Biztosan sikerülni fog. Egyáltalán nem nagyon bonyolult. Vágj bele! :)

barack

(Nitta, 2009.05.22 05:39)

Amikor megláttam ennek a sütinek a képét azt hittem nagyon nehéz elkészíteni, de ahogy nézem a fázisfotókat megjött a bátorságom. Azt hszem bele fogok vágni, hátha nekem is sikerül

Őszibarack

(Szamóca, 2009.05.16 09:09)

Nagyon szívesen!

őszibarack

(Pinki, 2009.05.15 21:42)

De jó hogy végre megtaláltam ezt a receptet. Évek óta keresem. Kipróbáltam és pont olyan, amilyet a nagyanyám csinált. Köszönöm

Őszibarack

(Szamóca, 2009.05.03 09:13)

Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett. Ha az ember valami nagyon mutatós aprósütit akar. tényleg érdemes kipróbálni.

köszi

(jewel, 2009.05.02 07:01)

megcsináltam ezt a sütit
nekem nem lett ennyire szép de nagyon finom volt
az összes vendég úgy nézett rám mint egy istennőre hogy ilyen sütit tudtam csinálni
örök hálám érte

Színezés

(Szamóca, 2009.04.25 10:25)

Szerintem ételfesték helyett használhatsz valamilyen gyümölcsszörpöt is a színezéshez (epret, málnát, narancsszörpöt...), csak ne kenj belőle túl sokat a tésztára, hogy ne domináljon a szörp íze!

:) Nagyon szépek

(Arienn9 , 2009.04.24 22:34)

Csodás!
Imádom gyermekkorom óta nem ettem ilyet,de beraktam a kedvencek közé és hamarosan nekilátok!
Ételfestéket kisvárosban hol lehet beszerezni?Élelmíszerboltban már próbáltam,ott nincs :(