Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


PADLIZSÁNKRÉMEK

2010.01.11

PADLIZSÁNKRÉM I.
(ZAKUSZKA)

 

Hozzávalók:
két hámozott közepes padlizsán, egy édes zöldpaprika apró darabokra vágva, két lehúzott héjú paradicsom felkarikázva, egy fej apróra vágott vöröshagyma, só, olivaolaj.

Elkészítés:
A kis kockákra vágott padlizsánt a hagymával, paradicsommal és paprikával, kis sóval olivaolajon gyakran kevergetve pépesre sütjük, pároljuk. Néha kis vizet öntünk alá, hogy oda ne égjen. Addig kell sütni, amíg krémszerűvé válik (picit darabos marad). Frissen sült házikenyérre vagy pirítósra kenve tálaljuk.

 

padlizsankrem-19-009-dd.jpg

 

 

PADLIZSÁNKRÉM II.


Hozzávalók:
1 kg padlizsánhoz 25 dkg piros színű, vastag húsú paprika, 2 fej vöröshagyma apró kockákra vágva, 2 gerezd fokhagyma, egy kiskanál ecet, 1 dl olivaolaj, só, örölt bors.

Elkészítés:
A padlizsánt és a paprikát villával megszurkáljuk, aztán forró sütőben egy órát sütjük. Ezután jeges vízbe dobjuk, majd lehúzzuk a héjukat és a húsukat kisebb darabokra vágjuk.
Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát (nem kell megsütni, csak éppen egy kicsit megfuttatni az olajon). Belenyomjuk fokhagymanyomón a fokhagymát, hozzáöntjük a padlizsánt és a paprikát, sózzuk, borsozzuk, és gyakran kevergetve jól összefőzzük, amíg pépes masszát nem kapunk.

 

p1250546-dd.jpg

 

   

 

GOMBÁS PADLIZSÁNKRÉM
(ZAKUSZKA)

 

Hozzávalók:
1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán meghámozva és kockákra vágva, 25 dkg gomba (én vargányát és tuskógombát használtam), 3 db paprika csíkokra vágva (nagyon jó hozzá a kápia, de jó a kalidforniai paprika vagy a hagyományos sárga paprika is), 5-6 lehúzott héjú paradicsom felkarikázva, egy nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma, só, őrölt bors, olivaolaj.

  

Kép


Elkészítés:
A kockákra vágott padlizsánt a hagymával, paradicsommal és paprikával, gombával, kis sóval és borssal az olivaolajon gyakran kevergetve sütni kezdjük. A sütés elején öntöttem rá fél deci vizet, több nem kell, mert a zöldségek is levet eresztenek. A keveréket addig sütjük, pároljuk, amíg az összes leve elpárolog. Ez kb. 45-50 perc. Vigyázat, a végén már nagyon könnyen odaég! Mikor elfőtte a levét, merülő mixerrel kicsit pépesítjük, de csak annyira, hogy darabos maradjon. A kihűlt krémet befőttesüvegbe töltjük és hűtőgépben tároljuk.  Frissen sült házikenyérre vagy pirítósra kenve tálaljuk.
 

Kép

 

 

A képen szereplő másik két krém receptjét itt találod:

HUMMUSZ - csicseriborsókrém

AVOKÁDÓKRÉM

 

 

 

PADLIZSÁNKRÉM,
AHOGY MARIKA KÉSZÍTI

 

Hozzávalók:
padlizsán, majonéz, apró kockákra vágott hagyma.

Elkészítés:
A padlizsánt héjával együtt felszeleteljük, és a sütöben kb. 200 fokon megsütjük. A héját lehúzzuk, és a padlizsán húsát villával összetörjük. Összekeverjük majonézzel és apró kockákra vágott hagymával és állni hagyjuk picit, hogy az ízek összeérjenek.

 

PADLIZSÁNKRÉM,
AHOGY HILAD KÉSZÍTI

 

Villával megszurkálom a megmosott padlizsánt, és egészben beteszem a meleg sütőbe. Kb. 45 percig sütöm. Még melegen meghámozom, és bő olivalojjal (kb.20 kanálnyival) és 2-3 gerezd fokhagymával ízesítem. Merülőmixerrel pépesítem. Picit megsózom és megvárom míg kihűl. Én kétszersülttel szeretem.

 

 

PADLIZSÁNKRÉM,
AHOGY ILDI KÉSZÍTI

 

Hozzávalók:
1 kg padlizsán, só, 1 kis fej vöröshagyma vagy egy pár fokhagyma, étolaj.

Elkészítés:

A padlizsánt nyílt lángon - vagy akinek van udvara, forró prázsra tett rácson - meg kell sütni, (a füst nagyon jó ízt kölcsönöz neki) míg megrepedezik a héja. Akkor tálba kell rakni, letakarni egy rövid időre és aztán meghámozni. Még úgy melegen fakéssel összevágni míg pépes nem lesz. Hozzáadjuk a reszelt hagymát vagy préselt fokhagymát, ízlés szerint sót és olajat, jól kikeverjük, hogy habos legyen, de ne álljon a tetején az olaj. Aki szereti majonézt is tehet bele. Paradicsommal és pirítóssal nagyon ízletes.
Jó étvágyat kívánok. Igaz, hogy így macerásabb elkészíteni, de nagyon finom, megéri a fáradozást, mindig nagy sikere van a vendégeim körében.

 

Ildi padlizsánkrémjét én is kipróbáltam. Bátran merem ajánlani, mert nagyon finom.

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szamócának

(ildi, 2009.12.15 17:53)

Szia Szamóca!
Tudom milyen fárasztó a sütés, mert már én is sütöttem, de iskolának eladás céljából.
Jó lesz így a beigli receptje, köszönöm, hogy kijavítottad.Gondolom a párizsi krémes fotója sem jutott el hozzád ugye? Nagyon nagy azért .Majd megint megpróbálom.
Megnéztem a bonbonjaidat,a diósat szerintem rögtön meg is csinálom, szimpatikus még a ferrero, a konyakos
és a narancsos marcipán.Nyammi nyammi, már érzem is az ízét :)

Ildinek

(Szamóca, 2009.12.15 16:34)

Nagyon zsúfolt hétvégém volt. Egyrészt ételosztásra sütöttem süteményeket, másrészt bonbonokat gyártottam a barátaimnak. (A bonbonokat meg is nézheted itt, az oldalon. Nagyon jól sikerültek.) Szóval jól elfáradtam.

Kijavítottam a bejglis receptet. Nézd majd meg, hogy így jó lesz-e.

Szamócának

(Ildi, 2009.12.10 19:04)

Belejavítanál kérlek a beiglibe, oly módon, hogy a tésztát 4 részre osztjuk és ez így pont jó a nagy gáztepsire. Rosszul írtam, mert csak bemásoltam, de most hogy a közelmultban ismét elkészítettem,látom, hogy ez így jobb.Viszont a végéről le kell törölni a megjegyzést.A receptben közepes tepsi van írva, NEM a nagy gáztepsire jó ez a mennyiség.Vigyázni kell, hogy a bejglik oldalát is jól meg kell kenni, hogy ne ragadjanak össze. Én a hozzávalokat tejjel főztem össze, de ki hogy akarja, mindegy. Amikor időd van akkor kérlek ezt javítsd ki. Köszönöm.

Turó házilag

(Ildi, 2009.12.07 19:44)

Veszünk 6 liter friss tejet a piacon és odatesszük aludni egy lábasba.Amikor megaludt akkor lábasostól belehelyezzük egy másik nagyobb lábosba amiben már forr a víz ( ki kell elözőleg mérni)Elzárjuk a gázt és ott hagyjuk a lábast a meleg vízben míg ki nem hül. Az aludttej összerántódik. Óvatosan egy szürőkanállal kiemeljük a turót és beletesszük gézbe, a tetejét megcsavarjuk, hogy a lé kicsurogjon és felakasztjuk hogy minden lé távozzon belőle.Akkor kiborítjuk egy tálba és már ehetjük is, nagyon finom krémes állagú.
Az üzleti friss tej nem alszik meg, avval ne is kisérletezzenek, csak a friss piaci tehéntej a jó.

Szamócának

(Ildi, 2009.12.07 18:59)

Elküldtem a képet.

Szamócának

(Ildi, 2009.12.07 18:39)

Gratulálok a házassági évfordulotokhoz, sok boldogságot kívánok nektek. Minket mutogatni kéne, ezt szokták viccből mondani, mert 2011-ben lesz a 30 !!!! házassági évfordulonk.Hát már attól rosszul vagyok ahogy felsoroltad az ünnepeket, nekünk a június ilyen, csak akkor ugye nincs pluszban a mikulás meg a karácsony.Nem irigyellek.Anyukám már 82 éves,nem várom el hogy ő főzzön, csak arra az egy napra mikor mi megyünk hozzá .Szerencsére tele van még energiával....fut mint a nyúl.Megpórbálom még egyszer elküldeni a képet, gyanus volt, hogy nem tetted fel, azt hittem nem tetszik.Még mindig nem tudok kicsinyíteni.:((

Csillának

(Ildi, 2009.12.07 18:29)

Nagyon szépen köszönöm dicsérő szavaidat,nem esik nehezemre jól tartani a családomat, mert engem a főzés kikapcsol, a férjemnek meg kész élvezet főzni, mert minden újra kiváncsi és aztán dől belőle a dicséret.Most meg hogy ráleltem erre az oldalra,nagyon nagy örömmel osztom meg "finomságaim" recepteit másokkal is.:)

Ildinek

(Szamóca, 2009.12.07 14:27)

Drága Ildi!
Nem kaptam meg a bejglis képedet. :(((
Elküldenéd újra?
Nagyon különleges az ünnepi menüd. Gratulálok hozzá!
Nálunk a karácsonyi menüt mindig anyukám készíti. Remélem, ez még nagyon sokáig így lesz!
Én sütiket sütök majd.
Mostanában elég rohanós az életem. Most, a napokban volt a férjem születésnapja, a házassági évfordulónk, a hétvégén Mikulás, a keresztlányom szalagavatója... Szóval rohanok, sütök-főzök reggeltől estig. És még csak ezután jön a karácsony, a névnapom, a férjem névnapja, a testvérem születésnapja... Mindez szinte egyszerre.

padlizsán krém

(Csilla, 2009.12.07 06:54)

Nagyon szeretem a padlizsán krémet. Mindegyik receptet ki fogom próbálbni. Eddig az elsőt próbáltam, az nagyon finom lett. Köszönöm a receptet!
Kedves Ildi, látom te küldöd azokat a csodálatos recepteket, amik az olvasó receptoldalán vannak, szívből gratulálok neked, már több receptedet kipróbáltam teljes sikerrel, nagyon jól tartod a családodat azt hiszem, csodálatos háziasszony vagy. Köszönöm a recepteket

Szamócának

(Ildi, 2009.12.05 17:12)

Hogy vagy? Rég nem hallottam felőled.Azt szeretném kérdezni, hogy nem tetszik az a beiglis kép, vagy csak nem volt időd felrakni. Örülök, hogy tetszenek a receptek.A beiglimnak nagy sikere volt, naranccsal készítettem.Egy szavad sincs a menümhöz amit leírtam ??:)Véleményt kérek róla.Te mit készítesz, hátha ihletet merítek belőle.
Kellemes estét

Ildinek

(Szamóca, 2009.11.30 13:46)

Szia Drága Ildi!
Vidám hétkezdést neked! Köszönöm szépen a remek új recepteket!

Vadas

(Ildi, 2009.11.28 18:21)

Álatlában nyúlgerincből készítettük de a disznónyelvvel is finom.4 személyre veszek 3 nyelvet , leforrázom, leszedem a bőrt róla és odateszem főni, sok répával 1-2 gyökérrel, egy kis babérlevéllel 1 nagy fej hagymával és vegetával.Ha puha leszürjük. Liszetet, cukrot kissé megpirítunk , 1 fakanálnyit egy személyre,hozzáadjuk a villával összepréselt répát és gyökeret, egy kiskanál mustárt és felöntjük lével, de nem egyszerere, attól függően mennyire van szükség. A legvégén beleöntünk egy kevés ecetet.
Kenyérgombóc:Megpirítunk felkockázott kenyeret,olajon
míg szép piros, finomízű nem lesz.2 tojást összekebverünk őrölt borssal, sóval és liszttel amennyit felvesz, majd hozzákeverjük a pirított kockákat. Nedves kézzel gombócokat formázunk, vagy kanállal nagy galuskákat és forró sós vízben kifőzzük, Akkor jó amikor feljön a víz tetejére.
( a nyelvet felszeleteljük és a szósszal és gombócokkal tálaljuk.)

Tökfőzelék ahogy mi szeretjük.

(Ildi, 2009.11.28 18:11)

Felteszek vizet forrni, beleteszek 1 db TV paprikát,1 paradicsomot és egy köteg kaprot, valamint 1-2 tyukhúsleves kockát. Amikor már kifőtt a zöldségekből az íz, beledobom a fél kilónyi gyalult tököt , mert az gyorsan puha lesz, Közben elkészítem a rántást,fejenként egy kisebb fakanálnyi liszt és egy kanálnyi cukrot megpirítok, majd kiszedem a tököt és összekeverem a rántással. Ezután felöntöm tejjel, de kevesebbel mint szokás, mert a finom zöldséges léből is rá kell önteni. Így sokkal finomabb mint a hagyományos és hajlandó a család megenni. A legvégén beleöntök egy csöpp ecetet, de avval már nem kell főzni.

Rakott csirkemell( vagy pulyka)

(Ildi, 2009.11.28 18:03)

A melleket fél órára beáztatom fokhagymás tejbe, majd letöröljük és panírozzuk : liszt-tojás -reszelt sajt. A szeleteket egymásra rakjuk egy hőálló tálba, vagy tepsibe és megsütjük, míg ropogós nem lesz.Hidegen melegen is finom.
II-úgyanígy beáztatjuk, majd pirospaprikás lisztbe forgatjuk és forró olajban hirtelen megsütjük.Finom pl. petrezselymes burgonyával, dinsztelt répával vagy sült paprikával.( a recepteket már beírtam)A petrezselymes burgonyánál a petreszelymet csak egy pillanatra forrósítom fel az olajban, mert így nem lesz száraz és finomabb az íze.

Rakott karaj

(Ildi, 2009.11.28 17:56)

Kivajazom a tepsit,belerakom a kiklopfolt karajszeleteket, rá egy sor vöröshagyma,egy sor füstölt tarja,egy sor paradicsom és megint egy sor hús.A tetejére szeletelt gomba jön, tejföllel leöntöm és be s sütőbe míg szép piros nem lesz.

Kocsonya Ildi módra

(Ildi, 2009.11.28 17:48)

Kb. 3,5 liter vizet odateszünk melegedni, majd beletesszük a 4 disznólábat,1 farkat, 2 fület, börkét,
sok fokhagymát, szemesborst,egy pár répát, 1 nagy fej hagymát és 1 gyökeret, valamint sót.( a zöldségeket lehet késöbb is beletenni, ki hogy akarja)Lassú tüzön főzzük legalább 2 órán át, míg a hús a lábakon puha nem lesz.Leszürjük és ha hült egy kicsit kicsontozzuk.
Elötte már megfőzünk egy pár tojást,ki lehet számolni mennyit, mert özgerincformába lesz öntve, tehát egymás mögé állítva a tojásokat, valamint kis tálakba, mindegyikbe 1-1 tojás.
Az özgerinc forma aljára jön a lábakról leszedett hús,
szépen elrendezve, rá a főtt tojások egymás után és rá a lé. Amikor megdermedt, akkor ráborítjuk egy hosszúkás tálcára és szeleteket vágunk belőle, így minden szeletben lesz tojás. Nagyon mutatós.A tálkákba is ugyanígy elrendezzük a kocsonyát, de ott 4-be vágjuk a tojásokat és úgy helyezzük a tálba dekoratívan.

Szamócának

(Ildi, 2009.11.26 18:14)

Szívesen. Hogy mit főztem ?A lányom kiskorában nagyon szeretett egyféle krumplilevest amit elnevezett " mama pecialitásának"így ahogy írtam, így mondta,no, ezt készítettem.A krumplit felkockázom és pici olajon és vizen elkezdem párolni, majd beleteszek 2 szál zellert vagy lestyánt, kis Vegetát, öntök hozzá vizet amennyi kell és belefőzök valamilyen kis orsótésztát és amikor kész teljesen,teszek hozzá borst. Nagyon jól esett mindenkinek és utána a te kenyérlángosodat készítettem nagyon finom lett.:)Köszi !!!!

Ildinek

(Szamóca, 2009.11.26 12:07)

Köszönöm szépen,Ildi!
Szép napot!
Mit főztél ma?

Pulykamellfilé aszalt gyümölccsel

(Ildi, 2009.11.26 10:18)

1 kg pulykamellfilé,20 dkg aszaltszilva és sárgabarack,só, 2 ek olaj, vöröshagyma ,fokhagyma
1 cm vastag 15 × 20 cm négyszögekre vágjuk a húst.Megtöltjük a gyümölcsökkel, feltekerjük és megkötözzük, hogy ne essen szét.Megsózzuk, tepsibe tesszük, aláöntjük az olajat és kevés vizet.Ebbe hagyma és fokhagyma darabok kerülnek.200 fokos sütőbe
40 perc alatt szép pirosra sütjük. Gyakran öntözzük saját levével.
(Forrás: régebben egy sütős-főzős lapban találtam )

Szamócának

(Ildi, 2009.11.23 18:54)

Most vettem észre, hogy közepes tepsit írtam a Kedvenc szeletnél, nem, a nagy gáz tepsi hátán kell sütni a 3 lapot, így jön ki a 36-40 szelet.
A tetejére tegnap azt a bizonyos főzés nélküli mázt tettem.Ennél jobb képeket mint amit küldtem,nem bírok készíteni.Remélem megfelel.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »