Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


OROSZKRÉM TORTA

2008.01.13

 

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A krémhez: 1 liter habtejszín, 2 csomag Gála vagy Aranka hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor, 25-30 dkg apróra vágott, lecsöpögtetett befőtt gyümölcs (őszibarack, magozott meggy, ananász), 5 dkg puha (vagy előre beáztatott) mazsola.

   

oroszkrem-torta-011-dd.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, 1-2 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)
A krémet 2:1 arányban szétosztjuk. A nagyobbik felébe laza mozdulatokkal egy kanállal belekeverjük az apróra vágott gyümölcsöket.

  

nagyika-tortaja-20090328-030-dd.jpg

    

A megsült piskótát kihűtjük, kettévágjuk és az alsó felét tortatálra tesszük. Megkenjük a gyümölcsdarabos krémmel, és beborítjuk a másik piskótalappal, amit óvatosan lenyomkodunk.

A tortát kívülről a megmaradt (gyümölcsdarabok nélküli) krémmel vonjuk be.

Díszíthetjük a tortát a krémbe kevert gyümölcsökkel megegyező gyümölcsdarabkákkal vagy gyümölcsszeletekkel is, az oldalát pedig bevonhatjuk mandulaforgáccsal.

   

tortak-20081205-007-dd.jpg

 

 

HAGYOMÁNYOS OROSZKRÉM TORTA

  

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A krémhez: 6 dl tej, 4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 vanílirúd vagy 5 dkg vaníliás cukor, 5 dkg rumba áztatott mazsola.

A díszítéshez: 3 dl tejszín, 2-3 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló, esetleg cukrozott gyümölcs, mazsola vagy mandulaforgács.

  

p1090378-dd.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a tojások sárgáját és a 10 dkg cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.

Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)

Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk, belekeverjük a mazsolát. A krémet alaposan kihűtjük.

A megsült piskótát kihűtjük, három rétegre vágjuk és az alsó korongot tortatálra tesszük. Megkenjük a krém felével, és beborítjuk egy másik piskótalappal, amire a krém másik fele jön, végül az utolsó piskótalap, amit óvatosan lenyomkodunk.

A tortát kívülről a kemény habbá vert tejszínnel vonjuk be.

  

oroszkrem-torta-4-029-dd.jpg

p1120591-dd.jpg

oroszkrem-torta-4-034-dd.jpg

p1110935-dd.jpg

p1170419-dd.jpg

p1120387-ee.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

oroszkrém torta

(Ancsa, 2010.08.22 01:08)

Szia!
Szeretném elkészíteni ezt a tortát, és mivel nem vagyok gyakorlott torta készítő azt szeretném megkérdezni, hogy ha 6 tojásból készítek piskótát akkor nem lesz túl "lapos" a torta? Lenne még egy kérdésem: hogyan szokták a torta oldalára rászórni pl. a kókuszreszeléket, mandulaforgácsot...? Egyszer már próbálkoztam, de nekem olyan sok lepotyogott.
Válaszodat előre is köszönöm!

Oroszkrm torta

(Banya csak1, 2010.08.11 05:36)

Sziasztok!
�rül�k hogy rábukkantam az oldalra!
Olvasom a pozitív hozzászólásokat �s úgy d�nt�ttem �n is elk�szítem a tortát! :)
A páromat szeretn�m meglepni szülinapján , s rem�lem sikerül! :)
A vĂ?gkifejletet mindenesetre megĂ­rom ! :)
Gratulálok az oldalhoz !
Ui: Sz�pek a torták! ;)

oroszkrém torta

(Netty, 2010.08.02 20:21)

finom.de az én cukrászreceptem finomabb.csalódtam.....de azért finom

Hajninak

(Szamóca, 2010.08.01 20:17)

Kedves Hajni!
Nagyon sajnálom, hogy nem kaptál időben választ a kérdésedre, de légy szíves, nézd el nekem, hogy elmentem nyaralni!
Ezt az oldalt kedvtelésből írom, nem ez a munkám. Nem ülök napi 24 órában a számítógép mellett.
Igyekszem válaszolni a föltett kérdésekre, de előfordul, hogy egy-egy hozzászólás elkerüli a figyelmemet, vagy esetleg - főleg nyaranta - akár egy-két hétre is számítógéptől távol vagyok.
Még egyszer elnézést kérek!

oroszkrémtorta

(Hajni, 2010.08.01 19:51)

Szia Szamóca!
Koszi,hogy nem válaszoltál,úgyhogy megoldottam magamtól az oroszkrémtorta bevonását,és vettem a boltban csokisat.
Egy csalódott olvasód!

Köszönöm

(Edit, 2010.07.30 11:18)

Köszönöm a villámgyors választ :)

További szép napot!

Tárolás

(Szamóca, 2010.07.30 11:05)

Szia Edit!
Nem, ez a krém nem esik össze egy nap alatt a hűtőben.
De a helyedben - ha mód van rá - a díszítését én holnap csinálnám.
Persze, ha muszáj, megcsinálhatod ma is.

Tárolás

(Edit, 2010.07.30 11:02)

Nagyon tetszik a recepted, egyszerűnek és finomnak tűnik, nem kell gőz fölött vacakolni, stb,stb. Most fogom kipróbálni.

Az lenne a kérdésem, hogy ha ma kell elkészítenem, de csak holnap fogyasztjuk, nem esik össze? (Természetesen hűtőben tartanám)

Torták

(Szamóca, 2010.07.25 16:53)

Szia Merci!
Úgy érted, szakácskönyvben adjam ki?
Nem hiszem, hogy lenne rá kereslet.

tortarol

(merci, 2010.07.25 16:25)

kerlek ad ki a torta racapteket.kosszi

oroszkrém torta

(Kata, 2010.07.13 13:49)

Köszönöm a választ! :)

Évának

(Szamóca, 2010.07.12 12:52)

Végtelenül kedves vagy. Köszönöm szépen!

Oroszkrém torta

(Szamóca, 2010.07.12 12:51)

Szia Kata!
Gondolom, minden folyékony édesítő különböző, ezért azt tanácsolom, hogy egyszerűen kóstold meg a krémet készítés közben.

Oroszkrém torta

(Kata, 2010.07.12 12:42)

Szia!
Nagyon örültem, hogy felkerült ide egy egyszerűnek látszó oroszkrém torta recept. Szeretném én is megcsinálni, de cukor helyett folyékony édesítővel. ha ezzel csinálnám, akkor mennyit tegyek belőle? Előre is köszönöm a segítséged!

A kedvességedröl

(Éva, 2010.07.01 19:35)

Es raadasul meg gyorsan valaszolsz is.
Van tobb recepted, hogy kiprobaljam?
Itt Canadaban nagyon divat az egeszseges taplalkozas. A te filozofiad beillik az ittenibe.
Ha a jo magyar izeket ossze lehetne vegyiteni az egeszseges taplalkozassal, az isteni lenne.
Oda se figyelj a traditionalistakra. Egy recept attol igazan jo, hogy megorzi a hagyomanyokat es azt uj elemekkel gazdagitja. Olyan mint a nepdal.

Sok sikert:
Eva

Oroszkrém torta

(Szamóca, 2010.06.30 21:56)

Kedves Éva, jó a sima finomliszt is.
Remélem, jól sikerül a torta!

az oroszkrém torta

(Éva, 2010.06.30 21:50)

Kedves Szamoca,
Canadàban élek és legalàbb 30 éve nem ettem oroszkrém tortàt. Most elhatàroztam, hogy az unokàm szülinapjàra ezt fogok sütni. Minden receptet megnéztem és a Tied volt a legszimpatikusabb. A hozzàszolàsokat is megnéztem, hogy làssam mennyire sikerültek màsok a recepted alapjàn. Csak gratulàlni tudok, mindenki oda van.
A problémàm : itt nincs rétesliszt (vagy én nem tudok rola), a tejszint %-ban mérik (az ami felverhetö 35 %-os), se Gàla se Aranka vaniliàs pudingpor nincs, Oetker van helyette. Képzelem az is jo. De mivel helyettesitsem a réteslisztet ??? Rendes lisztböl is jo a recepted ???
Köszi elöre is :
Éva

Oroszkrém torta

(Hajni, 2010.06.15 00:46)


Nagyon tetszik a torta,gratulálok!Szeretném elkészíteni egy emeletes torta felso szintjének!Be lehet vonni krém helyett marcipánnal,vagy cukormasszával?

Oroszkrém torta

(Anikó, 2010.06.07 23:50)

Köszönöm a receptet, elkészítettem a tortát, isteni finom volt,igaz a piskótát vettem, mert nekem sose sikerül, és nem akartam kockáztatni. Róbert napra sütöttem a barátomnak, de ezután minden ünnepkor megismétlem.

Torta

(Szamóca, 2010.06.06 09:20)

Szia Márti!
Ha hűtőben tartod, nem lesz semmi baja.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »