OROSZKRÉM TORTA
Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):
A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.
A krémhez: 1 liter habtejszín, 2 csomag Gála vagy Aranka hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor, 25-30 dkg apróra vágott, lecsöpögtetett befőtt gyümölcs (őszibarack, magozott meggy, ananász), 5 dkg puha (vagy előre beáztatott) mazsola.
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.
A krémhez a hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, 1-2 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)
A krémet 2:1 arányban szétosztjuk. A nagyobbik felébe laza mozdulatokkal egy kanállal belekeverjük az apróra vágott gyümölcsöket.
A megsült piskótát kihűtjük, kettévágjuk és az alsó felét tortatálra tesszük. Megkenjük a gyümölcsdarabos krémmel, és beborítjuk a másik piskótalappal, amit óvatosan lenyomkodunk.
A tortát kívülről a megmaradt (gyümölcsdarabok nélküli) krémmel vonjuk be.
Díszíthetjük a tortát a krémbe kevert gyümölcsökkel megegyező gyümölcsdarabkákkal vagy gyümölcsszeletekkel is, az oldalát pedig bevonhatjuk mandulaforgáccsal.
HAGYOMÁNYOS OROSZKRÉM TORTA
Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):
A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.
A krémhez: 6 dl tej, 4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 vanílirúd vagy 5 dkg vaníliás cukor, 5 dkg rumba áztatott mazsola.
A díszítéshez: 3 dl tejszín, 2-3 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló, esetleg cukrozott gyümölcs, mazsola vagy mandulaforgács.
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.
A krémhez a tojások sárgáját és a 10 dkg cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.
Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)
Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk, belekeverjük a mazsolát. A krémet alaposan kihűtjük.
A megsült piskótát kihűtjük, három rétegre vágjuk és az alsó korongot tortatálra tesszük. Megkenjük a krém felével, és beborítjuk egy másik piskótalappal, amire a krém másik fele jön, végül az utolsó piskótalap, amit óvatosan lenyomkodunk.
A tortát kívülről a kemény habbá vert tejszínnel vonjuk be.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
A megsült
Torták
(Szamóca, 2009.06.24 14:34)
Szia!
Köszönöm szépen!
De látod, ez az az eset, amikor a jóistennek köszönhető, hogy szépek a torták, nem nekem. Mert hát a gyümölcsöket nem én teremtettem ilyen szépre. :)
Gyümölcsöket halmozni egy tortára pedig nem túl nagy művészet. :D
hát ezekről a csodatortákról
(VirsLee, 2009.06.24 14:26)nagyon szépek a tortáid... majdnem beleharaptam a monitoromba... megint....
Válasz Laurának
(Szamóca, 2009.06.22 17:10)
Köszönöm! :)
Gyakran sütök ilyen tortát. Eddig mindenkinek ízlett.
Oroszkrémtorta
(genie, 2009.06.18 18:56)Már ettem boltból vett tortát, de azt hiszem ez felülmúlja azt. Meg is fogom próbálni.
Válasz Dávidnak
(Szamóca, 2009.05.27 14:33)
Szia!
Köszönöm szépen! Mindjárt megnézem a te oldaladat is. :)
A weboldalról
(Horváth Dávid, 2009.05.27 14:21)Nagyon jó! Hogy tudtad megcsinálni ilyen szépen! Mond el léci és nézd meg a http://wwww.horvathdavid.eoldal.hu weboldalat! Köszi szépen!
Válasz Hajninak
(Szamóca, 2009.05.20 09:25)
Szia Hajni!
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett. Nálunk is az egyik kedvenc ez a torta. És tényleg nagyon könnyű elkészíteni.
torta
(Hajni, 2009.05.20 07:08)
Az oroszkrém torta a családom kedvence de eddig nem mertem elkészíteni mert minden recept túl bonyolult volt, de ezt nagyon jó. Végre tudtam sütni oroszkrém tortát a családnak. Nagyon ízlett mindenkinek, gyakran fogom süti.Köszönöm
Hajni
Piskóta
(Szamóca, 2009.04.29 10:51)
Ezen a piskóta-ügyön felbuzdulva elkezdtem egy olyan fejezetet itt, az oldalon, ahol az ilyen alaprecepteket írom le, mint pl. a piskótasütés.
Köszönöm szépen az ötletet!
piskóta
(Ildikó, 2009.04.29 10:27)Köszönöm szépen a választ. Tényleg fantasztikus vagy, gyönyörű minden díszítés is. Neked is ehet a családod :-)
Piskóta
(Szamóca, 2009.04.27 12:00)
Szia Ildikó!
Nem, nem szoktam mérni a lisztet a piskótához. De a cukrot és a tojást sem.
Igen, púpos kanállal rakok bele.
Ha mindenképpen mérni akarsz, úgy tudom, egy púpos evőkanál liszt 2 dkg. Tehát egy 6 tojásos piskótába ezzel számolva 12 dkg liszt kell.
Köszönöm szépen a kedves, dicsérő szavakat! :)
Ildikó
(piskóta, 2009.04.27 10:12)
Szia!
Gyöngyörűek a tortáid és a süteményeid! Megkérdezhetem, hogy a réteslisztet a piskótába púpos kanállal rakod bele? Mérni nem szoktad?
Szia Szamóca!
(Petra, 2009.04.03 20:26)
Ez tényleg csak az igazság!! :)
Nagyon köszönöm a választ!! :)
59960
(anna, 2009.07.08 13:37)