Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


OROSZKRÉM TORTA

2008.01.13

 

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A krémhez: 1 liter habtejszín, 2 csomag Gála vagy Aranka hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor, 25-30 dkg apróra vágott, lecsöpögtetett befőtt gyümölcs (őszibarack, magozott meggy, ananász), 5 dkg puha (vagy előre beáztatott) mazsola.

   

oroszkrem-torta-011-dd.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, 1-2 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)
A krémet 2:1 arányban szétosztjuk. A nagyobbik felébe laza mozdulatokkal egy kanállal belekeverjük az apróra vágott gyümölcsöket.

  

nagyika-tortaja-20090328-030-dd.jpg

    

A megsült piskótát kihűtjük, kettévágjuk és az alsó felét tortatálra tesszük. Megkenjük a gyümölcsdarabos krémmel, és beborítjuk a másik piskótalappal, amit óvatosan lenyomkodunk.

A tortát kívülről a megmaradt (gyümölcsdarabok nélküli) krémmel vonjuk be.

Díszíthetjük a tortát a krémbe kevert gyümölcsökkel megegyező gyümölcsdarabkákkal vagy gyümölcsszeletekkel is, az oldalát pedig bevonhatjuk mandulaforgáccsal.

   

tortak-20081205-007-dd.jpg

 

 

HAGYOMÁNYOS OROSZKRÉM TORTA

  

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A krémhez: 6 dl tej, 4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 vanílirúd vagy 5 dkg vaníliás cukor, 5 dkg rumba áztatott mazsola.

A díszítéshez: 3 dl tejszín, 2-3 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló, esetleg cukrozott gyümölcs, mazsola vagy mandulaforgács.

  

p1090378-dd.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a tojások sárgáját és a 10 dkg cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.

Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)

Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk, belekeverjük a mazsolát. A krémet alaposan kihűtjük.

A megsült piskótát kihűtjük, három rétegre vágjuk és az alsó korongot tortatálra tesszük. Megkenjük a krém felével, és beborítjuk egy másik piskótalappal, amire a krém másik fele jön, végül az utolsó piskótalap, amit óvatosan lenyomkodunk.

A tortát kívülről a kemény habbá vert tejszínnel vonjuk be.

  

oroszkrem-torta-4-029-dd.jpg

p1120591-dd.jpg

oroszkrem-torta-4-034-dd.jpg

p1110935-dd.jpg

p1170419-dd.jpg

p1120387-ee.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

59960

(anna, 2009.07.08 13:37)

A megsült

Torták

(Szamóca, 2009.06.24 14:34)

Szia!
Köszönöm szépen!
De látod, ez az az eset, amikor a jóistennek köszönhető, hogy szépek a torták, nem nekem. Mert hát a gyümölcsöket nem én teremtettem ilyen szépre. :)
Gyümölcsöket halmozni egy tortára pedig nem túl nagy művészet. :D

hát ezekről a csodatortákról

(VirsLee, 2009.06.24 14:26)

nagyon szépek a tortáid... majdnem beleharaptam a monitoromba... megint....

Válasz Laurának

(Szamóca, 2009.06.22 17:10)

Köszönöm! :)
Gyakran sütök ilyen tortát. Eddig mindenkinek ízlett.

a tortáról

(Laura, 2009.06.22 16:46)

nagyon jól néz ki, biztos nagyon fincsi lehet!!
:)

Torta

(Szamóca, 2009.06.18 19:06)

Próbáld ki! Tényleg nagyon finom.

Oroszkrémtorta

(genie, 2009.06.18 18:56)

Már ettem boltból vett tortát, de azt hiszem ez felülmúlja azt. Meg is fogom próbálni.

Válasz Dávidnak

(Szamóca, 2009.05.27 14:33)

Szia!
Köszönöm szépen! Mindjárt megnézem a te oldaladat is. :)

A weboldalról

(Horváth Dávid, 2009.05.27 14:21)

Nagyon jó! Hogy tudtad megcsinálni ilyen szépen! Mond el léci és nézd meg a http://wwww.horvathdavid.eoldal.hu weboldalat! Köszi szépen!

Torta

(Szamóca, 2009.05.22 09:48)

Olyan jó, hogy te is ezt mondod!

torta

(Nitta, 2009.05.22 05:36)

Ezt már megsütöttem és isteni. Mindenkinek ajánlom.

Válasz Hajninak

(Szamóca, 2009.05.20 09:25)

Szia Hajni!
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett. Nálunk is az egyik kedvenc ez a torta. És tényleg nagyon könnyű elkészíteni.

torta

(Hajni, 2009.05.20 07:08)

Az oroszkrém torta a családom kedvence de eddig nem mertem elkészíteni mert minden recept túl bonyolult volt, de ezt nagyon jó. Végre tudtam sütni oroszkrém tortát a családnak. Nagyon ízlett mindenkinek, gyakran fogom süti.Köszönöm
Hajni

Piskóta

(Szamóca, 2009.04.29 10:51)

Ezen a piskóta-ügyön felbuzdulva elkezdtem egy olyan fejezetet itt, az oldalon, ahol az ilyen alaprecepteket írom le, mint pl. a piskótasütés.
Köszönöm szépen az ötletet!

piskóta

(Ildikó, 2009.04.29 10:27)

Köszönöm szépen a választ. Tényleg fantasztikus vagy, gyönyörű minden díszítés is. Neked is ehet a családod :-)

Piskóta

(Szamóca, 2009.04.27 12:00)

Szia Ildikó!

Nem, nem szoktam mérni a lisztet a piskótához. De a cukrot és a tojást sem.
Igen, púpos kanállal rakok bele.
Ha mindenképpen mérni akarsz, úgy tudom, egy púpos evőkanál liszt 2 dkg. Tehát egy 6 tojásos piskótába ezzel számolva 12 dkg liszt kell.

Köszönöm szépen a kedves, dicsérő szavakat! :)

Ildikó

(piskóta, 2009.04.27 10:12)

Szia!
Gyöngyörűek a tortáid és a süteményeid! Megkérdezhetem, hogy a réteslisztet a piskótába púpos kanállal rakod bele? Mérni nem szoktad?

torta

(Nelli, 2009.04.07 07:26)

ez a torta fantasztikus!
köszönöm a receptet! :**********

:)))

(Szamóca, 2009.04.03 21:00)

Nagyon szívesen!

Szia Szamóca!

(Petra, 2009.04.03 20:26)

Ez tényleg csak az igazság!! :)
Nagyon köszönöm a választ!! :)


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »