Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


OROSZKRÉM TORTA

2008.01.13

 

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A krémhez: 1 liter habtejszín, 2 csomag Gála vagy Aranka hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor, 25-30 dkg apróra vágott, lecsöpögtetett befőtt gyümölcs (őszibarack, magozott meggy, ananász), 5 dkg puha (vagy előre beáztatott) mazsola.

   

oroszkrem-torta-011-dd.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, 1-2 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)
A krémet 2:1 arányban szétosztjuk. A nagyobbik felébe laza mozdulatokkal egy kanállal belekeverjük az apróra vágott gyümölcsöket.

  

nagyika-tortaja-20090328-030-dd.jpg

    

A megsült piskótát kihűtjük, kettévágjuk és az alsó felét tortatálra tesszük. Megkenjük a gyümölcsdarabos krémmel, és beborítjuk a másik piskótalappal, amit óvatosan lenyomkodunk.

A tortát kívülről a megmaradt (gyümölcsdarabok nélküli) krémmel vonjuk be.

Díszíthetjük a tortát a krémbe kevert gyümölcsökkel megegyező gyümölcsdarabkákkal vagy gyümölcsszeletekkel is, az oldalát pedig bevonhatjuk mandulaforgáccsal.

   

tortak-20081205-007-dd.jpg

 

 

HAGYOMÁNYOS OROSZKRÉM TORTA

  

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A krémhez: 6 dl tej, 4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 vanílirúd vagy 5 dkg vaníliás cukor, 5 dkg rumba áztatott mazsola.

A díszítéshez: 3 dl tejszín, 2-3 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló, esetleg cukrozott gyümölcs, mazsola vagy mandulaforgács.

  

p1090378-dd.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a tojások sárgáját és a 10 dkg cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.

Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)

Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk, belekeverjük a mazsolát. A krémet alaposan kihűtjük.

A megsült piskótát kihűtjük, három rétegre vágjuk és az alsó korongot tortatálra tesszük. Megkenjük a krém felével, és beborítjuk egy másik piskótalappal, amire a krém másik fele jön, végül az utolsó piskótalap, amit óvatosan lenyomkodunk.

A tortát kívülről a kemény habbá vert tejszínnel vonjuk be.

  

oroszkrem-torta-4-029-dd.jpg

p1120591-dd.jpg

oroszkrem-torta-4-034-dd.jpg

p1110935-dd.jpg

p1170419-dd.jpg

p1120387-ee.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Oroszkrém torta

(Szamóca, 2010.04.19 11:54)

Ne haragudj, hogy nem válaszoltam időben! Gondolom, azóta már megoldottad a gondot.
Szerintem egyébként elég hozzá 1,5 liter hulala.

oroszkrém torta

(Mária, 2010.04.15 22:27)

Kedves Szamóca!
Szeretném megsütni az oroszkrém tortádat a hét végén.
Azonban nem egy, hanem 2 sorban tölteném meg (a töltelékben csak mazsola lenne), a külső bevonat felett pedig csak tejszínhabos díszítést tervezek.
Szerinted így elég lesz az 1,5 liter hullala és a 3 db Gála pudingpor a krémjéhez (plusz még a tetejére a tejszínhabos díszítés). Vagy duplázzam a Te krémedet?
Mielőbbi válaszodat várom,
köszönettel:
Mária

Oroszkrém torta

(Szamóca, 2010.04.15 10:46)

Kedves Betti!
Először is ne haragudj, hogy nem válaszoltam rögtön!
Sajnos az utóbbi napokban egyszerűen nem volt rá időm.
28 cm-es formában legalább 8 tojásból (8 kanál cukorra, 8 kanál liszttel) csináld a piskótát.
A megadott mennyiségű krém szerintem úgy is elég bele.

torta méret

(Betti, 2010.04.05 13:11)

Szia!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha nekem csak 28-cm-es tortaformám van, akkor a tészta elkészítéséhez mennyivel több alapanyagot használjak?

Előre is köszi:
Betti

sfs

(gsf, 2010.03.31 14:07)

aw42w4zrtzegtzrtdetrwdqkldhqgxchammnhíszaamnjzcz.,lskkjuii.,smnhgsnmhsdkshvnhvgsksifkwmfjhsjdfskfmclklgifsporogld

Oroszkrém torta

(Szamóca, 2010.03.29 13:08)

Szia Hanna!
Sok sikert a torta elkészítéséhez.
A vaníliás pudingpor ne az a főzős legyen, hanem hidegen készíthető (pl. Aranka vaníliás krémpor). Nem a kész, fölvert habba kell beleszórni, hanem vered egy picit a tejszínt, és amikor kezd kicsit habosodni, akkor szórod bele a port, aztán a porral együtt vered krémmé.

Oroszkrém torta

(Szamóca, 2010.03.29 13:06)

Kedves Péter!
Köszönöm szépen!

oroszkrémről

(hanna, 2010.03.28 15:14)

hello én is megfogom csinálni tuti isteni finom lesz!!!!!!lenne egy kérdésem a vaniliás pudingport csak úgy simán belekell szórni a habba? jólértem? szuper jó recept végre van egy tök jó oroszkrém torta receptem.puszi

finom azoroszkrém torta

(lendvai lidia 786-486, 2010.03.26 15:26)

oroszkrém torta

(Péter, 2010.03.25 07:29)

Szamóca, hálásan köszönöm ezt a receptet, fantasztikusan jó. Találj ki még sok hasonló csodát nekünk!
Péter

oroszkrém torta

(Péter, 2010.03.25 07:27)

Tisztelt Enikő és cukrász,
az oroszkrém torta a kedvencem. Számtalan cukrászdai oroszkrém tortát kóstoltam már. Mióta megtaláltam ezt a receptet, nálunk otthon készül az oroszkrém torta. Soha nem ettem ilyen finom oroszkrém tortát cukrászdában. Egyszerűen fantasztikusan finom. Hatalmas ajándék számomra ez a recept, amiért nagyon hálás vagyok.
Teszek magasról arra, hogy mi szerintetek a szabályos oroszkrém torta. Egyértelmű hogy ez a recept sokkal jobb.
Ahelyett hogy idejöttök kötekedni inkább próbáljátok ki ti is.
Üdv: Péter

Enikőnek

(Szamóca, 2010.03.24 18:28)

Senki nem kényszerít, hogy így készítsd el! Egyél te is zselatint, ha azt jobban szereted! :D
Szép estét!

cukrásznak

(Enikő, 2010.03.24 18:12)

Sajnálom, de igaza van a cukrásznak! Ez nem köszönő viszonyban sincs az oroszkrémmel. Az igazi sárgakrém+tejszín! Ennyi az egész...

cukrásznak

(Évi, 2010.03.19 07:21)

Tisztelt cukrász, én már többször elkészítettem ezt a tortát (nagyon sok receptet kipróbáltam már erről a honlapról teljes sikerrel) össze tudom hasonlítani a cukrászdai tortákkal, ez a recept sokkal jobb mint a cukrászdaiak. Jobb lenne ha kipróbálná ahelyett, hogy kötekszik. Rájönne hogy ez sokkal jobb mint a zselatinos krém.

Tortazselé

(Szamóca, 2010.03.18 08:48)

Szia Fanni!
Ha nem akarsz zselatint használni, a tortát díszítő gyümölcsök tetejét ne zselatinnal, hanem karragén vagy pektin alapú tortazselével kend át. Nézd meg a tortazselé zacskóján az összetételt! A legtöbb nálunk kapható tortazselé karragénből készül, nem zselatinból.

zselatin

(Fanni, 2010.03.18 01:58)

Én nagyon örültem ennek a receptnek, mert sem a nyers tojást sem a zselatint/kivéve gyümölcs megtartásra a torta tetején/ nem szeretem.

Orsinak

(Szamóca, 2010.03.17 14:35)

Szia Orsi!
Én végtelenül tisztelem a jó cukrászokat. Úgy, ahogy minden jó szakembert.
De annak alapján, ami a magyar cukrászdákban tapasztalható, nekem egy olyan cukrász, aki jilk pasztából, unidecből, állományjavítókból, emulgeátorokból, formixból, mindenféle kész alapokból, pasztákból és gélekből gyártja a süteményeit, fényévekre van a szakembertől.
Nagyon kevés olyan cukrászda van ebben az országban, ahol jobb sütemény kapható, mint amilyet egy kezdő háziasszony fél óra alatt összehoz.
Ha az itt hozzászóló cukrász olyan vendéglátóhelyen dolgozik, ahol valódi alapanyagokat használnak, nagyon szívesen megkóstolnám a náluk készült süteményeket.

torta

(Orsi, 2010.03.17 14:10)

Ez jó volt! Jól megírtad neki! :)
Az ilyen nagyon okos "cukrászok" minek olvassák az oldaladat?? Nem is értem...

Oroszkrém torta

(Szamóca, 2010.03.15 17:40)

Kedves cukrász!
Éppen azért sütök itthon süteményeket és tortákat, mert így használhatok valódi alapanyagokat, nem kell a cukrászdai és bolti szemetet ennünk.
Ezt a tortát is valódi tejszínnel csinálom, de van egy gyerekem, aki kisebb korában tejallergiás volt. Szerinted akkor is tejszínt kellett volna etetnem vele, vagy elnézed nekem, hogy akkor Hulalát használtam a süteményekhez?
Ha te szereted a vágóhídi hulladékok főzetét a süteményben, akkor egyél csak zselatint nagykanállal! Én ilyesmit soha nem teszek a tortáimba.

cukrász

(oroszkrém torta, 2010.03.15 17:29)

Gagyi változat... Hulala "tejszin"-nek sem a tejhez, szem a szinhez semmi köze. A krém sárgakrém igaziból , ami tej, tojássárgája, és esetleg pudingpor, vaniliarud. Ezzel kell az igazi állati felvert tejszint összekeverni. nem gyümölcs kell bele, hanem valódi rumban áztatatott kandirozott citrom és narancshéj, és mazsola. Legalább egy hétig áznia kell. A krém kötéséhez literenként 10-20 gramm áztatott, majdnem felforral,lehűtütt zselatint használunk. ezzel töltjük be a lapokat, kivülről pedig cukorral felvert, zselatinnal kötött tejszinhabbal vonjuk be.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »