Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


OROSZKRÉM TORTA

2008.01.13

 

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A krémhez: 1 liter habtejszín, 2 csomag Gála vagy Aranka hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor, 25-30 dkg apróra vágott, lecsöpögtetett befőtt gyümölcs (őszibarack, magozott meggy, ananász), 5 dkg puha (vagy előre beáztatott) mazsola.

   

oroszkrem-torta-011-dd.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, 1-2 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)
A krémet 2:1 arányban szétosztjuk. A nagyobbik felébe laza mozdulatokkal egy kanállal belekeverjük az apróra vágott gyümölcsöket.

  

nagyika-tortaja-20090328-030-dd.jpg

    

A megsült piskótát kihűtjük, kettévágjuk és az alsó felét tortatálra tesszük. Megkenjük a gyümölcsdarabos krémmel, és beborítjuk a másik piskótalappal, amit óvatosan lenyomkodunk.

A tortát kívülről a megmaradt (gyümölcsdarabok nélküli) krémmel vonjuk be.

Díszíthetjük a tortát a krémbe kevert gyümölcsökkel megegyező gyümölcsdarabkákkal vagy gyümölcsszeletekkel is, az oldalát pedig bevonhatjuk mandulaforgáccsal.

   

tortak-20081205-007-dd.jpg

 

 

HAGYOMÁNYOS OROSZKRÉM TORTA

  

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A krémhez: 6 dl tej, 4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 vanílirúd vagy 5 dkg vaníliás cukor, 5 dkg rumba áztatott mazsola.

A díszítéshez: 3 dl tejszín, 2-3 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló, esetleg cukrozott gyümölcs, mazsola vagy mandulaforgács.

  

p1090378-dd.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a tojások sárgáját és a 10 dkg cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.

Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)

Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk, belekeverjük a mazsolát. A krémet alaposan kihűtjük.

A megsült piskótát kihűtjük, három rétegre vágjuk és az alsó korongot tortatálra tesszük. Megkenjük a krém felével, és beborítjuk egy másik piskótalappal, amire a krém másik fele jön, végül az utolsó piskótalap, amit óvatosan lenyomkodunk.

A tortát kívülről a kemény habbá vert tejszínnel vonjuk be.

  

oroszkrem-torta-4-029-dd.jpg

p1120591-dd.jpg

oroszkrem-torta-4-034-dd.jpg

p1110935-dd.jpg

p1170419-dd.jpg

p1120387-ee.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

HAGYOMÁNYOS OROSZKRÉM TORTA

(Vira, 2014.01.27 13:16)

Nagyon örülök, hogy megtaláltam a receptet. Fiam szülinapjára szeretném elkészíteni. Köszönöm. Gratulálok! Vira

Oroszkrém torta

(Vira, 2014.01.27 13:13)

Nagyon örülök, hogy megtaláltam a receptet. Fiam szülinapjára szeretném elkészíteni. Köszönöm. Gratulálok! Vira

sütí

(dius, 2012.10.25 19:57)

nagyón tetszenek a tortäid a képen.szivesen megtanulnék a kezed alatt sütni mert sajna nemtudok!!pusz

Oroszkrém torta

(Szliva, 2012.03.10 21:17)

Köszi szépen a receptet, Szamóca!
Nagyon finom és csodaszép lett életem első oroszkrém tortája követve a leírásodat :)

torta

(stella, 2012.03.10 07:26)

nagyon finomak ezek a torták :) <3

oroszkrem torta

(valaki, 2010.12.13 10:32)

anyi sok hulye kerdest raktok fel !!!!

Re: oroszkrem torta

(stella, 2012.03.10 07:25)

a "valakinek" tényleg igaza van hogy annyi hülye kérdés tesztek fel ...
Szóval igazad van !! :D

a krémről

(babu, 2011.10.18 16:39)

nekem nem mindig sikerül azselatin olvasztas a krémbe nem tudom hol hibázok az oroszkrém tortáról beszélek

Oroszkrém torta

(Szamóca, 2011.09.16 18:46)

Szia Moncsi!
Igen, nagyon jó! Kb. egy perc után hozzákevered a pudingport, aztán tovább vered, amíg besűrűsödik. Vigyázz, nehogy túlverd, és összeugorjon!
A krém valóban nem hófehér, egy egész picit sárgás. A szélét körben sima tejszínnel szoktam díszíteni.
Kívánom, hogy nagyon jól sikerüljön a tortád és nagy sikered legyen vele!

Re: Oroszkrém torta

(Moncsi, 2011.09.17 07:25)

Szia!
Köszönöm,hogy válaszoltál,nagyon kedves vagy..Ha picit sárga a krém,akkor mondjuk elég megcsinálnom 3/4 l tejszinböl a tölteléket,és a maradék 1/4 litetter,mondjuk bevonom kivülröl??,Ugy is elég a krém mennyisége a tortát tölteni??Vagy vegyek még egy 250 ml-eset??Ma este sütném,holnap lenne a tüzproba:))))Köszönöm

Re: Re: Oroszkrém torta

(Oroszkrém torta, 2011.09.17 10:27)

Ha kívülről tejszínnel akarod bevonni, akkor a tejszínbe mindenképpen tegyél habfixálót, és csak tálalás előtt vond be a tortát, különben esetleg lefolyik a bevonat!

Re: Re: Re: Oroszkrém torta

(Moncsi, 2011.09.18 10:38)

Szia Te Drága!!
Megsütöttem,és feldísziítve várja a nagy pillanatot.Pont ahogy mondtad úgy csináltam,és kivülröl fehér lett,teteje szépen meggyel kirakva,tejszin rózsákkal diszitve,gyertya és egyszerüen csodaszép.Nem hiszem el,hogy ilyen egyszerüen,ilyen csodáltaos tortát lehet késziteni.Ez mostmár örök recept nekem,és a karácsonyt sem fogom ezentul nélküle csinálni.Ha hazajön Apa,lefotozom és elküldöm a linket a büszkeségemröl..Persze,ha érdekel valakit!!!!:))))
Tuti receprt egy végtelenül kedves Hölgytöl!!
Köszönöm szépen,további jó sütés-főzést kivánok Neked,Hosszú-boldog élettel.
Sok puszi:Moncsi

Probálkoznék

(Moncsi, 2011.09.16 18:30)

Szia!
Gyönyörü ez a torta.Szoktam sütni tortákat,de ilyet még nem csináltam.összeszedtem a bátorságomat,és megvettem ma a liter habtejszint és a 2 csomag gála pudignport.Szeretném megkérdezni,hogy a tejszint elkezdem verni,és kb 1 perc mulva,mikor kicsit huz,hozzá adom a port és felverem???Ez igy egyszerü is,,,Szeretnélek megkérdezni,hogy a vaniliás pudingportol nem lesz sárga a krém???Köszönöm a türelmet,mellyel felém fordulsz,és hogy megtisztelsz a válaszoddal.
Köszönöm

semi

(kleofárt, 2011.06.13 22:30)

nagyon szép

Oroszkrém torta

(revi11, 2011.05.22 20:36)

Nagyon finom volt a torta,szülinapi torta lett a páromnak,még én is meglepődtem,mennyire harmonikus volt ízhatás,fenntartásaim voltak a tejszines sütikkel szemben,de ez isteni volt.Köszi a receptet.

Oroszkrém torta

(Edi, 2011.03.18 17:46)

Kedves Szamóca!
A napokban szeretném elkészíteni ezt a tortát a Kedvesem születésnapjára. Látom, rengetegen dicsérik a receptet, biztosan finom lesz. Kérdésem az, hogy ez az orosz-krém, ízében mennyire hasonlít az eredetihez. Mivel még kezdő ,,cukrász,, vagyok, nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra! Válaszodat előre is köszönöm! További szép napot!

oroszkrém torta

(Mira, 2011.03.17 21:31)

szia!
karácsonyra késztettem el ezt a tortát és nagyon fincsi lett:)
(a menü pedig : hal tejszines gombával volt,amit szintén az oldalon találtam)
most Apukám születésnapja lesz, neki valószínű,hogy a barackos csokitortát sütöm meg.:)
májusban a kisfiamnak pedig az egyik vegán tortát választom majd!
szuper az oldal! imádom, és olyan jó hogy vagy!:D
itt a link a tortámról, bár nem messze nem olyan szép mint a Tiéd,de első tortámnak megteszi:)))

http://www.facebook.com/album.php?id=712749796&aid=272870#!/photo.php?fbid=491626159796&set=a.490714004796.272870.712749796&theater

Oroszkrém torta

( Évi, 2011.02.27 19:57)

Köszönöm ezt a jó receptet, már másodjára csinálom, mert a kisfiam minden családi rendezvényre ezt kéri.
Nagyon finom.:D

Torta

(Házi asszeny, 2011.02.17 19:34)

Megcsináltam, és nagyon finom lett! :D

Oroszkrém torta

(Szamóca, 2011.01.30 15:48)

Szia!
Gratulálok! Nagyon szép lett!
Isten éltesse az ünnepeltet sokáig!
Ma mi is ünnepeltünk. A torta:
http://www.recept-oldal.hu/cikkek/tortak/ajandekdoboz-torta


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »